Autor Wątek: Przedłużenie rury sterowej widelca/amortyzatora  (Przeczytany 5778 razy)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Jaki macie patent na przedłużenie rury sterowej?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
konkrety - jaka rura, w jakim systemie, gdzie zamocowana i czemu owo przedłużenie ma służyć

szkoda się produkować na pół strony po to żebyś stwierdził, że u ciebie to akurat egzaminu nie zda ze wg na specyfikę sprzętu

Offline Mężczyzna Włod

Chce przedłuzyć rurę w sztywnym widelcu 1 1/8''. Chęcę ją podnięść o jakieś 30-50 mm, a nie kalkuluje mi się wymiana całego widelca. Szukam taniego i sprawdzonego rozwiązania.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Są takie przedłużki do rury sterowej, robi to np. zoom. To chyba jedyne wyjście, ale to strasznie badziewne rozwiązanie. Po pierwsze ciężkie. Po drugi działa to jak stare skręcane stery z klinem rozpierającym. Ponieważ trzeba to z góry dokręcać to nie ma potem możliwości normalnego skręcenia sterów za pomocą gwiazdki i top-capa. Robiłęm to raz na serwisie i praktycznie nie da się całkowicie wyregulować wtedy luzu na strerach. Trzeba by pewnie użyć jakiegoś długiego ścisku stolarskiego lub czegoś podobnego, czym mozna by całą konstrukcję ściągnąć. Po trzecie cała konstukcja byłą strasznie wiotka, w rowerze, w którym to tobiłem cała sterówka miała jakieś 9 cm nad główkę i sztywności to tam nie było za grosz. Jedyna zaleta to taka, że tanie to jest. Innych tanich rozwiązań nie znam. Ja bym pokombinował jakimś regulowanym mostkiem albo sztywnym z dużym wzniosem. Na przedłużanie sterówki wspominaną metodą bym się w życiu nie zdecydował we własnym rowerze. Ogólnie nie polecam ale takie coś istnieje jak najbardziej.

Offline skolioza

sterówkę możesz przedłużyć jak Kunu napisał, ale tylko jeśli koniec rury widelca wypada Ci ponad górną miską sterów (podany sposób i problemy z kasowaniem luzu tyczą się sterów ahead, jeśli masz stery klasyczne, skręcane to działa to lepiej - wtedy jednak dochodzi konieczność zmiany mostka na ahead)

Dlatego pytałem o szczegóły, że Twój I post wskazywał w moim odczuciu na to, że masz jakiś unikatowy, nietuzinkowy widelec, którego chcesz za wszelką cenę używać
W opisanej sytuacji natomiast - redukcja kosztuje koło 35zł chyba (pomijając koszt mostka jeśli masz stery klasyczne), do tego waży sporo, a idealna jednak nie jest Może jednak bardziej (pewniej i w podobnych pieniądzach) sensowne jest kupienie za kilka złotych więcej widelca - nawet używanego

Offline Mężczyzna Włod

mostek moge zamontować normalnie ,ale chce go troche podniesc. Niemam jakiegos specjalnie unikatowego widelca. ale ma mocowanie pod lowrider:) a nie chce kupowac i majstrowac z wymianą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A  nie lepszy będzie regulowany mostek?
Wiem że lepszy stały, ale z dwojga złego: przedłużanie rury sterowej czy regulowany mostek to ja wybrałbym to drugie.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Ja mam w swoim scott'cie taką nakładkę na rurę która jest patentem ATS i do tego jest mostek scotta, ze specjalnym wycięciem na 'dzióbek' który znajduje się na tej nakładce.

http://www.nvocomponents.com/technical.htm

Pytanie jak krótką masz rurę, czy taka nakładka będzie bezpieczna przy małym odcinku rury sterowej?

Offline Mężczyzna Włod

znaczy na mojej rurze spokojnie moge załozyc mostek.
Widzialem na jakis zdjeciu taka specjalna przedluzke, ktora składał się z obejmy takiej jaką mamy w mostku oraz fragmentu rry sterowej.
Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie to kupić?

Nvocomponets, taka naklada bedzie zbyt malo stabilna, poza tym nie chce zmieniac wysokości mostka.
Regulowany mostek- nie dziekuje.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Daruj sobie "przedłużki". Najczęściej dostępne są redukcje ze sterów nakręcanych na a-head'a. Czyli zawsze ładujesz się w koszty.
Czasami na Allegro są do dostania takie o dużym wzniosie, albo długie (raz widziałem nawet 220mm przy 60*)!
Regulowany mostek ma dużo wad, ale roboty z nim mało. Poważna zaleta: będziesz wiedział czego tak naprawdę potrzebujesz.
Inny pomysł? Zespawaj sobie u kogoś "customowy" mostek (dowolny spawany alu, kawałek rury alu i parę groszy za robociznę, prościej stalowe; najtaniej ci wyjdzie jak wszystko przytniesz i wyszlifujesz i zapodasz w "formie" do spawania).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nvocomponets, taka naklada bedzie zbyt malo stabilna, poza tym nie chce zmieniac wysokości mostka.
Regulowany mostek- nie dziekuje.
Obawiam się, że na regulowanym mostku się kiedyś naciąłeś, albo znasz kogoś kto narzekał, więc teraz gotów jesteś wziąć każde nieznane badziewie byle to nie był mostek.

Miałem regulowany mostek, z którego nie byłem zadowolony, teraz mam taki z którego jestem zadowolony. Oczywiście wolałbym mostek sztywny, ale kupiłem rower, który miał już uciętą rurę sterową i uznałem że zanim kupię nowy widelec spróbuję z mostkiem. Najwyżej mostek wyrzucę, ale będę wiedział czego szukam.

Offline skolioza

IMO bardzo prawdopodobna wizyta u protetyka, i to na własne życzenie ^^^
tylko nie wycinaj tej rurki w razie czego z aluminiowej sztycy (jakich jest najwięcej) do stalowego widelca (jakich też jest najwięcej) bo spaw może "nie chwycić":-D

a wszystko to aby zaoszczędzić... ile 2zł? 5zł? bo przy cenie nowego widelca w granicach 20-30zł to chyba więcej nie będzie..
http://allegro.pl/widelec-26-1-1-8-cal-z-gwintem-srebrny-tanio-i2021937432.html
http://allegro.pl/wyprzedaz-widelec-28-1-1-8-z-gwintem-i2024227142.html
a przy cenie 50-60zł (cały czas taniej niż przedłużka) to widelców masz ile chcesz w jakich kolorach chcesz td itp

E: Borafu, strzałki tyczą się oczywiście postu nad Twoim ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
no zależy, bo ja poluję od dłuższego czasu na widły 1 cal pod pivoty, koła 28, stalowe, z małym offsetem, ahead i to polowanie graniczy z cudem.
Obecny widelec żyje, ale nie jest to oryginał z roweru, nie ma miejsca na ząbek (trzeba dosyć często dokręcać stery), offset dość spory, stal hi-ten, do tego mostek w formacie starszym niż ja (21,1mm) ;)
Z drugiej strony wiem, że surly produkuje takie widły, ale wrzucanie do zabytku widełek za ponad 300zł to lekka przesada.

Coś czuję, że prędzej trafię z całą ramą (co też prostsze nie jest).

My home is where my bike is.

Offline skolioza

w zależności od długości główki ramy możesz poszukac widła z gwintem ale z długą sterówką - byle mostek, zwłaszcza dolną krawędzią siadał poniżej gwintu (idealnie gdyby sterówka była na tyle długa, aby można go było w całości uciąć - przy główce ramy rzędu 10,5-11cm jest to wykonalne ;))

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Jaką długą sterówkę potrzebujesz do tego widelca, mam jeden taki leżący na zapleczu...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum