Kalin Pass (42°10'55.92"N 23°15'26.96"E) – 2550m.npm – przełęcz w Bułgarii w Górach Rila, start podjazdu z wioski Pastra na wysokości około 750m.npm, z dość charakterystycznego miejsca przy bibliotece, przystanku i źródełku. Podjazd trudny, po średniej jakości drodze utwardzonej, maksymalne nachylenie to 20%. Długość podjazdu to około 15.8km. Po drodze mija się jakiś ośrodek dla ludzi upośledzonych i niepełnosprawnych którym bardzo zależy na papierosach;) Po około 7km podjazdu jest szlaban i budka ze strażnikiem z bronią który żąda okazania „dokumenti”. Nasze akurat były na dole z aucie ale po kilku minutach wymiany zdań strażnik na szczęście się ugiął i nas przepuścił (dla Bułgarów zapory i elektrownie wodne to chyba wciąż ważne obiekty strategiczne skoro pilnują tego uzbrojeni strażnicy – na zaporę Beli Iskar mnie nie wpuścili z rowerem. Chociaż możliwość wjazdu rowerem jest).
Od tego momentu około 2km jest dość strome i męczące. Potem już tylko zabawa w 13 nawrotów by dojechać do murowanego budynku pełniącego bliżej nieokreśloną funkcję mieszkalną i być może noclegową. Wyżej krajobraz zmienia się bardzo, wyrastające z zielono-żółtego podłoża kamienie i głazy wyglądają rewelacyjnie. Na przełęczy znajduję się popadająca w ruinę stara wieża. Początkowo planowaliśmy dojechać aż do prawdziwej bułgarskiej perełki jaką są Siedem Jezior Rilskich ale ze względu na zbyt dużą odległość od Pastry i zaplanowane zwiedzanie Monastyru Rilskiego naszą wycieczkę zakończyliśmy na Kalin Pass (nigdzie nie znalazłem jak ta przełęcz się nazywa więc nazwałem ją Kalin ze względu na znajdujący się niedaleko wierzchołek Kalin Peak 2664m.npm)
https://picasaweb.google.com/109601862070301706629/2011KalinPassMonastyrRiSki