Autor Wątek: Składak miejsko - wyprawowy:) Potrzebna pomoc w doborze części.  (Przeczytany 2372 razy)

Offline Mężczyzna tomasz84

• Miasto: Gdańsk, czasem Olsztyn na chwilkę:)
  • Na forum od: 31.12.2011
Witam Forumowiczów!

Jak już zapowiedziałem w wątku dot. przywitań, mam zamiar złożyć rower miejsko - wyprawowy. Pewnie większość z Was powie że takiego roweru złożyć się nie da i pewnie będzie to racja. Mimo wszystko chciałbym poniżej zaprezentować swój wirtualny projekt, zadać mnóstwo pytań i z Waszą pomocą coś jednak złożyć. Zatem oto i moje wymysły:

- rama: Accent Shannon, Nord kapp lub Author Codex

Najpierw wybór padł na Nord kapp jako że ma chyba dobre mocowanie hamulca, wygląda
  solidnie. Następnie był Shannon bo jest tańszy, z tego co tu wyczytałem również dobry jeśli
  kupi się równo pospawany egzemplarz. Po wczorajszej lekturze kilku wątków
  zainteresowałem się jeszcze Codexem (i innymi Authorami), który jest dostępny w
  sprzedaży. Zależy mi na ramie dzięki której w miarę wygodnie można codziennie podróżować
  do pracy czy na zakupy, ale i podczas długiej jazdy z sakwami plecy nie będą odmawiać
  posłuszeństwa. Z drugiej strony, nie chcę roweru na którym będę siedział z pionowymi
  plecami. Ma to być stosunkowo szybka, miejska maszynka. Która Waszym zdaniem rama
  byłaby najodpowiedniejsza do takich zastosowań? Rower ma służyć jako codzienna
  alternatywa dla auta (przejazdy do pracy, zakupy, odwiedzenie znajomych) oraz w wakacje
  ma pomóc zwiedzać mi świat z pokaźnym ładunkiem na bagażniku. Dodam, że ważę 62kg i
  jest to wartość raczej stała.

- widelec: na pewno sztywny!

Tylko jaki? Stalowy, alu, CrMo? Jakaś konkretna marka? I ważna sprawa: mam fajny hamulec
  tarczowy w szufladzie który chciałbym tu wykorzystać - potrzebny adapter pod tarczę. Da się
  takie coś znaleźć?

- koła: piasty XT (przednia pod tarczę), szprychy DT Competition, felgi Mavic A119

Po pierwsze, czy 32 szprychy na kole 28" będą wystarczające? Może lepiej dać 36szt.
  Competition albo 32szt. ale Champion? Co z felgą Mavic? Polecono mi A319, ale A119 jest
  sporo tańsza i nie wiem gdzie tam jest jakaś różnica w produkcie żeby była taka różnica w
  cenie. Może macie jeszcze jakąś propozycję? Przypominam że rower ma być dość szybki do
  przemieszczania się po mieście a ja ważę 62kg.

- hamulce: na przód wejdzie Elixir R 160mm (bo taki hebel mam i on czeka na montaż), na tył
  SD 5 lub SD 7 (zależy co będzie dostępne i w jakiej cenie).

- gripy: Ergon GR2

- napęd: Deore 9x3
              kaseta:        CS-HG61-9 (jakie tryby?)
              łańcuch:       CN-HG73
              korba:          FC-M591-L (jakie tryby?)
              p. przednia: FD-M590/591 (który typ w zależności od ramy itp itd?)
              p. tylna:       RD-M591-L
              manetki:      2 x SL-M590

Alfine 8 speed (da się to zamontować do powyższych ram? Różne wersje już
                                     słyszałem)

Co do pedałów, sterów, kierownicy, mostka, sztycy, siodła, dętek, opon itd będę pytać jak już powstanie konstrukcja nośna:) Częścią wyprawową roweru również zajmiemy się w późniejszym terminie (na to jest jeszcze mnóstwo czasu bo wyjazd planuję na lipiec/sierpień).

Na razie proszę o rady i pomoc co do wypisanej powyżej konfiguracji. Wszelkie sugestie bardzo mile widziane. Jeśli nie dodałem czegoś istotnego co pomoże w dobraniu części to proszę się upomnieć. Dziękuję za zainteresowanie i do napisania:)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Mavic A119 da radę. Ja mam 80kg i daje radę. Co jakiś czas trzeba lekko podcentrować. O piastach poczytaj sobie, było ostatnio o XT na forum. Szprych lepiej 36, będzie niewiele ciężej, a koło więcej wytrzyma.

Przy ergonach spokojnie możesz brać aluminiowy widelec. Najlepszą opcją byłby karbon.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Z felg lepiej poszukać AlexRimsa DH19 polecany na Forum, bo A119 pękły kilku osobom (w tym mi).
Piasty? Novateci na łożyskach maszynowych (o ile są modele pod tarczę).

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
Jeśli zdecydowałbyś się na ramę Nordkapp to chyba jednak warto trochę dołożyć do ramy Codex. Rama sprawdzona w bojach (bo to chyba to samo co rama Stratos, Airline). No i Author to raczej wyższa półka, chociaż ramy Accenta także są ok. Ja ostatnio taką właśnie zamówiłem tzn. codex, udało mi się ją kupić za 620zł z przesyłką, a gdybym się zdecydował wcześniej to miałbym ją za 600zł. Ostatnio na alle znalazłem ramę Airline za 450zł, ale niestety była za duża dla mnie.

Także mam zamiar założyć do niej sztywny widelec, będzie to jakiś cromo pewnie, chociaż fajnie byłoby znaleźć jakiś karbonowy, ale z tym jest problem.

Wagę mam podobną do Twojej, w kołach 32 szprychy, przejechałem póki co kilkaset km z sakwami i wszystko jest ok. Obręcze dh19, szprychy głównie champion, ale jest kilkanaście sapim-ów. Ale dla spokoju lepiej weź 36, przynajmniej na tył.

Tak poza tym, na większość swoich pytań, masz na forum odpowiedzi ;)

Mavic A119 da radę. Ja mam 80kg i daje radę. Co jakiś czas trzeba lekko podcentrować. O piastach poczytaj sobie, było ostatnio o XT na forum. Szprych lepiej 36, będzie niewiele ciężej, a koło więcej wytrzyma.

Przy ergonach spokojnie możesz brać aluminiowy widelec. Najlepszą opcją byłby karbon.

Ok, o XT będę szukał. Na razie mam XT disc w moim MTB i nie narzekam. Co do ilości szprych i ich modelu to mam brać 36 Competionów czy Championy będą konieczne? I widelec. Możesz podać jakieś konkrety? Nie widzę nic w 28" pod disc;/ Na karbon chyba mnie nie stać. Dziękuję za info.

Z felg lepiej poszukać AlexRimsa DH19 polecany na Forum, bo A119 pękły kilku osobom (w tym mi).
Piasty? Novateci na łożyskach maszynowych (o ile są modele pod tarczę).

Novatec pod DISC robi piasty. Zastanawiałem się nad jedną przy składaniu koła do MTB. Jak Ci pękły te felgi? Na spawie? Uderzyłeś w coś czy po prostu ze zmęczenia tak się stało?

Jeśli zdecydowałbyś się na ramę Nordkapp to chyba jednak warto trochę dołożyć do ramy Codex. Rama sprawdzona w bojach (bo to chyba to samo co rama Stratos, Airline). No i Author to raczej wyższa półka, chociaż ramy Accenta także są ok. Ja ostatnio taką właśnie zamówiłem tzn. codex, udało mi się ją kupić za 620zł z przesyłką, a gdybym się zdecydował wcześniej to miałbym ją za 600zł. Ostatnio na alle znalazłem ramę Airline za 450zł, ale niestety była za duża dla mnie.

Także mam zamiar założyć do niej sztywny widelec, będzie to jakiś cromo pewnie, chociaż fajnie byłoby znaleźć jakiś karbonowy, ale z tym jest problem.

Wagę mam podobną do Twojej, w kołach 32 szprychy, przejechałem póki co kilkaset km z sakwami i wszystko jest ok. Obręcze dh19, szprychy głównie champion, ale jest kilkanaście sapim-ów. Ale dla spokoju lepiej weź 36, przynajmniej na tył.

Tak poza tym, na większość swoich pytań, masz na forum odpowiedzi ;)

Wiem, że pewnie sporo odpowiedzi znajdę na Forum ale nieco je poczytałem i pytania zawsze pozostają. Poza tym chcę złożyć rower miejsko - wyprawowy (taki który nie istnieje:) Co do ramy to w czym te Authory są lepsze? Z tego co wiem, i tak Author oraz Accent robi jedna fabryka, mam rację? Co jest lepszego czy bardziej przystępnego w Codexie? To jednak spora różnica w cenie względem Accenta dlatego chcę wiedzieć co w niej siedzi:) Jaki widelec CrMo proponujesz?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Wrzuć jakieś linki, to pomożemy Ci. Za Ciebie osprzętu nie wybierzmy :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robert

Na spawie? Uderzyłeś w coś czy po prostu ze zmęczenia tak się stało?
Obręcz przegrała z bagażem oraz rumuńskimi i ukraińskimi drogami i kilka nypli zaczęło "wyłazić"
 https://picasaweb.google.com/111704999158078731051/RumuniaIUkraina2010#5521574695759463346

Można powiedzieć że szprychy byłby zbyt naciągnięte, ale nie tylko ja miałem problem z tym modelem.

Wrzuć jakieś linki, to pomożemy Ci. Za Ciebie osprzętu nie wybierzmy :)

Właśnie problem w tym, że często tych linków mi brakuje (np w temacie widelca). Zacznijmy jednak od ramy. Zakładając że 70% przebiegu mój rower będzie robił w mieście, warto brać coś mocniejszego od Shannona? Może ta ramka będzie zupełnie wystarczająca, a przy mojej masie 1-2 wyprawy z sakwą w roku na pewno zniesie, mam rację? Czy brać co innego (Nord kapp, Codex, może coś stalowego), bardziej dla mnie odpowiedniego. Od razu spytam, może głupie to, jak dobrać rozmiar ramy nie mając zbudowanego na niej roweru? Suchymi liczbami da się to zrobić jakoś sensownie? Jak kupowałem MTB to miałem tę możliwość że interesujący mnie model był w 3 rozmiarach:) Mam mierzyć nogi, wzrost itd i wybrać z tabelki? :)

Największy problem mam z widelcem. Chcę koniecznie sztywny widelec i żeby można na nim było zamontować hamulec tarczowy. Nic takiego nie widzę pod koła 28" stąd brak linków z mojej strony. Pewnie dobrze byłoby żeby to był CrMo, ewentualnie alu. Karbonu nie kupię, poza tym nie wiem jakby to się sprawdził w obciążonym rowerze.

Napęd. Czy Alfine w przypadku mojej wymarzonej maszynki ma sens? Zaproponował mi to pewien człowiek (poprzez internet), ale nigdy nie jeździłem i nie wiem jak to działa. Ktoś ma w swoim rowerze o podobnym przeznaczeniu? Czy po prostu wziąć sprawdzoną Deorkę i nie zawracać sobie głowy droższym Alfine?

Na początek to są moje dylematy:) Jak przejdziemy do mostków czy kierownic to pewnie i linki się pojawią. Pozdrawiam, Tomasz:)

Na spawie? Uderzyłeś w coś czy po prostu ze zmęczenia tak się stało?
Obręcz przegrała z bagażem oraz rumuńskimi i ukraińskimi drogami i kilka nypli zaczęło "wyłazić"
 https://picasaweb.google.com/111704999158078731051/RumuniaIUkraina2010#5521574695759463346

Można powiedzieć że szprychy byłby zbyt naciągnięte, ale nie tylko ja miałem problem z tym modelem.

No nie za przyjemnie to wygląda. A powiedz jeszcze coś o A319 bo taką też mi polecano. Warto czy to będzie przepłacanie za naklejkę?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Jesli bedziesz skladac rower u p. Lewickiego to on ci i tak da do przymiarki rame i pomoze dopasowac. Wiec nad tym bym sie nie zastanawiala.
Mala wiedze mam, ale - dlaczego chcesz koniecznie sztywny widelec?

Jesli bedziesz skladac rower u p. Lewickiego to on ci i tak da do przymiarki rame i pomoze dopasowac. Wiec nad tym bym sie nie zastanawiala.
Mala wiedze mam, ale - dlaczego chcesz koniecznie sztywny widelec?

Chcę sztywniaka bo będzie dużo lżejszy od amorka. Poza tym niezawodny, jeśli stalowy to nieco podatny więc troszkę coś tam wychwyci (no powiedzmy mniej zabije nadgarstki niż alu). Sztywniak może być nieco tańszy w zależności do tego jaki amor chce się kupić, no i przede wszystkim miałem kiedyś sztywne widelce w MTB, dawało radę, było prosto i lekko. Więcej zalet chyba nie widzę:) No chyba że ktoś ma pomysł na lekki (max 1,5kg), dobrze działający amorek pod koła 28" to rozważę propozycję.

Offline Mężczyzna Robert

O A319 nic Ci nie powiem, nie mam. Musisz sam poszukać informacji.

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
Nie zaproponuję Ci żadnego widelca, bo sam jestem na etapie poszukiwań :)

Wszystkie wymienione tutaj ramy powinny zaspokoić Twoje potrzeby. A w czym Authory są lepsze od Accenta? Nie mam żadnych doświadczeń z tymi ramami, tak jak i z innymi, poza moim Unibikiem :) Opieram się tylko na opiniach, doświadczeniach ludzi, a z nich wynika, że Author ma po prostu lepszą markę. Ale to może tylko mi się tak wydaje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum