Autor Wątek: Cięcie sztycy  (Przeczytany 4105 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Cięcie sztycy
« 13 Gru 2011, 12:00 »
Pierwszy krok w odchudzaniu roweru - chcę się pozbyć nadmiaru sztycy (jej rozmiar na Zlocie rozbawił kilka osób ;) ).
Jak się zabrać do cięcia? Na pewno kawałek musi się znaleźć poniżej łączenia rury podsiodłowej z poziomą, ale jak długi ma być ów kawałek? Ok. 5 cm wystarczy?
No i druga sprawa. Cięcie ma być prostopadłe do ścianek sztycy, czy pod kątem?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Cięcie sztycy
« 13 Gru 2011, 13:11 »
Tnij prostopadle i fazuj pilnikiem

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 13 Gru 2011, 13:14 »
Dokładnie tak jak mówisz. Koniec sztycy musi znajdować się poniżej połączenia rury podsiodłowej z poziomą. U mnie kawałek ten (poniżej) ma ok. 3cm. Cięcie pod kątem pozwala zyskać więcej na cięciu, ale wskazane jest dla lekkich kolarzy lub dla tych, jeżdżących delikatnie czy po szosie. Wtedy ścięcie pod kątem musi być jakby od tyłu roweru. Czyli z przodu (od strony rury poziomej) musi być "grot". Ja mam ściętą pod kątem ale sam ważę 68kg, a sama sztyca jest z grubościennej aluminiowej rurki, więc nie ma obaw...

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 13 Gru 2011, 13:20 »
Zmierz długość szparki do otworu (bez seksualnych skojarzeń proszę :) ). Widziane od tyłu roweru.

Sztyca jest trzymana tylko przez "zaciskaną" część rury podsiodłowej (jakieś 5cm), z kawałeczek powinna wystawać za otwór. Łączenie z poziomą jest zewnętrzne, problemu tam nie ma.

Ścięcie nie ma chyba żadnego sensu.. No może jedynie żeby łatwiej wkładać siodełko.

Edit. I sprawdź, czy czasami sztyca nie jest profilowana/cienowana. Inaczej możesz się ździwić jak się złoży pod tobą.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Gru 2011, 14:00 »
Bardzo dużo sztyc ma oznaczenie minimalnego wsunięcia. Czasem mało widoczne.
Jeśli masz to zostaw tyle samo i już.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 13 Gru 2011, 14:48 »
Dokładnie, moja siostra bardzo szybko złamała w ten sposób ramę... Przy takiej wadze roweru nie widzę sensu w walce o pojedyncze gramy.

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Gru 2011, 16:08 »
Edit. I sprawdź, czy czasami sztyca nie jest profilowana/cienowana. Inaczej możesz się ździwić jak się złoży pod tobą.
Raczej nie, mam jakąś najtańszą od Zooma

A ja bym radził się zastanowić czy na pewno jest Ci to potrzebne do szczęścia. Jedne z najczęstszych złamań ram - są właśnie w tym miejscu, z powodu oddziaływania za krótkiej sztycy na ramę, co ma tym większe znaczenie im większy i cięższy rowerzysta.
Nie mam zamiaru walczyć o każdy gram, skracać kierownicę, piłować śrubki i zdzierać farbę. Jeszcze mi nie odbiło ;) Po prostu chcę usunąć z roweru to co niepotrzebne, a sztycy mam spory nadmiar.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 13 Gru 2011, 17:55 »
https://picasaweb.google.com/106688560218343621361/IIWyprawkaNaAzymut?gsessionid=qVw6yrMt3SoePNT2z1uTvA#5532080006850892386

Byłem tam ostanio :) Taki miałem niedosyt z braku ciemnych głębokich lochów, że obeszliśmy dosłownie wszystko. Byliśmy nawet tam gdzie było zagrodzone. Bardzo fajny obiekt.

Pomieszczenie na łazienki wyglądają jakby tam niebawem miały powstać całkiem ekskluzywne łazienki, żeby ne powiedzieć łaźnie.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
« 13 Gru 2011, 19:09 »
Roberto! koledzy Ciebie pewnie robią w balona, bo boją się, że jak się odchudzisz o te parę gram to ich wszystkich wyprzedzisz na trasie ;D Widzisz, ja chciałabym dłuższą sztycę, Ty krótszą, może się wymienimy? :P jakich Twoja jest wymiarów a jaką krótką chcesz? 

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 13 Gru 2011, 19:24 »
Zaimponowałas mi Helena! Zabrać głos w  temacie: Cięcie sztycy WOW  :o Dziewczyny jednak są bardziej wielofunkcyjne od chłopaków...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Helena

« 13 Gru 2011, 19:45 »
spoko, spoko, poniosło mnie, już wracam do kuchni  ;D co dzisiaj w przepisach kulinarnych ???

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Gru 2011, 20:58 »
Roberto! koledzy Ciebie pewnie robią w balona, bo boją się, że jak się odchudzisz o te parę gram to ich wszystkich wyprzedzisz na trasie
Taaak... zejdę z wagą z 15,7kg na 14,9 i wykoszę wszystkich na BB Tourze :P Zaraz zawitam do działu dla kobiet i założę wątek o goleniu nóg!  :icon_twisted:
Sztycę mam o średnicy 27,5 mm.

Myślałem żeby w przyszłym sezonie wymienić kierownicę, sztyce i mostek na coś lżejszego, ale chyba jazda pod wiatr wywiała mi te głupie pomyły z głowy - przecież nawet utrata dwóch kilogramów (co i tak jest poza zasięgiem), nie poczyni sporej różnicy, skoro i tak większość jeżdżę po płaskim.

Offline Helena

« 13 Gru 2011, 21:51 »
Sztycę mam o średnicy 27,5 mm.
a nie 27,2?  :wink:

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Gru 2011, 22:03 »
Ups... walnąłem z pamięci. Teraz sprawdziłem, wynik 26,8, tj. 0,7 mm mniej niż podałem. Super! Kilka gramów mniej  :icon_twisted:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum