Autor Wątek: Samotnie nad Bajkał  (Przeczytany 4263 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Samotnie nad Bajkał
« 12 Lut 2012, 21:49 »
Rewelacja! Jakbym czytał o swoich przygodach! :)
I właśnie dlatego prawdopodobnie już więcej do Matuszki Rosji nie zawitam.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Situ

• Miasto: Garwolin
  • Na forum od: 21.10.2009
    • http://situ.mp3.wp.pl
« 12 Lut 2012, 23:02 »
Rewelacja! Jakbym czytał o swoich przygodach!
I właśnie dlatego prawdopodobnie już więcej do Matuszki Rosji nie zawitam.

Z rozkoszą czytam podobne wpisy :D
Taka tendencja ogólnie panująca mi się podoba - ja uderzam znowu na Rosję i znów będe zaszczycony będąc pierwszym Polakiem w danym regionie ;D
Juz odpalił Motór Wielki, czarne skóry i frędzelki!
http://picasaweb.google.pl/sitek.cnc

Elwood

• Gość
« 12 Lut 2012, 23:40 »
Wszystko super, tylko po kiego Van robileś te rejestracje? Od 2009-tego nie są one wymagane.
Też przez moment próbowałem sie zarejestrować na siłę w Tiumieniu w 2008-ym i pół dnia straciłem na ganianie między okienkami, istny paragraf 22. Oczywista rejestracji nie dostałem. Ale... w życiu nie byłoby to dla mnie powodem, by po raz kolejny nie zawitać do mateczki Rassiji. Zresztą na granicy nikt jej ode mnie nie oczekiwał.
Inna rzecz, że rosyjskie granice z roku na rok, to co raz lepsza, bezproblemowa i pomocna obsługa.
Pamiętam, jak w Altaju na małym przejściu KAZ - RUS szef ruskiej straży granicznej był... zaszczycony, że gości Polaka na granicy!
Zapytał się, czy mam jakieś polskie monety bo on monety pasjami zbiera. Akurat miałem komplet miedziaków od 1gr do 5zł. Koleś się mnie pyta:
- Ile one wsie są warte?
- Niecałe 3$, nieśmiało odpowiadam i wręczam mu, jako podarunek.
Gościu zniknął na minutę i po chwili przynosi mi... 100 rubli!
Ja robię rybę i tłumaczę, że nie nada, że... Nie było oczym gadać :)
Za kolejną chwilę jakiś szeregowy służalszczik sprawdza mi wriemiennyj wwoz i coś mu tam nie pasowało. Zawołał szefa i mówi, że chyba nie mam oryginału...
Dostał takie opierdol, że problemy stwarza takiemu rzadkiemu tu gościowi i jeszcze musiał gonić na "rynnę" i tłumaczyć, że Polacy to Słowianie, jak Ruski i dezynfekować auta nie muszą!
Strzeliłem z komendantem niedźwiedzia i wjechałem do ruskiego Ałtaju...

Białoruś, Rosja i Kazachstan są od 2010-tego w unii celnej, stąd granicy BLR-RUS praktycznie nie ma.
Tym nie mniej jakaś pieczątka powinna się chyba z tego tytułu znaleźć.

Nomen omen, te granice (ale nie ruskie) to super przeżycia. Szczególnie celuje w kazachskie i uzbeckie. Zdadrza się, że to, co jest normalne i proste, staje sie niemozliwe do załatwienia. Ale, jak ma juz status sprawy niemozliwej, to jest jak najbardziej możliwa do załatwienia... :)
Kto tego nie kmini, faktycznie się na tych granicach męczy.

Offline irish

• Miasto: Zielona Gora
  • Na forum od: 23.06.2011
« 22 Lut 2012, 12:19 »
Piękne dzięki za relację. Brakuje tylko (albo przeoczyłem) terminu pobytu nad Bajkałem i ewent. jakiejś mapki z przejechaną trasą. Sam się wybieram tam może już w 2013 i zbieram wszelkie relacje.

Jacek
Jacek

Offline Mężczyzna IVAN VII

• Miasto: CZĘSTOCHOWA
  • Na forum od: 04.01.2012
    • Wyprawy rowerowe
« 22 Lut 2012, 16:52 »
Wyprawa odbyła się w dniach 18,06 - 20,07 2010 roku. Są dwie mapki Kliknij WIDOK:   [>]
http://foto.onet.pl/7fkoy,kwwbcg6sw8ws
Zainteresowania : międzynarodowa turystyka rowerowa,historia,amatorsko- sporty siłowe , siatkówka
Rowerkiem- Litwa,Łotwa,Estonia,Szwecja ,Finlandia,Niemcy,Belgia,Holandia, Francja ,Anglia,Słowacja,Austria, Luksemburg, Monako ,Watykan, Włochy, Białoruś ,Rosja-Syberia ,Andora ,Hiszpania ,Czechy , Portugalia.Ukraina,Węgry,Dania ,Norwegia

Tagi: rosja syberia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum