Autor Wątek: Szosowe a nieszosowe przerzutki, manetki i takie tam  (Przeczytany 4448 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nigdy się zanadto nie interesowałem szosowym osprzętem, ale mnie ostatnio nachodzi i tak się zastanawiam.

Co różni np przerzutki szosowe (jakieś tam sora, tiagra czy 105) od "nieszosowych?
Rozumiem, że przerzutka o króciutkim wózku nie obsłuży kasety 11-34T, ale co poza tym?
Manetki też muszą być inne (inny skok linki pomiędzy przełożeniami)?

Może to durne pytania, ale chętnie się dowiem.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Dołączam się do pytania. Ja też kompletnie nie mam pojęcia w temacie szosowych rowerów.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Przerzutki szosowe działają z normalnymi manetkami, odwrotnie tak samo.
Przerzutki szosowe mają mniejszą pojemność niz normalne, i są pewnie lżejsze.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
A może też chodzi o to że są mniej pancerne niż te MTB czy trekkingowe i przez to są lżejsze?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
pojemność to raz, dwa mniejsza jest największa dedykowana koronka (czyli to o czym wspomniał Borafu - nie obsłużą 34 ani 32T, będą chrobotać po koronce)
nie wiem jak z nowymi konstrukcjami (10s) ale skok linki w obrębie Shimano był ten sam - swego czasu szczytem smaku było wszak założenie do okrojonego, 2blatowego napędu MTB tylnego Dura Ace ;)

Z ciągiem przedniej zmieniarki nie jest już tak różowo z tego co wiem, ale z doświadczenia nie mogę tego potwierdzić (nie zakładałem u siebie szosowej fd)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
(czyli to o czym wspomniał Borafu - nie obsłużą 34 ani 32T, będą chrobotać po koronce)
W przypadku tiagry nie potwierdzę, wiem, że w specyfikacji jak byk "max 27T", ale na luzie łapie 32T i ma jeszcze zapas na regulacji. RD4500 z długim wózkiem.

My home is where my bike is.

Offline Grzesiek

• Na forum od: 13.03.2011
Domyślam się, że pytasz o Shimano? Jest tak jak piszą chłopaki powyżej, tylne przerzutki górskie i szosowe są kompatybilne pod względem przełożenia, z wyjątkiem 7 i 8 sp. grupy Dura Ace serii 74xx. Przednie pomieszane mtb z szosą nie współpracują, ale można sobie z tym radzić, jeżeli będziesz miał na oku jakiś konkretny zestaw to możemy spróbować dopasować. Campagnolo też bywa w niektórych przypadkach względnie kompatybilne z Shimano.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Z innych różnic, przerzutka przód jest na większą liczbę zębów (na MTB albo słabo wciąga na większe, albo szoruje o zęby na "patelni"). Inny kształt, inna długość prowadnika, inne średnice mocowania (albo nawet i hak)
Piasty szosowe są węższe (chyba 125mm zamiast "standardowych" 135), trzeba pamiętać o "niezamienności" (Żorż?)
Najbardziej "bolesna" kwestia to znacznie gorsze uszczelnienie tych piast. Nie są to rowery na piachy i błota.

Campa jest raczej względnie niezgodna.. Ale można ją "uzgodnić" z manetkami Shimano poprzez wymianę podkładek w kasecie (do kupienia są specjalne zestawy). I Campy nie da się założyć na bębenek Shimano (ani odwrotnie), mają inne "wypustki". A tak w ogóle mieszanie jest bardzo "nietrendy" :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• Dominik
Piasty szosowe są węższe (chyba 125mm zamiast "standardowych" 135), trzeba pamiętać o "niezamienności" (Żorż?)

Przednie piasty mają taką samą szerokość, tylnie szosowe 130mm ale rama spokojnie sie poddaje.

• blog podróżniczy
Najbardziej "bolesna" kwestia to znacznie gorsze uszczelnienie tych piast. Nie są to rowery na piachy i błota.
Jakie roczniki porównujesz? Te obecne są niemal identycznie skonstruowane w szosie i MTB.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
To podczepię się pod temat. Mam korbę 48-36-22 (tak, wiem, że teoretyczna pojemność przerzutek przednich to 22, ale obecny zestaw przerzutka + manetka mtb działa). Potrzebuję do niej przerzutki, która zadziała z klamkomanetkami szosowymi. Rozumiem, że przerzutka mtb nie da rady? Wziąć przerzutkę szosową i odwrócić ciąg?
Wracam do jeżdżenia.

• blog podróżniczy
Rozumiem, że przerzutka mtb nie da rady?
Hmm, czemu ma nie dać rady? Rozumiem, że dylemat o przednią?
Ciąg linki jest ten sam, odległości między blatami też. Bardziej chodzi o to, żeby przerzutka była kompatybilna z blatami, niż z manetką.
Jedyny problem jaki może zaistnieć to regulacja tego zestawu, bo klamkomanetki nie mają śruby baryłkowej do regulacji i gdzieś trzeba na odcinku manetka-przerzutka dokonać regulacji (ramy szosowe mają odpowiednie śruby w oporach ramy).

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Z ciągiem przedniej zmieniarki nie jest już tak różowo z tego co wiem, ale z doświadczenia nie mogę tego potwierdzić (nie zakładałem u siebie szosowej fd)
Takie zdanie znalazłem już w kilku miejscach, stąd się pytam. O baryłce wiem, mam to już rozwiązane.
Wracam do jeżdżenia.

• Dominik
A co to za klamkomanetka? Bo klamkomanetki szosowe mają przeważnie jakby 4 pozycje.

• blog podróżniczy
ja mam szosową przednią zmieniarkę z manetką mtb, ale to raczej prehistoria (exage 300LX)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum