Autor Wątek: Jak zamocować lowrider bez dolnych otworów w widelcu  (Przeczytany 3113 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Hej, jest awaria :) w (superlegendarnym) Surly LHT wczoraj... odpadło oczko do którego na dole przykręcany jest lowrider (tubus ergo), a w drugim wyrobił się gwint. Surly milczy, Wiggle proponuje rabat 20 euro ( 8)), a ja asekuracyjnie szukam nowego widelca ze stali na koła 26' z dłuugą rurą sterową.

2 Opcje:

1. jak zamocować bagażnik na dole bez otworów?
2. znacie jakieś dobre widelce z wysyłką do Argentyny?

help!

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Na takie zaciski metalowe, opaski takie co się śrubokrętem ściska.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Ew. z tą opaską scalić (przyspawać?) nakrętkę od śruby, którą będziesz przykręcał bagażnik. co prawda opaska jest z dość cienkiej blachy, ale może się nie przepali?
Jeżeli nie zależy Ci na naprawie widelca do stanu oryginalnego - przyspawać nakrętkę bezpośrednio do golenia w miejscu gdzie było oczko.

Może bagaznik nie był idealnie liniowo przykręcony i powodował naprężenie w miejscu łączenia oczka z goleniem? Co przy ciągłych wibracjach mogło spowodować wiadomo co...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Masz taki widelec?

Tam gdzie wyrobił się gwint, wystarczy dać dłuższą śrubę i nakrętkę z podkładką zdrugiej strony?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Mat
ja najzwyczajniej przewierciłem widelec na wylot :-)
i zakręciłem na amen śrubami

12.000 km temu :-)

działa do dziś choć mechanik w rowerowym mnie w myślach zwyzywał
… why so serious ?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Moim zdaniem najbezpieczniej będzie zamówić bagażnik crosso, chyba że jest jakiś skuteczny sposób zamontowania Tubusa obejmami. No i jeszcze napisałbym do Surly, żeby się upewnić czy obejmy nie skrzywdzą widelca.

Te oczka zawsze mi zbyt filigranowo wyglądały. Jaki ciężar woziliście na bagażniku?

ja najzwyczajniej przewierciłem widelec na wylot :-)

fotka? ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Mi na "przedzlotowym" się wykrzywił widelec. Szybka akcja z wiertarką w roli głównej i najbardziej "topowy" (typowy?) widelec stał się nowym nosicielem low-ridera.
Obciążenie widelca w tym miejscu nie jest zbyt wielkie, opcja "na wylot" jest najszybsza, najprostsza i najskuteczniejsza. Szczególnie, że wysokość jest "zadana" (a mi pan skaszanił wysokość, jedną dziurkę trochę za nisko nawiercił i była kicha).
[fotka.. jak wstąpię na strych, ew fotografi grupy lubelskiej może na bieżąco mają :) ]
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg

jak będę miał większe to podeślę ;-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Trochę bałbym się czegoś takiego, otwarcie profilu w takim miejscu, może się kiepsko skończyć.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
teoretycznie  ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
czy 12.000 km jest jakimś wyznacznikiem ?
Jedwabny Szlak, 8 miesięcy i nic nawet nie drgnęło :-)
A były w tym pamirskie szutry :-) i różne takie
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Jeżdżę na przewierconej kierownicy, żeby wyprowadzić pancerz hamulcowy. Mam stracha. A do tego ścianki otworu w tym miejscu nie są w żaden sposób obrobione. Nie ryzykowałbym, jednak skoro działa...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Jeśli dziurki są w połowie średnicy goleni widelca, to tam specjalnie zbyt duże siły nie działają - źle byłoby naruszyć "przednią" - ściskaną część obwodu rurki, a NAJGORZEJ "tylną" - rozciąganą... A centralnie też bym był w stanie się zdecydować na taką operację.

Ale to już offtop od pytania Mateusza - który pytał o dolne oczka widelca (te przy hakach do montowania osi koła) - tam za dużo miejsca do wiercenia nie ma...  :?

Jeśli to taki widelec to obstaję przy bezpośrednim dospawaniu nakrętki...
będziesz miał od razu gwint do wkręcenia śruby mocującej bagażnik. Tylko żeby to zrobiono w linii równolegle do osi roweru - bo inaczej przy przekosie po jakimś czasie od naprężeń może być powtórka z rozrywki...
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2011, 11:48 tomzoo »

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Dolne otwory przewiercił pająk i każdy krzywo na niego patrzył się. ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
czy 12.000 km jest jakimś wyznacznikiem ?
Jedwabny Szlak, 8 miesięcy i nic nawet nie drgnęło :-)
A były w tym pamirskie szutry :-) i różne takie

No tak - ale Ty przewierciłeś GÓRNE otwory, a nie dolne, które pękły Mateuszowi. A górne mają raczej charakter stabilizacyjny, żeby się to nie bujało, natomiast większość ciężaru opiera się na dolnych. Poza tym widelec na dole jest dużo węższy niż u góry, więc takie przewiercanie byłoby dużo bardziej ryzykowne, a jeśli to kiedyś jednak pęknie w trakcie jazdy - może doprowadzić do bardzo groźnego wypadku.

Można pomyśleć o jeszcze jednej opcji o której tu chyba nikt jeszcze nie wspomniał - a mianowicie montażu na osi piasty. Nie wiem czy w tym konkretnym przypadku jest to wykonalne, ale jeśli da się tak fizycznie założyć - to będzie to najprostsze rozwiązanie, jeśli zacisk jest za krótki, można np zastosować taki z tylnego koła. O wytrzymałość raczej nie ma się co obawiać, od dawna jeżdżę z tylnym bagażnikiem na zacisku piasty, a na tyle są przecież dużo większe obciążenia i ciężary.

ja przewierciłem i DOLNE i GÓRNE

zaraz polecą zrobić fotkę
tyle tylko, że my nie mamy takich "cieniowanych" widelców
Ania trochę ma, ale ja nie
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum