Autor Wątek: Extrawheel wkrótce nielegalny na polskich drogach?  (Przeczytany 5656 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2017, 14:25 Wilk »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Ciekawe. Brakuje uzasadnienia projektu ministerstwa. Zabawne jest, to że ten artykuł uderzy w konkurencję na rynku przyczepek. Extrawheel ma jakąś konkurencję?

Swoją drogą, to ciekawe jest że organy zajmują się takimi pierdołami, a jakoś nie potrafią zająć się rzeczywistymi problemami, które dotykają nas w życiu codziennym.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Chcę wierzyć, że jest to tylko zwykła niekompetencja urzędników.
Z tego co wiem, to ekipa MdR będzie "lobbować" w ministerstwie, ponieważ to nie jedyne dziwne zapisy w tej propozycji.
Co prawda to inne ministerstwo niż to nowelizujące PoRD, ale niektóre osoby chyba mają tam niezłą siłę przebicia i wydaje mi się, że uda się "uczłowieczyć" te przepisy.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
z tą linką łączącą rower z przyczepą widzę analogię do przyczep samochodowych - żeby przyczepa się nie stoczyła na inne pojazdy po wyczepieniu... tyle ze w wypadku roweru nie ma to chyba za bardzo sensu, co innego przyczepa z ton wegla ktora ciezarem stoczy sie z gorki..

a kwestia nieprzewracalności po wywrotce roweru? może jedyne przyczepy jakie brano pod uwagę przy nowelizacji, to przyczepy do przewozu dzieci? nie zapominajcie że Unia nakazała nam dopuścić taki twór do ruchu, więc teraz urzędnicy martwią się jak ograniczyć ilość bubli na rynku (zupełnie jakby TUV bądź CE nie wystarczyły...)

Offline owca

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
... ale za to będziemy musieli mieć dwa sprawne hamulce i możnośc migającego swiatełka pozycyjnego. :D

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Ostatnio jak zapomniałem zdjąć tej linki po odłączeniu przyczepy, to pękła jak włos przy ruszaniu. Przyczepa była pusta. Nie pełni to żadnej funkcji zabezpieczającej. Jadąc 80km/h z załadowaną przyczepą to już zupełnie bez różnicy.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
1. Jeżeli chodzi o to wypinanie się przyczepki, to moim zdaniem z punktu widzenia bezpieczeństwa innych uczestników ruchu
jest to niekorzystne. Gwałtowne pojawienie się takiej przyczepki na środku drogi może doprowadzić do kolizji lub wypadku.
2. Z drugiej strony, jeżeli takie przyczepki są produkowane na świecie (USA I Niemcy - według artykułu) to beznadziejna jest postawa
urzędników, wyraźnie wybiegających w tej sprawie przed szereg. Doprowadzą do likwidacji produkcji i kolejne kilkadziesiąt czy kilkanaście osób zasili grono bezrobotnych. Dziwne zachowanie w czasach szalejącego kryzysu. Polscy rowerzyści będą zmuszeni korzystać z produktów importowanych, zapewne droższych.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ostatnio jak zapomniałem zdjąć tej linki po odłączeniu przyczepy, to pękła jak włos przy ruszaniu
Ta linka w zwykłej przyczepie ma właśnie to robić, do niej w większości przypadków jest podłączony hamulec najazdowy, który załącza się poprzez szarpnięcie linką ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jeżeli te przyczepki są dopuszczone do sprzedaży w innych krajach UE, to zadziała tu zasada swobodnego przepływu towarów i Polska może sobie ustawy produkować, a łatwo da się j obalić. Wskazuje to drogę idiotyzmu urzędników.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Ale to chyba ma być ingerencja w prawo drogowe. Jednokołowe będzie można tylko eksportować.

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
Jako użytkownik przyczepki oczywiście jestem przeciwny wprowadzaniu takich przepisów. Skoro na całym Świecie można ożywać takich dodatków do roweru to jaki sens jest wprowadzać zakaz w PL?

Co do zakładania dodatkowej linki zabezpieczającej to tez nie widzę większego sensu. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy na żadnej nawet najbardziej nierównej drodze aby przyczepka się odczepiła nawet przy sporym obciążeniu, a co dopiero mówiąc o spokojnej jeździe wyprawowej po asfalcie.
Nawet jeżeli  jakimś cudem przyczepka się odczepi to przecież nie pojedzie daleko tylko od razu przewróci się na bok i zatrzyma.

Jedyny dodatek jaki bym wprowadził w to zastosowanie hamulca najazdowego coś w  rodzaju jak to jest w ciężarówkach.  Kiedy  naczepa (przyczepka) zaczyna pchać ciągnik (rower) hamulec się załącza i znacznie odciąża hamulce główne - w znaczny sposób zwiększyło by to bezpieczeństwo, skróciło drogę hamowania i wydłużyło żywotność klocków i tarcz w rowerze. :)

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
Wilku, wg informacji zaczerpniętych z siedziby Extrawheel'a przyczepka "zwiedziła" już grubo ponad 100 państw i jeszcze nie było problemów dotyczących poruszania się z takim dodatkiem po drogach publicznych. Więc śmiem twierdzić że jednak na całych Świecie.... ale być może z kilkoma wyjątkami  ;)

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
Na Słowacji czy Białorusi też jest nakaz jazdy w kaskach, a wcale nie każdy o tym wie
Wiedzieli o tym tacy jedni policjanci na Słowacji. Zatrzymali mnie, kazali ubrać kask (był dość stromy podjazd, więc wlokąc się pozwoliłem sobie kask zawiesić na kierownicy) i kazali kupić sobie kamizelkę odblaskową na najbliższej stacji benzynowej. Dojechałem do tej stacji,
rozbiłem namiot i poszedłem spać :D

Offline owca

Stanowisko MdRu w sprawie tej nowelizacji. Zobaczymy czy się uda :)
http://www.miastadlarowerow.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat=8&art=87

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum