Piasty MTB (,,,) od nowosci "za mocno skrecone",tzn. po sciagnieciu gumowego uszczelnienia z lewej strony piasty,mozna wyczuc wyrazne zaciecia przy obrotach osi. Szosa tego nie ma. Dlatego zawsze sam reguluje luz nowych piast,co zauwazylem znacznie poprawia zywotnosc konusow i samej piasty.
Andy.. Ja niestety byłem posiadaczem superanckich Campa Record. Po zaliczeniu błota bębenek był w pełni wolny: "zapracował" brak uszczelniania. Dokonałem dość niekorzystnej zmiany na Deore, ale wymienione części dożyły szlachetnego wieku godnego Skoliozy (i jeszcze żyją )
koło powinno zawsze opadać najcięższym punktem na dół i bujać się jak wahadło. Rzadko kiedy koło jest idealnie wyważone aby takiego punktu nie miało.
Co do luzu natomiast się nie zgodzę - każdy luz może powodować nierówną prace, gdyż powierzchnie trące w zależności od przyłożonego kierunku siły mogą zmieniać położenie elementów współpracujących
Czasami mam wrażenie że mocne zaciśnięcie szpilki powoduje lekkie dociśnięcie konusów. Są to bardzo niewielkie różnice - rzekłbym że dla tych co szukają dziury w całym - ale jednak.Też macie takie spostrzeżenia ?
Cytat: jubudubul w 15 Lut 2012, 21:50Czasami mam wrażenie że mocne zaciśnięcie szpilki powoduje lekkie dociśnięcie konusów. Są to bardzo niewielkie różnice - rzekłbym że dla tych co szukają dziury w całym - ale jednak.Też macie takie spostrzeżenia ?Dokładnie tak jest jak piszesz
Ludzie, MACIE WRAŻENIE/WYDAJE WAM SIĘ, czy naprawdę zauważyliście taki objaw?