Autor Wątek: Extrawheel wkrótce nielegalny na polskich drogach?  (Przeczytany 5657 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Zupełnie nie czuję się kompetentny w tym temacie, ponieważ nigdy nie miałem okazji korzystać z Extra Wheela. Z mojej perspektywy jednak próby prawnego uregulowania takich szczegółów jak sposoby wypinanie się tej przyczepki trącą lekko o absurd.

Jeśli można temu zapobiec to warto bo każde życie jest ważne :]

Według mnie prezentujesz postawę dość przesadną, prawo nie powinno być nigdy zbytnio szczegółowe, kazuistyczne bo prowadzi to często do absurdów i problemów. Jeżeli prawdą jest [a takie głosy pojawiają się tutaj ze strony użytkowników przyczepki] że dyskusja toczy się nad problemem niesamowicie marginalnym [ktoś tutaj wcześniej wspomniał że taka sytuacja może się zdarzyć raz na 10-15 lat], to regulowanie takich detali prowadzi do dalszych komplikacji. Bo skoro ustawodawca zajmie się tą sytuacją, to dlaczego nie brać na warsztat milionów innych hipotetycznych, często bardzo szczegółowych pod względem technicznym zagrożeń życia codziennego o podobnej skali występowania? Tylko czy temu ma służyć prawo by tworzyć miliony aktów prawnych, których nikt nie jest w stanie nawet przeczytać, nie mówiąc już o stosowaniu takiego prawa?

Niestety nie da się nigdy wszystkiego przewidzieć i wszystkiemu zapobiec. Każdy wynalazek, urządzenie nam służące jest swego rodzaju dobrodziejstwem, ale obarczone jest pewnym minimalnym ryzykiem, niebezpieczeństwem. Dachówka zawsze może nam spaść na łeb i nic się na to nie poradzi, chyba że wprowadzimy powszechny obowiązek chodzenia w kasku [przy czym konieczne będzie wydanie odpowiedniego rozporządzenia co do warunków technicznych jakie powinien spełniać taki kask].

Każdy człowiek ma rozum, by potrafić przewidzieć potencjalne zagrożenia i ich uniknąć. Rozum zaś podpowiada, że dużo bardziej kompetentni w sprawie bezpiecznego używania EW są jego producenci niż ustawodawca. To w interesie producenta leży aby przyczepka była bezpieczna i aby konsument wiedział w jaki sposób można ją bez obaw używać, bo w przeciwnym razie nikt jej nie kupi i biznes upadnie. To czysta logika, nie widzę tutaj potrzeby działania ustawodawcy.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
i to co napisał olo jest prowda, reszta to tys prowda i gówno prowda

Offline Mężczyzna JUREK

Freud , nie miałem zamiaru na Ciebie krzyczeć więc przepraszam, mnie duże litery się podobają a Jurek już był na forum prze de mną  :)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Ja się wyłączam z dyskusji :) Myślę, że jest zbyt wiele elementów składających się na tą rozmowe i wzajemnie się nie rozumiemy :)

Freud, nie miałem zamiaru na Ciebie krzyczeć więc przepraszam, mnie duże litery się podobają a Jurek już był na forum prze de mną  :)
Spoko - lepiej o poważnych tematach porozmawiać na żywo :) Inny odbiór ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Skąd to wiesz? Zakładasz, że jest rzadki. Nie wiesz tego.
ja podejmuję dyskusję na ten temat w kierunku zbierania informacji na ten temat i trzeźwej oceny sytuacji.
Chcę uniknąć przypadkowych głosów. Jak widzisz są tutaj osoby, które twierdzą, że o wypięcie się przyczepki nie trudno.
Mnie to wystarczy, żeby przyjrzeć się całości od nowa i nie zakładać, że jest OK i nie ma sprawy.

Ja tylko to skomentuję, bo z moich doświadczeń (i z tego co czytam) wynika, że trzeba się nieźle postarać, żeby wypiąć przyczepkę podczas jazdy. I najczęściej powodem jest użytkowanie niezgodne z zaleceniami (czyli zbyt szybka jazda).
Przy normalnej jeździe (nawet po naszych dziurach) przyczepka się nie wypina.

I fakt, nie przeprowadzałem badań, a swoją opinię opieram tylko na swoim kilkuletnim doświadczeniu i tym co czytam od innych, ale moim zdaniem o wypięcie przyczepki to na prawdę rzadkie zdarzenie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Zdania są podzielone ;) Moje wynika tylko z tego co piszecie.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W instrukcji EW jest podana prędkość maksymalna? :)

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Zdania są podzielone ;) Moje wynika tylko z tego co piszecie.

No to zdecydowanie inaczej odbieramy to co ludzie piszą. Faktycznie, wiele osób pisało tutaj, że im się przyczepka wypięła, ale chyba nikt nie twierdził, że jechał sobie wtedy spokojnie 30km/h ;)

W instrukcji EW jest podana prędkość maksymalna? :)

Nie wiem czy to jest w instrukcji, ale kojarzy mi się, że gdzieś czytałem jaka jest maksymalna sugerowana prędkość.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Rozumując w ten sposób można zabronić noszenia kapeluszy na ulicy, bo jak wiatr porwie kapelusz i taki kapelusz trafi rowerzystę w twarz to ten może się zachwiać i wpaść pod samochód.
Amen.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ty mówisz o zabezpieczeniu własnego tyłka, a urzędnik musi myśleć też o innych uczestnikach ruchu. Akurat tutaj popieram urzędnika.
Sądzę, że wprowadzenie obowiązku stosowania tego paska zmniejszy liczbę ofiar wypadków komunikacyjnych w Polsce o jakiś tysiąc.
Czemu tak sądzisz?
ps. Ja rozumiem, że prowadzisz statkol, nie wiedziałem, że tyle danych zbierasz :P
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Czemu tak sądzisz?

Cinek, zważ na to, że Remigiusz bardzo oszczędnie podchodzi do tematu emotikonów. A jego stanowisko jest bardzo merytoryczne i wyraźnie pokazuje stosunek do omawianej propozycji zmian prawnych.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
Wracając do tematu wypinania się przyczepki i zachowania przyczepki podczas wypadku na ostatniej wyprawie po UK najechałem na mały krawężnik i wydzwoniłem o asfalt razem w rowerem, bagażem i przyczepką. Przywaliłem jadąc z dół z prędkością prawie 30km/h. Ciuchy w przedniej sakwie zamortyzowały trochę uderzenie o nawierzchnie, być może dlatego nie odniosłem większych obrażeń. Po upadku przyczepka odpięła się od roweru i po jednym koźle znalazła się w odległości 10-15cm od roweru. Zdziwiło mnie tylko to że odpięła się razem z uchwytem mocującym do piasty a nie sama. Przy takim zachowaniu bardziej możliwe jest połamanie szprych przez zaczep przyczepki niż odczepienie i odjechanie przyczepki gdzieś dalej.

Offline Mężczyzna JUREK

widocznie zacisk na osi koła był luźniejszy od zacisku przy przyczepce  :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Od pierwszego stycznia wchodzi taki zapis:

b. (110) Przyczepa ciągnięta przez rower lub wózek rowerowy powinna być wyposażona w dyszel wyposażony w urządzenie sprzęgowe uniemożliwiające przewrócenie się przyczepy w przypadku przewrócenia się roweru; nie dotyczy przyczepy jednokołowej.

Zatem EW uratowany  :D

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum