Autor Wątek: Rower marzeń na ramie Accent Shannon  (Przeczytany 6842 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Brooksa nie będę kupował na bank, szkoda mi tyle kasy za siodełko dać ...
I słusznie! Cóż może być mniej istotnego od własnej "D" ?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Symfonian CrMO lepszy od HiTen ? Ile kosztuje taki CrMo i tak żeby pasował do Shannonka  :wink: Różnica w wadze pomiędzy Plusami a Plusami Tour jest niewielka ... a wg producenta szybkość jazdy jest lepsza w Plus Tour  :wink:
Author Ego Gel - POLECASZ mówisz ? jeździłeś ? jak z wentylacją ? masz może możliwość kupić taniej ?

te piasty Novatec na 2 łożyskach to jaki konkretnie model ? i jaki koszt ?
Widelec CrMo gdzieś minimum 200zł, hi-ten to stal stosowana w tańszych rowerach, bardziej krucha i cięższa od CrMo
Jeździłem na tym siodełku byłem z niego zadowolony do czasu aż nie usiadłem  na Brooksie :P
Z resztą poczytaj temat o siodełkach na forum ktoś tam jeszcze te Ego Gel polecał.

Piasty
przód Novatec 751SB około 50zł
tył Novatec 802SB około 95zł

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Brooksa nie będę kupował na bank, szkoda mi tyle kasy za siodełko dać ...
Też tak kiedyś mówiłem ;)

Hmmm... ale nie musisz od razu pakować kasy w Brooksa. Pojeździj na innym, tańszym siodełku, może pasować do Twojego tyłka, a i portfel się ucieszy ;)

Również polecam piasty Novatec

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Waxmund no właśnie nie wiedziałem, czy się opłaca płacić tyle kasy za mostek, kierownicę i sztycę siodełka  :P , czyli mówisz, że jakieś zwykłe taniochy tak ? Kupiłeś taką samą kierownicę za 20zł ?  :P Gdzie takie okazje ? Pisząc
    kup jakąś używkę za 20zł lepiej...
miałeś na myśli " używane " tak ? Jeśli chodzi o napis " Accent " to nie robi mi to większego znaczenia  :wink: ale te części ( kierownica, mostek, sztyca siodełka) są w miarę leciutkie, czy to nie jest ważne ? Brooksa nie będę kupował na bank, szkoda mi tyle kasy za siodełko dać ...

tak, zwykłe taniochy.
trochę poszperałem po necie, allegro... jeśli używki nie mają jakichś wgnieceń itp to będą się sprawować równie dobrze co nówki. Sam wyłapałem kierownicę (nówkę) za 20zł która ważyła tyle co modele za 100zł... a tak serio, to jak władujesz 20kg do sakw, to myślisz, że 1kg lżejszy rower coś zmieni? :wink:

co do siodełka, to różnie bywa. ja na szosie (choć robię na niej dużo więcej kilometrów) nie mam brooksa i jestem zadowolony, ale na wyprawówce brooks jest :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Cholera jasna, rozpisałem się tutaj wczoraj w nocy a dzisiaj patrzę i tego co napisałem nie ma .. a już myślałem, że ktoś mi odpisał na to co napisałem, kurde !

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
osób narzekających na brooksa jest naprawdę bardzo mało... a wydawać kasę, na kilka 'zwykłych' siodełek to strata i czasu i pieniędzy. Sam to przerabiałeś Wilku, i z awersji do brooksa nigdy go nie wypróbowałeś, a warto :wink: choć zawsze może się okazać, że jest się w zdecydowanej mniejszości której brooks nie spasuje..
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Sprawdź wiadomości, może napisałeś w innym wątku.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Co do używanych kierownic to bym uważał. Boleśnie się o tym przekonałem w zeszłym tygodniu jak używana kierownica się pode mną złamała. Na sztycy, kierownicy, widelcu, mostku bym przesadnie nie oszczędzał, złamanie takiej cześci to duża szansa na kalectwo czy śmierć. Niedawno jakiś facet się zabił bo mu się widelec pod nim złamał. Także warto uważać. A co do Accenta to zawsze powatarzam i swojego zdania się będę trzymał że to badziew. Jedna rzecz im wyjdzie a dwie inne spieprzą (nie oni w sumie tylko fabryczka na Taiwanie do której produktów accent przyklei naklejki). Jakbym miał coś rozsądnego wybrać to jakaś Tioga, Boplight (tańsze modele można wyrwać sporo niżej stówki), Amoeba(tę szczególnie polecam). Co do widelca to dokładnie dowiedz się, czy w ogóle się nadaje, czy nie zmienia geometrii ramy. Dobre Cro-mo będzie o niebo lepsze niż Hi-ten.
Co do siodełka to przed zakupem ustal sobie jak bardzo będziesz na rowerze pochylony. W zależności od tego dobierz szerokość siodełka. Im bardziej pochylona pozycja tym węższe siodełko. Selle Royal ułatwia sprawę podając odpowiednie kąty dla modelu. Ogólnie polecam Selle bo mi się dobrze jeździ. Ale jak ktoś powiedział opinia jest jak dupa.. każdy ma swoją. W wypadku siodełka wybitnie trafne :)
Co do napędu to zrobiłbym oszczędności w innych częściach i dołożył do manetek XT. Oszczęnosci zrobiłbym też na oponach bo mi z kolei szkoda byłoby tyle kasy na opony. Zwykłe maratony. Tańsze, lżejsze. Obręcz Alexa Dh19 również polecam.
Co do piast to XT w mojej opini jednak lepsze niż Novatec ale dla osób, które potrafią i lubią :P serwisować kulkowe piasty. Dla niedbaluchów jakieś maszyny faktycznie mogą być lepsze :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Brooksowe wypociny przeniosłem do osobnego wątku ( http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5247.0 ), proszę o nie kontynuowanie go tutaj :)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
mam pytanko o wspomniane tutaj alexrimsy. Gdzie można teraz takie cudo dostać w specyfikacji Alexrims Dh19 + 36 szprych DT Swiss + piasta np. LX, najlepiej w komplecie przód-tył. A jakby jeszcze sklep miał w ofercie schwalbe maratony to już w ogóle cudo? Szukałem na allegro ale coś nie umiałem znaleźć...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
centrumrowerowe.pl?

Offline Mężczyzna salek

ale to chyba muszę do nich napisać, żeby mi zapletli, bo takiego kompletu nie umiem u nich znaleźć... ?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
No kompletu to nie znajdziesz! Wybierasz elementy i bierzesz u nich zaplecienie.

http://www.centrumrowerowe.pl/Kola%20i%20opony-Zaplot/Kategoria.aspx

Offline Mężczyzna salek

dzięki:) już z nimi "negocjuję".

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
o ile będą mieli dt w potrzebnej długości, dla mnie nie mieli :P

My home is where my bike is.

Tagi: