Mavic A119 da radę. Ja mam 80kg i daje radę. Co jakiś czas trzeba lekko podcentrować. O piastach poczytaj sobie, było ostatnio o XT na forum. Szprych lepiej 36, będzie niewiele ciężej, a koło więcej wytrzyma.Przy ergonach spokojnie możesz brać aluminiowy widelec. Najlepszą opcją byłby karbon.
Z felg lepiej poszukać AlexRimsa DH19 polecany na Forum, bo A119 pękły kilku osobom (w tym mi).Piasty? Novateci na łożyskach maszynowych (o ile są modele pod tarczę).
Jeśli zdecydowałbyś się na ramę Nordkapp to chyba jednak warto trochę dołożyć do ramy Codex. Rama sprawdzona w bojach (bo to chyba to samo co rama Stratos, Airline). No i Author to raczej wyższa półka, chociaż ramy Accenta także są ok. Ja ostatnio taką właśnie zamówiłem tzn. codex, udało mi się ją kupić za 620zł z przesyłką, a gdybym się zdecydował wcześniej to miałbym ją za 600zł. Ostatnio na alle znalazłem ramę Airline za 450zł, ale niestety była za duża dla mnie. Także mam zamiar założyć do niej sztywny widelec, będzie to jakiś cromo pewnie, chociaż fajnie byłoby znaleźć jakiś karbonowy, ale z tym jest problem. Wagę mam podobną do Twojej, w kołach 32 szprychy, przejechałem póki co kilkaset km z sakwami i wszystko jest ok. Obręcze dh19, szprychy głównie champion, ale jest kilkanaście sapim-ów. Ale dla spokoju lepiej weź 36, przynajmniej na tył.Tak poza tym, na większość swoich pytań, masz na forum odpowiedzi ;)
Na spawie? Uderzyłeś w coś czy po prostu ze zmęczenia tak się stało?
Wrzuć jakieś linki, to pomożemy Ci. Za Ciebie osprzętu nie wybierzmy :)
Cytat: tomasz84 w 1 Sty 2012, 19:40Na spawie? Uderzyłeś w coś czy po prostu ze zmęczenia tak się stało?Obręcz przegrała z bagażem oraz rumuńskimi i ukraińskimi drogami i kilka nypli zaczęło "wyłazić" https://picasaweb.google.com/111704999158078731051/RumuniaIUkraina2010#5521574695759463346Można powiedzieć że szprychy byłby zbyt naciągnięte, ale nie tylko ja miałem problem z tym modelem.
Jesli bedziesz skladac rower u p. Lewickiego to on ci i tak da do przymiarki rame i pomoze dopasowac. Wiec nad tym bym sie nie zastanawiala. Mala wiedze mam, ale - dlaczego chcesz koniecznie sztywny widelec?