To wszystko oczywiście przy założeniach, że do 40m/h przyczepka się nie wypina sama
Cytat: Freud w 19 Sty 2012, 10:08To wszystko oczywiście przy założeniach, że do 40m/h przyczepka się nie wypina sama Myślę, że jestem w stanie "wypiąć" przyczepkę i przy 20km/h albo mniej
Myślę, że jestem w stanie "wypiąć" przyczepkę i przy 20km/h albo mniej
Ciekaw jestem, czy wszystkie ustawy pisze się w ten sposób, nie znając realiów.
Dlatego wszelkie przepisy w prawie drogowym, w lotnictwie, w elektrotechnice (ochrona przed porażeniem) wymagają dodatkowych zabezpieczeń, lub dublowania szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa mechanizmów i podzespołów.
Marku, tylko że wypinanie przyczepki, to jest właśnie to zabezpieczenie... i nic tu nie trzeba dublować bo nie ma czego
Marku, tylko że wypinanie przyczepki, to jest właśnie to zabezpieczenie...
oczywiście sama koncepcja jak najbardziej ma sens, nalezałoby tylko zaproponować sensowne rozwiązanie techniczne. To co proponuje ustawodawca to pójście po "najmniejszej linii oporu", czyli klasyczny przykład prawa które zamiast pomagać, będzie komplikowało życie obywatelom.
Cytat: Waxmund w 19 Sty 2012, 11:26Marku, tylko że wypinanie przyczepki, to jest właśnie to zabezpieczenie...Ty mówisz o zabezpieczeniu własnego tyłka, a urzędnik musi myśleć też o innych uczestnikach ruchu. Akurat tutaj popieram urzędnika. Co innego np. z kaskiem. On może mieć wpływ jedynie na bezpieczeństwo noszącego(lub nie) kask, więc jakkolwiek jestem zwolennikiem używania kasku, to przeciw przymusowi bym się buntował.
Cytat: Kotu w 19 Sty 2012, 11:25oczywiście sama koncepcja jak najbardziej ma sens, nalezałoby tylko zaproponować sensowne rozwiązanie techniczne. To co proponuje ustawodawca to pójście po "najmniejszej linii oporu", czyli klasyczny przykład prawa które zamiast pomagać, będzie komplikowało życie obywatelom.Dokładnie tak samo myślę. Dlatego się tu szarpię z oponentami, a nie tylko po to, żeby sobie posty nabijać
Ty mówisz o zabezpieczeniu własnego tyłka, a urzędnik musi myśleć też o innych uczestnikach ruchu.
To jakie inne może być zabezpieczenie takiej przyczepki? Przecież nie utrzymasz jej w pionie jak sie wypnie.