Autor Wątek: Jakie opony na miasto  (Przeczytany 1448 razy)

Opis: Citizen, Silento, RoadCruiser

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Jakie opony na miasto
« 2 Sty 2012, 10:53 »
Witam
Powoli przymierzam sie do następnego sezonu (mam nadzieje że więcej pojeżdżę niż w zeszłym) i rozważam zakup opon na warunki miejskie. Chciałbym częściej jeździć do pracy a nawet gdy wybieram sie na wycieczki to najgorsze odcinki to ubity szuter.
Obecnie mam Schwalbe Land Cruiser-y 28 x 1,6. Opony fajne ale mam wrażenie że opory na asfalcie mogłyby byc mniejsze. Ta szerokość wydaje się optymalna z racji sztywnego widelca.
Co do nowego zakupu to waham sie pomiędzy (wszystko z Schwalbe):
1. Citizen
2. Silento (nie silento II)
3. Road Cruiser

Zastanawiam sie też na ewentualnym zwiększeniem szerokości do 1,75, w każdym razie nie chce schodzić ponizej 1,6".

Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami? Jakie wrażenia? Może jakas inna firma?
Maratony nie wchodza w grę ze wzgledu na cenę (chciałbym sie zmiesciec w 100 zł z kompletem).

Pzdr
QbaB

Offline Mężczyzna qbab

Offline Mężczyzna Brushevsky

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.01.2012
Odp: Jakie opony na miasto
« 11 Sty 2012, 10:35 »
Spoko mogę polecić Schwalby Hurricane. Na przednim kole używam takiej opony już od prawie roku. W tym ma za sobą, szybkie, asfaltowe sprinty, miejskie krawężnikowanie, jak i górskie błoto czy glinę. Bieżnik jakiegoś specjalnego zmęczenia nie ma, mimo że mało nie jeżdżę. Na góry czy ostry teren nie polecam, ale na lżejsze drogi będzie dobra. Używam wersji 26x2.0 ale spoko można dostać 28x1.60. Jest fajnie zbudowana jak na typowy semislick. Czoło opony to wyraźnie wysunięty i pogrubiony kawałek gumy z delikatnym bieżnikiem, gęsto ponacinanym małymi lamelkami w krztałcie litery V z podwójnym nacięciem na obwodzie koła. Gdy się jedzie z głową, można pokusić o spore dociśnięcie na mokrym. Przy sporych prędkościach jest dość cicha, a po napompowaniu na max czyli na 5 BAR, toczy się dość lekko. Dla osób z elektrownią na pokładzie, przyda się wytłoczony na boku bieżnik dla prądnicy. W zeszłym roku, model na koło 26, kosztowało coś około 60zł, więc tragedii nie ma. Mimo tego że przez ten rok opona zaliczyła wszystkie możliwe typy nawierzchni (poza śniegiem i lodem ;-) ), ani razu nie złapałem na niej kapcia. 

Offline Mężczyzna woldopeper

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.01.2012
« 16 Sty 2012, 23:02 »
witam
ja osobiście schwalbe,jeździłem po mieście  na takich 1,75x26 ale to było za starego gianta, teraz jest 1,5 na miasto z wkładką kevlarową ,nie pamiętam kiedy złapałem kiche.

Offline Mężczyzna qbab

« 17 Sty 2012, 07:52 »
Coś mi się wydaje, że co wybiorę z tych propozycji to będzie dobrze.
W między czasie rozważalem zakup nowego roweru ale chyba jednak do tego nie dojdzie, a poprzestane na nowych oponach :)

Pzdr
QbaB

Offline Mężczyzna qbab

« 7 Paź 2012, 09:24 »
Złożyłem nowy rower i mam na nim opony Schwalbe Advancer. Jeszcze nie jeździłem ale prezentują się nieźle i to chyba dobry wybór na miasto i twarde szutry.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Paź 2012, 21:46 »
Poczekamy co napiszesz o nich za 2000km, bo "nie jeździłem" i "i to chyba dobry wybór" słabo do siebie pasują  ;)

Offline Mężczyzna qbab

« 8 Paź 2012, 08:00 »
Zdam relację, na razie mogłem sie tylko wypowiedzieć na podstawie bliższych oględzin. Poza tym, mam właściwie porównanie tylko z Land Cruserami i Hurricanami (na tych drugich jeździ żona).
Wczoraj zrobiłem króciutką przejeżdżkę na nowym rowerze i było szybciej niż zazwyczaj ale też i rower nowy więc trudno jednoznacznie powiedzić czy to dzięki oponom.

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 9 Sty 2013, 16:01 »
Jeżdżę na budżetowych i (chyba) mało popularnych na tym forum Kenda Kwest. Warunki wrocławskie nie są zbyt łagodne - krzywy bruk, wysokie krawężniki, szuter (wzdłuż Odry), las. Są szybkie, choć pewnie nie tak wytrzymałe jak Schwalbe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum