Autor Wątek: Zimowe planowanie letniej wyprawy  (Przeczytany 3861 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Zimowe planowanie letniej wyprawy
« 21 Gru 2011, 23:42 »
Od kilku tygodni chodzą nam po głowach różne pomysły na letnia wyprawę. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że początek lipca spędzimy w lubuskich lasach -mimo napiętego programu mam nadzieję, że uda się wskoczyć na rower i zaliczyć kilka gmin, żeby do mojej skromnej ósemki coś dołączyło :) A potem od razu na wyprawę! Zarówno Białoruś z Ukrainą, jak i Rumunię przygotowaliśmy raczej po łebkach i w ostatniej chwili, co zaowocowało np kiepskimi mapami i słabo ustaloną trasą. Nie sprawdziliśmy sobie przewyższeń, tylko przyczepiliśmy dziecko do roweru Arka i z uśmiechem na ustach wpakowaliśmy się w błotnisty offroad. Dzięki czemu mamy teraz co wspominać, oczywiście, chciałabym jednak do tego lata przygotować się trochę wcześniej. Logistycznie, bo skarbonka już od września przybiera na wadze :)
Czytałam kiedyś post chyba Remigiusza, który pisał że lubi planować wyjazd. Ciekawa jestem jak inni to robią? Gdzie sprawdzacie trasy? Poniewaz znowu jedziemy z Marysią, chciałabym ustalić wyjazd tak, aby na wyższe tereny mieć mniej kilometrów do dziennego przejechania. Nasze plany na góry rumuńskie trochę przerosły nasze oczekiwania:)
Ponieważ już będziemy w Polsce, łatwiej niż z Irlandii będzie przemieścić się gdzieś dalej. W tym roku jeszcze Europa:)
Kuszą nas:
1. trasy Eurovelo
2. szlaki pielgrzymie Włoch
3. antyczna Grecja
4. Słowenia i ew. Chorwacja

czyli znowu gorąco...Ale biorąc pod uwagę jak szaroburo jest na zewnątrz nie miałabym nic przeciwko piekącemu słońcu  ::)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Zimowe planowanie letniej wyprawy
« 21 Gru 2011, 23:50 »
Ja biorę mapę i patrzę na najwyższe przełęcze a reszta układa się sama :) Podejrzewam, że to całkiem popularny sposób, ale tobie to chyba nie pomoże...

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Gru 2011, 08:19 »
Może to wynika z tego, że Mateusz rośnie i już nie boję się, że nie da rady, ale ja planuję trasę coraz mniej dokładnie (no, teraz trzeba będzie wrócić do tego, bo w tym roku młodszy Marcin chyba zacznie jakąś małą wyprawą).
Generalnie nie przejmuję się podjazdami. Na południu, kiedy okazało się, że góry nas jednak przerastają, to po prostu od nich odjechaliśmy.
Lubię oczywiście googlować co ciekawego będzie po drodze, sprawdzać połączenia kolejowe, campingi, czy znajome miejscówki po drodze. Ale szukam tych ciekawostek w szerokim pasie, mam stosy zapisków, a dopiero po drodze decydujemy gdzie konkretnie jechać. Zdarzało się, że Mateusz siadał wieczorem nad mapą i wskazywał jakiś punkt, pytał "co to?" i następnego dnia jechaliśmy tam. Czasem to działa (tak trafiliśmy do kopalni Złoty Stok), a czasem wtapiamy (Wadowice).

Marek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 22 Gru 2011, 08:20 »
ja Hindiana już mam ułożoną trasę dość ogólnie i cel a nawet kilka po drodze się znajdzie. W wyjazd dopiero w sierpniu 2012. (muszę wcześniej o tym pisać bo wywalą mnie z forum... ;-))
Każdy wyjazd bardzo wcześnie planuję bo to daje mi czas na korektę a także mogę się dowiedzieć od innych coś o danym miejscu itp. a także czas na ewentualne zmiany sprzętowe. Na razie ze względu na wiek córki staram się nie nadwerężać rodzinki, tzn. tak aby "nie cudować" na to przyjdzie jeszcze czas, gdy będzie starsza.
Dokładnie trasa się zmienia w trakcie, bo zresztą lubię takie niespodzianki.
A Twoje plany brzmią fajne...
Cel jest, sprzęt jest, nic  tylko zbierać wiedzę o okolicach i jechać.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 22 Gru 2011, 08:27 »
Kraje południowe latem mogą być męczące, zwłaszcza dla dziecka ze względu na słońce. Z Grecji latem najbardziej pamiętam, to że było gorąco. :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Gru 2011, 10:05 »
Hindiano,
Planowanie trasy jest ścisłe związane ze stylem jazdy i tutaj nikt z nas dobrze Ci nie doradzi, bo sami wiecie co Wam się podobało a co nie w ostatnich wyjazdach.
to powinna być baza.
Odnośnie problemów w ocenie potrzebnego czasu: nie wchodziłbym w planowanie dzień po dniu- jedna ulewa, awaria i po planie.
Lepiej policzyć w sumie ile trasa +/- wyniesie policzyć ile na dzień dacie radę w jakich warunkach(płasko, po górach) i tak ogólnie to tyle :)

a tak szczególniej to wyznacznikiem jest tak naprawdę pewnie czas i ew. punkt końcowy. W miejscach o których myślisz transport publiczny powinien uratować tyłek w nieprzewidzianych okolicznościach, wiec nie ma się co spinać na realizację planu.

Dlatego wg mnie warto: zorientować się jakie miejsca chcemy zobaczyć(relacje, przewodniki, google earth,tv ;)
wyznaczyć miedzy nimi trasę by wiedzieć ile to mniej więcej km, sprawdzić jak ruchliwe są drogi, czy są jakieś drogi boczne itd

Ostrożnie podchodziłbym do planowania konkretnych miejsc na nocleg.

Odnośnie mojej metody, to  orientuje się co chce zobaczyć jak wyżej, a potem to już różnie: zdarza mi się przeplanować i niedoplanować, a np. podczas wypadu do Maroka mieliśmy kilka, kilkanaście miejsc do zobaczenia i na bieżąco ustalaliśmy sobie trasę w trakcie jazdy- miało to oczywiście minusy kiedy droga która ocenialismy na ok 60km maiła ok 100 :)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 22 Gru 2011, 10:17 »
Czasem to działa (tak trafiliśmy do kopalni Złoty Stok), a czasem wtapiamy (Wadowice).

Marek
hehe ;D pewnie remont rynku Was zniechęcił ;).

« 22 Gru 2011, 10:40 »
pewnie remont rynku Was zniechęcił
Raczej chodziło o tłumy włoskich wycieczek i generalnie plastikowy charakter miejsca.
Hindiana, sorry za offtop :)

Marek

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Gru 2011, 10:45 »
a przepraszam co chciałeś zobaczyć w Wadowicach, białe gołębice krążące nad centrum?
Turystyka miejsc kultu zawsze wygląda tak samo, zawsze też jest kontrowersyjna. Ostatecznie jednak wynika z zapotrzebowania pielgrzymów

« 22 Gru 2011, 10:48 »
A przepraszam, to już pytanie do Mateusza, bo to jego pomysł był :)

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 22 Gru 2011, 10:52 »
Pewnie chciał tylko Kremówkę. ;)

Offline Mężczyzna salek

• Miasto: Górki
  • Na forum od: 29.08.2011
« 22 Gru 2011, 10:54 »
Ja też spędzam teraz czas na planowaniu trasy na 2012 rok. Znamy już datę wyjazdu, wiemy, że mamy na trasę jakieś 13 dni. I to w sumie tyle z tego co wiemy...
Na razie jest "rodzinna burza mózgów" - czyli w którą stronę pojechać. Na czele stawki na razie jest trasa Biel (Szwajcaria) - Brenna (Polska ;) ) - ponieważ mamy znajomych w Biel i być może zapewniony transport. (Ewentualnie w zależności od dogadania, trasa może być odwrotna i przyjazd ze znajomymi do Polski). Część trasy miała by prowadzić z Passau do Wiednia wzdłuż Dunaju. Już oczywiście wszystko sobie rozrysowałem w google maps, żeby wiedzieć czy damy radę kilometrażowo. Szukam informacji w google o miejscach do zobaczenia. Dużo tego, ale cóż robić w zimowe dni... ;)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 22 Gru 2011, 18:12 »
Podobnie jak wielu innych rowerzystów, zimowe wieczory spędzamy na planowaniu trasy wyjazdu na rok przyszły. Muszę przyznać, że daje nam to wiele przyjemności. Przeglądamy internet, czytamy relacje, szukamy inspiracji na wyjazd i...tanich biletów:) Gdy już obierzemy konkretny kierunek, sprawdzamy jaką trasę wybrać i co po drodze jest warte zobaczenia. Często korzystamy z map google i wyświetlamy na nich zdjęcia interesujących nas miejsc, które obieramy za cele wyprawy. A potem...byle do lata, do kolejnego wyjazdu. Już się nie mogę doczekać:)
Pozdrawiamy.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 23 Gru 2011, 00:25 »
A nic nie szkodzi, memorku, lubię offtopy.
A poza tym to fajnie pomyśleć, że gdzieś tam siedzą ludzie, którzy też teraz planują rowerową wyprawę. Ja już się prawie zdecydowałam gdie chciałabym pojechać, problem w tym że po raz pierwszy mamy sporo pomysłów i myślimy w różnym kierunku:) Białoruś i Ukrainę Arek narzucił autorytarnie a ja nie wiedziałam o co w tym wszystkim chodzi, więc wsiadłam w samolot i już. Co do Rumunii byliśmy jednomyślni. A teraz nam się kreatywność włączyła. Już nie mówiąc o tym, że córka też wtrąca swoje trzy grosze w planowanie tras...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

« 23 Gru 2011, 06:47 »
córka też wtrąca swoje trzy grosze
O, to znaczy, że się Wam demokracja włączyła. Nie dobrze, nie dobrze. Przypomnijcie sobie jak dobrze było kiedy tata o wszystkim decydował :D

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum