Autor Wątek: Jak zamocować lowrider bez dolnych otworów w widelcu  (Przeczytany 3112 razy)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
U siebie zrobiłem to tak jak na rysunku.
Widelec nie miał żadnych mocowań.
A więc:

Bierzemy kawałek blaszki
przewiercamy dziurę na ośkę (sugeruję wyciąć wpust tak jak kolor żółty na rysunku)
wiercimy dwa otwory dla bagażnika
klepiemy blachę żeby była wypukła - bo wicelec odchodzący powyżej nakrętki jest grubszy
skręcamy :)

Nie dużo czasu, ale dużo kilo (tylne crosso dry) woziliśmy na takim mocowaniu.
wytrzymałości - 5
praca do wykonania 3+

Przepraszam za niską jakość foto - nie mam obecnie lepszego
Jak będzie zainteresowanie mogę sfocić i wysłać.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Robb

Anuszka

Gdyby to mi się stało, to bym przyspawał jakiś adapterek i już :-)
… why so serious ?

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Hej, do czasu odpowiedzi od Surly nie ingeruję w widelec. Wiercenie może być trudne - widelec jest w tym miejscu wąski. Jeśli uda się dotrzeę do Bariloche to znajdziemy spawacza. W tym momencie przełożyliśmy widelce w naszych rowerach - Aga na szczęście zamiast przednich sakw ma przyczepkę i taka kombinacja była możliwa - ale rowery nie są już tak wygodne (dla Agi za wysoki, dla mnie za niski) Dzięki za rady!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Poczekaj, nie idź jeszcze ;)

Ile miałeś kg na tym bagażniku? Czy przypadkiem nie stało się to od poluzowanych śrubek?

Offline Mateusz

Muszę iść bo przez chwilę nie leje :)  Różnie z tą wagą od 7-15kg - starałem się nie przekraczać 15kg ze względu na Tubusa. No cóż - to tylko rzecz, pomyślimy już w Argentynie co z tym zrobić.

A tymczasem:

ŻYCZYMY WAM WSZYSTKIM WSZYSTKIEGO DOBREGO W ŚWIĘTA I W NOWYM ROKU!

wsiadamy i dalej...

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Moim zdaniem najbezpieczniej będzie zamówić bagażnik crosso
W Patagonii  :o  8)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Grzesiek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.03.2011
No tak - ale Ty przewierciłeś GÓRNE otwory, a nie dolne, które pękły Mateuszowi. A górne mają raczej charakter stabilizacyjny, żeby się to nie bujało, natomiast większość ciężaru opiera się na dolnych.

Możesz wytłumaczyć, dlaczego większość ciężaru opiera się na dolnych mocowaniach? Mamy oczywiście na myśli widelce z tego wątku.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Dolne otwory przewiercił pająk i każdy krzywo na niego patrzył się. ;)
Eee. Yoshko, ja też nie doczytałem: u mnie chodziło o górne mocowanie, dolne oczka (na hakach) były ok.

Co do dolnego mocowania.. wystarczyłoby kawałek blachy 3mm, parę (albo parę więcej) minut i nakładka na hak gotowa. Stary (urwany) otwór do zapewnienia poprzedniego kształtu. W rowerze żony taką metodę "zastosowałem" do bagażnika z tyłu (bo alu jednak nie lubi wyginania i po upadku pękło: ale oczko w sumie było całe, tylko rozpęknięte)

Jakbyś Mateusz to jeszcze przeczytał, to rozważ pomysł. Dla prostoty może być tylko otwór na oś piasty i oczko na bagażnik. Po co się męczyć? :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mateusz

Ok, dziś dzień przerwy - mam dostęp do sieci. Więc tłumaczę:

1. Na bagażniku przednim transportuję tylko jedzenie + filtr do wody + worki na wodę. Zależnie od zapotrzebowania tego jedzenia mamy więcej lub mniej. Staram się nie przekraczać tych 15kg zalecanych przez Tubusa dla ich bagażnika - ale robię to "na oko" a w zasadzie "na rękę"

2. Problem z tym widelcem  (dokładnie ten ze zdjęcia Symfoniana) polega na tym, że na końcach widełek - tam gdzie są dospawane oczka ma takie zgrubienia - przez które jedyną możliwością mocowania bagażnika jest dodanie takich grubych podkładek odsuwających bagażnik od widelca (te podkładki mam od Tubusa).

3. Tubus Ergo ma na dole taką skośną  płaską rurkę, przez którą dosyć ciężko wymyślić inny sposób założenia tego bagażnika - zawadza o oś piasty. Dodatkowo są w widelcu te drugie otwory - moim zdaniem bezużyteczne.

4. Widelec wydaje mi się na dole zbyt cienki by w nim wiercić (zbyt wąski profil)

5. Na razie jedziemy dalej, ale jeśli Surly się na nas wypnie to rozważamy głównie 2 opcje - dospawanie nakrętki do widelca, lub sprowadzenie tutaj do Argentyny (teraz jesteśmy w Chile) drugiej przyczepki (ale wtedy musiałbym zmienić tylny bagażnik z Logo na Cargo, bo ten pierwszy nie współpracuje z Extrawheelem)

Za ok tysiąc km (po 5 tys.) zrobię pierwsze podsumowanie sprzętowe (np. o sakwach Ortlieb i oponach dureme)  ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Sprowadźcie bagażnik przedni crosso, on ma mocowanie na piwot + obejma.

Offline Mateusz

Na tę chwilę sprawa wygląda tak: Surly napisało, że to nie jest reguła i, że z chęcią pomogą wysyłając nowy widelec. Spotkaliśmy już 5 osób z LHT - 3 z nich miały ten sam problem, więc chyba to rozwiązanie w tym widelcu jest trefne. Dam znać co i jak!

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Powodzenia!!
… why so serious ?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Surly napisało, że to nie jest reguła

Nie bardzo rozumiem. Co nie jest regułą?

Najważniejsze że pomogą! :)

Aczkolwiek niepokoi mnie to, co piszesz o widelcach w ogólności...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mateusz

Regułą nie są odpadające oczka. Widelec już pospawany, a nowy lada dzień ruszy ze Stanów do Argentyny  ;)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
No oby nie były. Mi póki co jeszcze w życiu oczko nie poleciało! ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum