Autor Wątek: Licznik rowerowy - przejechany całkowity dystans  (Przeczytany 6793 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
wyzerował się Total time.
"Total time" pokazuje 86 godzin i 54 minuty
No to wyzerował się czy coś pokazuje, bo nie wiem? Albo się wyzerował total time i total odo albo nic. Nie wydaje możliwą się sytuacja, w której jedno się z powodu braku zasilania zeruje, a drugie nie.

Jedno i drugie jest też "ustawialne" w "settings", ale zapewne tego nie robiłeś, a przypadkowo się też nie zrobiło, bo nie tak łatwo dobrać się do tej funkcji.

Jeśli wkradłby się jakikolwiek błąd to musiałoby to polegać na tym, że uaktywnił się i naliczył sam i czas i km jednocześnie. To chyba nie jest możliwe?  :lol:

Dokładnie to się niekiedy bezprzewodowcom zdarza.

W ogóle coś strasznie namieszałeś w tej kalkulacji powyżej. Ja bym policzył tak:
Total ODO 2 696
Total time: 87 godzin. Z tego wychodzi średnia 31 km/h. To jest niemożliwe. Wniosek: licznik coś nabił sam, z dużą (bardzo dużą) prędkością.

Pozostaje Ci teraz spisanie wszystkich wycieczek, które na pewno pamiętasz i przyjęcie ich sumy jako tegorocznego dystansu. Tylko tak będziesz miał pewność, że nic sobie nie dopisałeś "za darmo". Coś umknie na pewno i nic na to nie poradzisz. Ja dokładnie tak zrobiłem, jak zaczynałem zabawę z BS. W związku z tym pewnie kilku (2-4) Mm mi brakuje i nigdy już ich nie odtworzę. Trudno.
« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2011, 19:14 aard »
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Aard - wyzerował się i pokazuje, czyli jedno i drugie:
- wyzerował się przy zmianie baterii.
- po zmianie baterii naliczał od zera więc na tą chwile pokazuje tyle ile opisałem.

Okej - faktycznie można TOTAL ODO i TOTAL TIME ustawić.
Zresetowałem własnie licznik i po włożeniu baterii dał mi taką możliwość.
TRIP UP jest znowu 0. Zatem wcześniejsza wartość TRIP UP nie nadaje się do czegokolwiek.

Jedynie ODO BIKE 1, TOTAL ODO i TOTAL TIME pozostało.
TOTAL TIME: 86:00
TOTAL ODO takie samo jak ODO BIKE1: 2696

Na tej podstawie wychodzi dystans 30km na 1 godzinę.

Czy to ma jakikolwiek sens?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Czy to ma jakikolwiek sens?
Patrz mój post powyżej.

Offline Mężczyzna Freud

Mhm. I chyba tak trzeba będzie zrobić. Wolę nie liczyć na to, że w wyniku nie zaszył się jakikolwiek błąd. Będę miał czas to posiedzę i powprowadzam moje tarsy. Na prawdę wielu z nich nie pamiętam, ale mówi się trudno.

Dzięki za wszystko. Wątek można zamknąć.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ja po samym mieście, wychodząc 124 razy na rower, ustukałem 3400km, więc 2700 w Twoim przypadku pewnie też jest możliwe :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Freud

Kurcze ... b. bym chciał zaliczyć ten dystans na ten rok.

Wydaje mi się, że wszystko jest okej. Moje zwątpienie wynika z braku doświadczenia i pierwszego sezonu. 2700 to w oczach całkiem sporo. Na rowerze jeżdżąc już nie koniecznie.

Licznik nie sprawiał mi żadnych psikusów i nie wydaje mi się, żeby naliczał coś losowo, ale kto wie.

Wax - że niby proponujesz żebym zaliczyć ten dystans? :P

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
zacznij mierzenie dystansu dopiero od 01.2012 - wszystkim to wyjdzie na zdrowie :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
E tam, sam to znowu nie powinien nastukać. Jeżeli jesteś pewny, że stan początkowy był zero, to po prostu przejechałeś ten dystans i tyle. A na przyszłość trochę więcej skrupulatności jeżeli Ci na dokładnych wynikach zależy :D

Offline Mężczyzna Freud

Zależy zależy. Tzn. zaczęło zależeć od miesiąca :)
Zrobię tak, że ten dystans klasyfikuje jako przejechany z adnotacją, że "bez dowodów" :D
 Do tego przygotuje te wycieczki, które pamiętam (w wolnej chwili).

Nowe dystanse będę dokumentował przy pomocy ścieżek w plikach KML.
Na pewno przydadzą się do zaliczgmine.pl.

Dzięki za sugestie w odczuciu co do takiego dystansu.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Freud, zdecydowanie tak (powinieneś sobie zaliczyć). nawet jeśli ujechałeś mniej, to będziesz miał motywację, żeby w przyszłym roku się pobić :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
A od kiedy jeździsz/od kiedy masz licznik? Sierpień?
Zanim sobie zaliczysz, jednak spisz sobie wycieczki na których byłeś i ich prawdopodobny dystans.

Offline Mężczyzna Freud

Licznik mam prawie od początku. Na liczniku nie ma może 30 km.
 Jak tylko pojawiła się myśl: przejadę dziś więcej niż 30km to poszedłem i kupiłem.

Spisanie wycieczek niewiele da bo ja nie mam dobrej pamięci do takich spraw.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Ale na kiedy przypada "początek"?

Offline Mężczyzna Freud

Robert! - gdzieś tam na początku lipca, bo już 10 lipca na pierwszą większą wycieczkę pojechałem na pewno z licznikiem:
http://freud.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
E tam, sam to znowu nie powinien nastukać.

Nie powinien, a jednak zdarza im się to niewątpliwie. Czasem wystarczy położyć licznik w pobliżu komputera... :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum