Autor Wątek: Orange Ways - przewoźnik  (Przeczytany 1442 razy)

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
Orange Ways - przewoźnik
« 30 Lis 2011, 21:44 »
No troszkę zainspirowany wątkiem o "innym przewoźniku" ;P Podzielę się z Wami doświadczeniem z korzystania z usług Orange Ways. Może się komuś przyda...

Po pierwsze, jadąc z Budapesztu do Krakowa, we trójkę, w prawie trzy rowery (córka miała jednokołową doczepkę), wydaliśmy, jeśli dobrze pamiętam coś 69 eur za transport. Byliśmy nieźle objuczeni, więc osiem sakw, dwa wory i rowery. Wszystko w cenie. Można kupować bilety online. Osobno się płaci kierwocy za każdy bagaż. Szczegółów nie pamiętam, ale można zapewne doczytać na ich stronie.

Z rowerami początkowo panie z obsługi klienta miały problemy... Że wszystko zależy od miejsca w autobusie, że nie wiedzą, że decyzja kierowcy... A okazało się, że każdy autobus ma dodatkowy luk po drugiej stronie (tej bez wejść) gdzie spokojnie i bez żadnych kombinacji z kartonami, czy składaniem, wstawiłem nasze rowery. Miałem dwa i pół i zapłaciłem za nie jak za dwie dodatkowe torby :) I dlatego polecami te linie. Prosto i bez problemów. Mnie się podobało :) Kawka i internet przez całą drogę też były miłe.

Z Polski jeżdżą tylko z Krakowa, ale mają jakieś inne połączenia europejskie z Budapesztu, więc można ich wykorzystać jakby ktoś miał ochotę.

pzdr

Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Odp: Orange Ways - przewoźnik
« 30 Lis 2011, 22:31 »
Dobrze wiedzieć,że można się zabierać rowerami. Z Budapesztu do takiej chociażby Serbii już bliziutko :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 30 Lis 2011, 22:34 »
Pytanie tylko, czy to, że tak dobrze trafiliście, to nie był akurat kaprys kierowcy...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline sumdetective

« 30 Lis 2011, 22:53 »
Bardzo dokładnie dopytałem się kierowców i powiedzieli, że jeszcze im się nie zdarzyło nie zabrać rowerów, jeśli ktoś miał...
Jestem przekonany, że panie w biurze muszą być bardziej ostrożne, żeby nie wyszło, że jak nie zabiorą z powodu braku miejsca, to nie popełniły błędu mówiąc, że na pewno zabiorą... Ot takie zabezpieczenie pewnie.

Myśmy i tak z duszą na ramieniu o piątej rano czekali na autobus. Potem kazano nam czekać, aż wszyscy się zapakują, co jakby potwierdzało, że najpierw torby, a na końcu rowery. Każda duża walizka innego pasażera wywoływała u mnie uczucie w stylu "a po cholerę Ci człowieku taka torba!" - ale jak się okazało - niepotrzebnie.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 30 Lis 2011, 23:29 »
Każda duża walizka innego pasażera wywoływała u mnie uczucie w stylu "a po cholerę Ci człowieku taka torba!"

Też tak miałem w Przemyślu! :)
Ale ukraiński prowadnik był twardy - rowery jechały w środku! :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 1 Gru 2011, 00:14 »
Każda duża walizka innego pasażera wywoływała u mnie uczucie w stylu "a po cholerę Ci człowieku taka torba!"
Hehe... a potem pośród tych toreb, jechała sakwa Hindiany, pełna kosmetyków i świecidełek  ;D

Offline sumdetective

« 1 Gru 2011, 00:58 »
Hehe... a potem pośród tych toreb, jechała sakwa Hindiany, pełna kosmetyków i świecidełek  ;D

tutaj też swego czasu przerabiałem uczucia w podobnym stylu "a po cholerę Ci ....", ale z biegiem lat wypracowaliśmy "wspólny styl" :D

Offline Kobieta hindiana

• Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 1 Gru 2011, 22:57 »

Szczoteczkę do zębów Suma też wożę we własnej sakwie! a wiadomo, jak na wyprawie każdy gram się liczy, więc chyba jestem dobrą żoną?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 1 Gru 2011, 23:07 »
a wiadomo, jak na wyprawie każdy gram się liczy

Pierwsze słyszę :P

Offline Kobieta hindiana

• Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 1 Gru 2011, 23:28 »
Ty, aard, jeszcze mało wiesz o sakwiarstwie. Poczytaj trochę nasze forum a na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cię pytania  ;D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 2 Gru 2011, 17:23 »
możesz Aardzie zacząć np od 15 stron tego wątku:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=341.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum