Autor Wątek: Wybrzeże Bałtyku i nie tylko - luty 2012  (Przeczytany 2374 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Planuję około dwutygodniową trasę po Polsce, w przybliżeniu w terminie 12-25 lutego 2012. Głównym celem jest przejechanie wybrzeża, ze Świnoujścia na Hel i do Trójmiasta, co wraz z zaliczeniem kilku przydrożnych gmin :) powinno zająć koło 4-5 dni.

Reszty trasy nie mam zaplanowanej, albo będę jechał z Krakowa wzdłuż zachodniej granicy do Świnoujścia, wybrzeże i powrót najkrótszą drogą do Krakowa, albo wspomogę się pociągami i podbiję jeszcze na Mazury, może gdzieś na wschód.

Na wybrzeżu planuję około 80-120 km dziennie, resztę trasy 100-140 km dziennie, w zależności od miejscówek noclegowych i warunków pogodowych.

Jazda głównie bocznymi drogami, przy czym na wybrzeżu plażą albo leśnymi drogami wzdłuż plaży, w zależności od ilości śniegu i lodu.

Spanie najlepiej tutaj: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1362.0, żeby kilku forumowiczów zaliczyć :) , kilka noclegów na dziko, chyba że temperatura w nocy będzie spadać poniżej  -10 C. Gotowanie na trasie, chyba że będzie zbyt mroźno.

Z atrakcji planuję jakieś gleby na lodzie, przepychanie przez śnieg, odmrażanie pisiora, zabawy grzechotką (http://www.youtube.com/watch?v=nDN5VF3TdfE&feature=player_embedded) itp., o ile roztopami nie przywali.

I na koniec zajawka z zeszłego roku :

https://picasaweb.google.com/100391618085188298781/BaTykPlazaZButa?authuser=0&feat=directlink

Jak na razie plan jest dość ogólny, jeśli ktoś przypadkiem nie kupił jeszcze biletów na Wyspy Kanaryjskie a ma ochotę pojeździć, to zapraszam, jestem giętki i elastyczny.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Świetne zdjęcia w "zajawce". Bardzo mi się spodobały.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Tutaj propozycja trasy z atrakcjami:
http://traseo.pl/trasa/swinoujscie-hel-z-dziewieciolatkiem

Zima i noclegi w terenie mnie niestety nie interesują.;] Jakby w zimie było ciepło to chętnie. ;)

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
Iwo - może uda nam się jakoś dogadać na wyjazd jeżeli szukasz towarzystwa? Ten termin masz już "taki sztywny" czy można coś delikatnie przesunąć na później?
Później tzn to jest kwestia ok 3-5 dni.
Byłem właśnie na etapie szukania tanich połączeń na płd Europy, ale po co szukać jak jest ktoś chętny do jazdy po kraju. No i gminy wpadną :-)
Zdrowa rywalizacja i fair play!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
Cymmes, termin jest o tyle ustawiony, że sesja zgodnie z planem kończy się 12 lutego, ale nie wiem dokładnie, kiedy moje egzaminy się skończą (choć raczej przed tym terminem niż po) i nie będzie mi się chciało siedzieć zbyt długo w domu po zdaniu wszystkiego. Z powrotem w Krakowie muszę być 25 lutego, tego terminu już nie zmienię. W razie czego, możemy się jakoś po drodze łapać albo na część trasy umówić.

podjazdy nieźle mieliście, jak takie warunki mi się przytrafią, to dystanse na pewno duże nie będą. Faktem jest, że obecne zimy są zupełnie nieprzewidywalne, więc cholera wie, co naprawdę wyjdzie z wyjazdu.

No, a jakby ktoś obawiał się wytyrać zimą swoją wyprawówkę, to mogę wziąć na doczepkę :)

https://picasaweb.google.com/100743709596924597042/RajdSylwestrowyAKTRCyklista20102011#5576952320854338706

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
A nóż(sz) dołączyłbym się na odcinek Szczecin- Gdynia, lub część tego odcinka.
pozdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Iwo, ostro grasz. Tylko czemu to morze? Jakby to były góry, to sam bym się poważnie zastanowił, bo od kilku lat chodzi mi po głowie zimowa wyprawa wzdłuż łuku Karpat. No, ale morze mnie nie interesuje ;)

A nóż(sz)
Doceniam wątpliwości. Prawidłowa pisownia, to niestety "nuż" :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
Giovanni, jakoś się możemy zgadać, jak będę miał dokładniejszy plan.

Tylko czemu to morze?

Morze bo mnie kręci, niesamowicie mnie ciągnie tamten szum i woda za horyzont, no i zimą tak pusto w tamtejszych okolicach, jak mało gdzie. W zeszłym roku byłem, ale nie wyszło do końca i niedosyt pozostał. 

Góry w mrozie trudne, doświadczenia zimowego mi brak. Sporo mam czasu, chcę pojechać na dłużej ale łatwiej i być w miarę pewnym, że trasy nie przerwie drobnostka, której przy odrobinie doświadczenia mógłbym uniknąć.

Zimowy ekwipunek na góry to byłaby spora inwestycja,  a nie wiem czy od tego chłodu (o ile będzie, bo z tymi zimami to ostatnio dziwnie :) ) kolana nie zabolą i cały plan się spieprzy.

Inna sprawa to opony, ja do mojego roweru na tył nie wsadzę nic szerszego niż 1,8' (swoją drogą, to coś kiepsko z rozmiarami między 28x1.6 a 1. 8) , obawiałbym się o stabilność na zjazdach i przyczepność na co stromszych podjazdach, a przy ciągłym prowadzeniu po asfalcie gdy dałoby się jechać to bym się chyba ze złości poszczał. No, chyba że kolce, ale to patrz wyżej.

No i kwestie techniczne, nie jestem w stanie obecnie przetestować jak smary w moim rowerze wytrzymają temperatury poniżej 15 C, w Polsce jak zamarzną to coś zdziałam, a za wschodnią granicą, w górach, w zimie to słabo może być.

edit: no, oczywiście chodziło mi o -15 C :)

chodzi mi po głowie zimowa wyprawa wzdłuż łuku Karpat

I piszesz że to ja ostro gram  :)
« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2011, 17:16 Iwo »

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
A kiedy planujesz jechać wzdłuż wybrzeża? Chętnie bym zobaczył jak wygląda morze zimą.

Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
obawiałbym się o stabilność na zjazdach i przyczepność na co stromszych podjazdach, a przy ciągłym prowadzeniu po asfalcie gdy dałoby się jechać to bym się chyba ze złości poszczał. No, chyba że kolce, ale to patrz wyżej.

Nie no, wyłącznie kolce, nie ma innej opcji :)

A grasz ostro, bo to Ty się wybierasz na wielodniowy, zimowy wypad, a mi coś takiego tylko "chodzi po głowie" ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Plaża zimą wygląda niesamowicie. Ja byłem jak plaża miała kopułę lodową i zlodowaciała warstwa wchodziła w może. Była podmywana przez wode więc w pewnym momencie lodowa czapa była w powietrzu - niebezpiecznie. W każdym razie ktoś szalał tam na kładzie bo było nawet gładko momentami. Na rowerze na upartego też dałoby się pojeździć ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Frojdzie, opanuj się. Wiemy, że umiesz pisać poprawnie ortograficznie. A dziś byk za bykiem...  :icon_redface:

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
A kiedy planujesz jechać wzdłuż wybrzeża?

To zależy od opcji którą wybiorę, jeżeli będę jechał na rowerze z Krakowa, to myślę że do Świnoujścia dojadę w 6-8 dni, więc wybrzeżem zacząłbym jechać 16-20 lutego. Jeśli dostawałbym się nad morze pociągiem, to koło 12-14 lutego.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Ciekawe jak będzie na Pomorzu ze śniegiem. W tym roku 28.02 go nie było i zacząłem do pracy rowerem jeździć a rok temu 8.03 ostatni raz z roboty na nartach wracałem.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta Mada23

• Na forum od: 14.11.2011
Miało być na forum... oto i jest :) W takim razie... czy wyjazd nad Bałtyk uzależniony jest od tej kąpieli na Zakrzówku?::) ;) Może na początek mała taryfa ulgowa i pokibicuję tylko odważnym ;) :D :D Czyli w  Krakowie mamy Zakrzówkowy Klub Morsa ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum