Autor Wątek: Jakie sakwy pasują na bagażniki Crosso?  (Przeczytany 1602 razy)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
Nie znalazłem tematu gdzie pasowało by to pytanie dlatego nowy wątek.

Mam taki problem/y
Pięć lat przed zakupem roweru udało mi się kupić za 20zł od gościa wożącego graty z Niemiec nowe 2 sakwy "no name" Pro Cycle i 2 sakwy Ortlieba Sport Packer Classic. (wtedy kompletnie nie miałam pojęcia co to znaczy ORTLIEB! dla mnie sakwa to była sakwa).

Kiedy w końcu nabyłem wymarzony rower, zakupiłem od razu do niego bagażniki na przód i tył Crosso.
I tu problem bo te Ortlieby nie pasują rozstawem na przedni bagażnik-pasowały by gdyby nie przyspawana blacha z otworami na haki  z sakw Crosso.
Czy ktoś z was poradził sobie z podobnym problemem?
Przy okazji mam pytanie, czy Dry Big 60L podejdą do tego przedniego bagażnika? I jakich sakw używacie ogólnie do bagażników Crosso? Czy tylko dedykowanych?
Dodam że na tylni bagażnik ta sakwa Ortlieba pasuje, choć haki wchodzą z oporem,ale za to trzymają świetnie. :)

Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Przecież w Ortliebach masz regulowany rozstaw haków. Na przedni crosso pasują przednie, jak i tylne sakwy Ortlieba.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Duże sakwy crosso są chyba za duże na przedni bagażnik crosso. Bez problemu pasują małe crosso, małe ortlieby i... duże ortlieby. Ale nie wieszałbym na tym bagażniku takich ciężarów ;) Poza tym - po prostu nie potrzeba mieć kompletu 4x duże sakwy (chyba, że jedziesz na wieeeele miesięcy...)

A te ortlieby masz z nowym, regulowanym mocowaniem, czy starym, takim jak teraz ma crosso?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Tak, duże crosso mają za duży rozstaw haków i na przedni bagażnik się nie mieszczą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Moje duże Crosso mają rozstaw haków trochę inny niż by to wynikało z odległości między poprzeczkami bagażnika, też Crosso.
Lubię swoje sakwy, ale mocowanie to nie jest ich największa zaleta.

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Przecież w Ortliebach masz regulowany rozstaw haków. Na przedni crosso pasują przednie, jak i tylne sakwy Ortlieba.

Tak wiem arkadoo ,że jest możliwość regulacji, ale moja sakwa ( z systemem LQ1) nie ma takiego zakresu węziej już się nie da. :?

Duże sakwy crosso są chyba za duże na przedni bagażnik crosso. Bez problemu pasują małe crosso, małe ortlieby i... duże ortlieby. Ale nie wieszałbym na tym bagażniku takich ciężarów :wink: Poza tym - po prostu nie potrzeba mieć kompletu 4x duże sakwy (chyba, że jedziesz na wieeeele miesięcy...)

A te ortlieby masz z nowym, regulowanym mocowaniem, czy starym, takim jak teraz ma crosso?

dudi okazuje się że nie wszystkie Ortlieby jednak pasują  :cry:
 "Takich" ciężarów nie wieszałbyś na "tym" bagażniku bo Crosso? Czy w ogóle na przednim kole?
 Problem w tym,że ja jeszcze nie wiem jak dużo przestrzeni sakwowej będę potrzebował.
 Wyszedłem z założenia,że lepiej mieć więcej i sobie zrolować, bo w drugą stronę się nie da  :D
 Wychodzi na to,że na przedni bagażnik crosso pasują tylko przednie sakwy crosso i przednie ortlieba, bo domyślam się że w małej regulacja da radę?

Tak, duże crosso mają za duży rozstaw haków i na przedni bagażnik się nie mieszczą.

Dziękuję Iwo, ta informacja rozjaśniła mi że na przód tylko małe sakwy. Nie wszystko da się przymierzyć kupując przez net, a już prawie kliknąłem "Kup teraz" ;D
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
"Takich" ciężarów nie wieszałbyś na "tym" bagażniku bo Crosso?

Nie wieszałbym na tym modelu, nie jest on tak wytrzymały jak tubusy przykręcane do widelca. Mój np. pomimo porządnego przymocowania zaczął się obsuwać w dół pod ciężarem.

Problem w tym,że ja jeszcze nie wiem jak dużo przestrzeni sakwowej będę potrzebował.
 Wyszedłem z założenia,że lepiej mieć więcej i sobie zrolować, bo w drugą stronę się nie da

Jak dużo byś nie miał miejsca, to zawsze zapchasz do końca. Lepiej więc wziąć mniejszy zestaw.

2 komplety dużych na raz nie są Ci w ogóle potrzebne - na upartego zmieściłbyś się bez problemu w sam tył + wór na namiot i resztę dupereli. Robb z Anią jechali z dwoma kompletami dużych, ale oni jechali na prawie rok.

Sam jadąc a moją Anią nad Morze Czarne mieliśmy tylko tylne + ja wiozłem wór crosso, w którym był namiot, karimaty, jakieś kurtki przeciwdeszczowe i kupiłem przednie sakwy tylko po to, żeby mieć lepiej posegregowane żarcie i częściej używane rzeczy. Tylne sakwy były w 1/3 puste (chyba że nakupilśmy więcej jedzenia czy picia).

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziwne Remi, ale wydaje mi się że na zdjęciu prezentujesz coś co oznacza że właśnie możesz tak wyregulować sakwę. Tym bardziej że ja mam ten system i właśnie crosso.
Popatrz na swoje zdjęcie, lewy hak wystarczy dać w prawo....
hm, chyba, że źle widzę i jestem niewyspany... :D
Już ktoś mi to pokazywał że się da, bo ja przed kupnem sakw się upewniałem.

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Dudi jak to możliwe że te bagażniki potrafią objeżdżać? Przecież oprócz zacisków, są jeszcze mocowane śrubami tam gdzie hamulce?

Co do wielkości sakw to kombinowałem tak:
Ortlieby tył 40l + przednie 30l =70l
Crosso big tył tylko mają 60l +przód 30l=90l
(oczywiście zakładając  że producent podaje faktyczne dane)

Ostatecznie chciałem dać te 40l Ort na przód a na tył 60l Cro , ale taki pomysł wiąże się z albo z wymianą bagażnika przedniego,albo z zakupem małych sakw na przód.

Dodam jeszcze, że jeżdżę z synem 10letnim  i ja jestem wołem roboczym wożącym rzeczy nas dwóch, jemu oprócz paru drobiazgów nic nie daję przez co robimy ok 60-80 km/d, i jest mniejsza szansa że się zrazi do roweru ;D . Więc jest to trochę inna sytuacja niż kiedy jadą dwie dorosłe osoby i każdy wiezie "swoje".

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
hm, chyba, że źle widzę i jestem niewyspany... :D
Już ktoś mi to pokazywał że się da, bo ja przed kupnem sakw się upewniałem.

Pewnie widziałeś że się da, ale jak się wyjaśniło pasują tylko przednie na przód.
A ja najpierw kupiłem sakwy a dopiero długo potem bagażniki.

Czy ktoś widział na forum jakiś post o tym jakie modele bagażników są konfigurowalne z jakimi modelami sakw? Bo tych pierwszych jest w sklepach na pewno większy wybór niż sakw.
 Czy to jest tak że albo Tubus albo śmierć :wink: ?!

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Dudi jak to możliwe że te bagażniki potrafią objeżdżać? Przecież oprócz zacisków, są jeszcze mocowane śrubami tam gdzie hamulce?

A bo to metal nie może się odkształcić? Może winna była mołdawska jakość dróg, ale nikt nie powiedział, że jeździ się tylko po niemieckich autostradach...

Czy to jest tak że albo Tubus albo śmierć :wink: ?!

Jeszcze Sport Arsenal produkuje, może one pasują rozstawem?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ortlieby tył 40l + przednie 30l =70l
Jesteś pewien, że Ortlieby przednie mają 30l? Nie chce mi się szukać, ale z pamięci pisząc, to mają raczej 25l. I z własnej czteroletniej obserwacji, to są naprawdę małe. Co nie oznacza, że za małe. Choć oczywiście argument z wożeniem gratów również dla syna jest mocny.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
zobacz remi, a propo (poprawnie: "a propos" - aard) ortlieba dużego z przodu na bagażniku crosso
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4028.0
pytałem o to wcześniej i mi pomogli chłopaki.
Aard, sakwy ortlieb są też 30 litrowe np:
http://www.szumgum.com/sakwy-rowerowe-ortlieb-sport-packer-classic.html

« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2011, 23:48 aard »

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Esayrider77 dziękuję za link i wszystkim za udzielona pomoc. Myślę,że mam już mniej więcej jasność co do bagażnika Crosso pod sakwy Ortlieba. Reszta wyjdzie w praniu  :wink: .
W razie wątpliwości będę pytał.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Pardon, zapomniałam o Sport Packerach. Mea culpa.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum