Autor Wątek: Baza promów - informacje praktyczne  (Przeczytany 141046 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Relacja  z drugiego etapu wyprawy rowerowej pod kryptonimem "Operacja Promy Warty", której misją była eksploracja promów rzecznych na Warcie.
Na tym etapie skupiłem się na przeprawach promowych pomiędzy Poznaniem a ujściem Warty do Odry. Wyprawa miała miejsce w lipcu 2017 r., a do pokonania była licząca 282 km trasa.

Link do relacji:

https://photos.app.goo.gl/sUXVXuYMLhUK1IVt1

Miłego oglądania. Michał

Offline jarbla

• Miasto:
  • Na forum od: 09.03.2018
Cześć wszystkim.
Szukałem w necie mapy przepraw promowych i nic nie znalazłem. Dlatego też postanowiłem sam taką stworzyć. :)
Link do mapy  -->  https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=pl&mid=1FTplqGfmjbMECV0GiDIOSNl4-EMoFzDR&ll=51.96795498116308%2C18.714845200000013&z=7

Jeżeli macie uwagi, uzupełnienia lub sprostowania to piszcie. Zielony znak oznacza, ze przeprawa na 90% istnieje, czerwony, że na 90% (już) jej nie ma, żółty oznacza, że jest w planach. Miejsca oznaczone niebieskim stanowią zagadkę. Z jednej strony są przesłanki, że "coś" tam jest/było, z drugiej nie ma na to pewnych dowodów.   

Czekam na uwagi.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Bardzo mi się podoba. Mam słabość do promów.
Będę wspierał w miarę możliwości, choć mieszkam w wyjątkowo "bezpromowej" okolicy.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Elegancko. W okolicy Elbląga wszystko OK.

Offline jarbla

• Miasto:
Właśnie  odkryłem kolejny prom na Biebrzy w miejscowości Wroceń. :)
Jest już na mapie.

Offline Mężczyzna mique

Super sprawa. Fajnie że to ogarnąłeś , w pewnym sensie wyprzedziłeś moje myśli, żeby zrobić stronę poświęconą przeprawom promowym. Ale przy moich możliwościach czasowych to temat chyba na emeryturę  :(
Jak będę miał chwilę czasu to przejrzę to dokładnie. Tak na szybko to już widzę, że Sieradz i Konin możesz zrobić niestety na czerwono (Konin - 2 zlikwidowane. Sieradz - w listopadzie znajomy turysta-wędkarz mówił mi, że jest nadal wyciągnięty na brzeg). Załęcze - obydwie przeprawy są niepubliczne (prywatna inicjatywa, nie mają papierów PRS), więc może dodatkowa kategoria np czarnego koloru? Widzę, że posiłkowałeś się moimi relacjami "Operacja Warta Promy"  :) Wisła też jest do weryfikacji, podobno tam jakieś mosty zbudowano.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Szkoda, że nie miałem takiej mapy w zeszłym roku. Spóźniłem się na prom Radolin/Walkowice i musiałem robić objazd.
Gratuluję pomysłu i realizacji.
Paweł.

Offline jarbla

• Miasto:
Witam.
@mique, jesteś pewny na 100%, że prom w Koninie (ten przy ulicy promowej) został zlikwidowany? Na zdjęciach google'a jakby był.

Przy Sieradzu dam komentarz, może zaznaczę na inny kolor. Prom jest ale nie pływa. Oby tylko czasowo. Dzięki za informacje. :)

Załęcze- Kępowizna. Masz jakieś informacje na temat drugiego promu? Przyznam, że by się przydały, bowiem praktycznie nie mam na jego temat danych. Dlatego zaznaczyłem tylko niebieski punkt. Chyba, że chodzi o jednostkę z Bieńca, która widnieje z zielona ikoną?

"Operacja Warta Promy" czytałem i na jej podstawie weryfikowałem informacje. :)

Co do Wisły, to ostatnio zlikwidowane zostały jednostki w Kwidzynie, Gniewie, na Nogacie, w Gdańsku, Świniarach. Jest to już odnotowane.
Zagadkę stanowi dla mnie Połaniec. Nie wiem czy po wybudowaniu mostu prom jeszcze istnieje, dlatego zaznaczyłem na niebiesko. Ale najprawdopodobniej został skasowany, muszę znaleźć potwierdzenie na to i zmienię na czerwono.

Offline jarbla

• Miasto:
A prom na Wyspę Edwarda w Zaniemyślu jeszcze pływa? Bo informacje są z 2017 roku, a za ostatnie 2 miesiące żadnych danych w internecie. Poza tym, że sezonowo jakaś kładka była.
Został dodany. :)
Pozostałe dwa o których piszesz, były już wcześniej. Mamy więc potwierdzenie, że pływają.

@rowerowy365, Dzięki za miłe słowa. :)
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2018, 08:53 jarbla »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
szkoda, że te promy tak znikają.  Też je uwielbiam.
Popieram incjatywę i cieszę się bardzol

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
A prom na Wyspę Edwarda w Zaniemyślu jeszcze pływa? Bo informacje są z 2017 roku, a za ostatnie 2 miesiące żadnych danych w internecie. Poza tym, że sezonowo jakaś kładka była.

Prom będzie pływał. A i kładka będzie na nowo postawiona, jak tylko z jeziora zejdzie lód. Takie przynajmniej były zapowiedzi.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Również uwielbiam promy. Mieszkam w pobliżu Wisły. Mam niedaleko do promów w Świerżach Górnych, Bochotnicy i Janowcu. Jednak moim faworytem jest ręczny prom na Odrze w Zdzieszowicach. Prom jest bezpłatny - niemniej dwóch pasażerów musi pomóc facetowi o posturze Vikinga przeciągnąć za pomocą drewnianych lasek prom na drugą stronę rzeki. Bajeczny klimat. Polecam odwiedzić przy okazji :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
 :) Fajna sprawa. Lubię promy i ogólnie "cieki wodne".
Na Twojej mapie pomiędzy Gdyczyną a Warą zaznaczasz, że "coś jest". To jest kładka. O taka :
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline jarbla

• Miasto:
Zmienione.

Offline Mężczyzna mique

Witam.
@mique, jesteś pewny na 100%, że prom w Koninie (ten przy ulicy promowej) został zlikwidowany?

Załęcze- Kępowizna. Masz jakieś informacje na temat drugiego promu? Przyznam, że by się przydały, bowiem praktycznie nie mam na jego temat danych. Dlatego zaznaczyłem tylko niebieski punkt. Chyba, że chodzi o jednostkę z Bieńca, która widnieje z zielona ikoną?

Odnośnie 2 przepraw w Koninie to przestałem być pewny  :) Informacja była z 2016 roku, poparta argumentem "że nie ma pieniędzy na remont". Jak widać z linków wrzuconych przez kolegę Podjazdy, pieniądze jednak się znalazły i w 2017 r przeprawy wznowiono, co mnie całkowicie zaskoczyło, gdyż nie śledziłem losu tych przepraw. Potraktujmy te informację jako pewną.

Odnośnie Załęcze- Kępowizna: masz na mapie dobrze zaznaczone. 1 prom to ośrodka harcerskiego, 2 prom to prywatny w Bieńcu od gościa z agroturystyki. Innych promów tam nie było. Niebieską kropkę możesz skasować. Co ciekawe, widzę, że ktoś dodał promy na OpenStreatMaps, kiedyś ich nie było :-)
Tutaj możesz sobie pobrać i wrzucić do mapy fotkę promu harcerskiego: https://photos.app.goo.gl/8jXezdJwjCiZtyZc2

Odnośnie przepraw na Warcie:
Księże Młyny- Łęg Piekarski.
Sługocin- Lisiniec
Ciążeń- Ciążeńskie Holendry
To są promy gospodarcze (rolnicze) a nie komunikacyjno- turystyczne. A to rodzi pewne konsekwencje.
Primo: terminy kursowania są traktowane bardzo płynnie. Operator na Księżym Młynie i miejscowi w Ciążeniu mówili mi, że przewoźnik dostosowuje się do potrzeb rolników. I może być taka sytuacja, że jak w terminie kursowania 2 dni leje deszcz, to nikt nie siedzi na promie, żeby tylko siedzieć, tylko zamykają interes i umawiają się z rolnikami np na sobotę, albo późne godziny wieczorne. Wszak tam się wszyscy znają, i dogadują się przez komórki, zresztą operatorzy promów to też rolnicy, którzy sobie dorabiają na umowę-zlecenie. A to rodzi pewne niebezpieczeństwo dla turystów, że jak przyjadą od strony południowej na prom w godzinach teoretycznego kursowania, to mogą pocałować łańcuch na podjeździe, i będą dymać dookoła 30 km na wiadukt.
Secundo: w regulaminie jest podane, że przeprawy są dla miejscowych. I przeprawienie turystów zależy tylko od dobrej woli operatora.
Tak więc tutaj pokusiłbym się o zamieszczenie jakiejś informacji na mapie o wysokiej "niepewności" tych trzech przepraw.
Sieradz- myślę, że najlepiej w okolicach kwietnia znaleźć w necie telefon do sołtysa Drzigorzewa i u niego zasięgnąć informacji.
Ogólnie to zrobiłeś kawał dobrej roboty z ta mapą :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2018, 02:10 mique »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum