Autor Wątek: Jak zdejmowac opony?! - poradnik  (Przeczytany 3501 razy)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Odp: Jak zdejmowac opony?! - poradnik
« 9 Sty 2012, 22:12 »
Ja zakładanie opony zaczynam przy wentylu, wciskając wentyl układam go w oponie.
Kończę naprzeciw wentyla.
Zdejmowanie odbywa sie odwrotnie do zakładania.
Muszę wypróbować sposób Pustelnika , wygląda obiecująco :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Sty 2012, 22:21 »
Muszę wypróbować sposób Pustelnika , wygląda obiecująco
Obrazek instruktażowy piękny, ale tak trochę niedyskretnie zapytam : a dętka to kiedy i w jaki sposób?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 9 Sty 2012, 22:39 »
Pustelnik ma bezdętkowe :-)

a na poważnie  -dętka do opony przed założeniem
… why so serious ?

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Sty 2012, 23:06 »
E, to chyba niezbyt wygodne. Ja od pięćdziesięciu lat robię tak : kładę koło na płask na podłodze, wkładam w obręcz jedną krawędź opony, wtedy wkładam dętkę do opony, układam ją, można odrobinkę nadmuchać żeby się ułożyła, potem za pomocą łyżek wkładam w obręcz drugą krawędź opony i gotowe. Teraz tylko trzeba zadbać coby się opona ułożyła tak, aby bicia nie było.
Być może, gdyby mnie pięćdziesiąt lat temu ktoś nauczył po pustelnikowemu to bym tak robił i nie marudził :D

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 9 Sty 2012, 23:23 »
bardzo wygodne Mareczku
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 10 Sty 2012, 00:04 »
Warto dodać, że jak zdejmujemy oponę to należy uważać, aby łyżką nie zahaczyć dętki.
Już już raz zrobiłem dziurkę w dętcę i wystarczy :P
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2012, 10:42 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Sty 2012, 08:25 »
sweet, dzięki ;)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 10 Sty 2012, 10:52 »
transatlantyk, wszystko pięknie, tylko są takie kombinacje opon i obręczy, że można łyżki połamać a opona nie wejdzie. Wtedy naprawdę pomaga wciśniecie na dole tak głęboko opony z dętką jak tylko się da, a potem po centymetr po centymetrze drugą krawędź trzeba wciskać. Już bez łyżek, palcami tylko.

Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Sty 2012, 11:02 »
Ja też dokładnie tak to wciskam, tylko najpierw jedną krawędź opony a później dopiero drugą. Różnica polega na tym, że nie wkładam opony razem z dętką i nie oponę w całości od razu. Przez to, że wkładam krawędzie po kolei, a nie obie na raz jest mi raczej łatwiej i łyżki oszczędzam. A na geometrii się trochę znam i frajer nie jestem :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 10 Sty 2012, 11:21 »
wkładam krawędzie po kolei, a nie obie na raz

Hm, mi wcześniej nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby próbować inaczej niż Transatlantyk :o Tylko że ja układam dętkę na obręczy, dopompowuję ją leciutko i dopiero zaczynam akcję z oponą.

Kurczę, taka prosta czynność a każdy inaczej to robi, ktoś ma jeszcze inny sposób? ;)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 10 Sty 2012, 11:38 »
1. Posmarować brzegi obręczy wodą ( raczej nie mydłem, bo go nie usuniesz później, a woda odparuje. 

Ja posmarowałem lekko olejem roślinnym  :D (obręcz i oponę) 

Cytat: transatlantyk
... a potem ponadnormatywne ciśnienie. Jakie? - no to zależy od Twojej odwagi.

a potem pod sprężarką pompowałem aż usłyszałem jak opona elegancko dopasowuje się do obręcz.  Następnie spuściłem trochę powietrza i śmigam tak do dziś  :)
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2012, 11:43 Dream Maker »
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Sty 2012, 12:47 »
1. Posmarować brzegi obręczy wodą ( raczej nie mydłem, bo go nie usuniesz później, a woda odparuje. 

Ja posmarowałem lekko olejem roślinnym  :D (obręcz i oponę) 
Skuteczne przy zakładaniu, ale ja bym zanadto nie polecał.
Tłuszcz niestety rozwala gumę. Dlatego jak już chcesz coś do smarowania, a nie mydło/płyn do zmywania to gliceryna. Nie uszkadza gumy, bo to nie tłuszcz tylko alkohol.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Sty 2012, 16:06 »
Hmm, ja moze nie mam zbyt duzego doswiadczenia, zmienialam detke zaledwie 2-3 razy, udalo mi sie i jezdze dalej bez zadnych problemow. Wydaje mi sie, ze to raczej prosta sprawa, a tu widze robi sie z tego wielkie halo  :P
Ja nie mam zadnych lyzek, do wymiany detki nawet nie zdejmuje kola (tylko tyle aby przelozyc detke) i jakos to wszsytko dziala.
Choc prawada jest, ze raz opona zeszla mi bez problemu, a za drugim razem musialam sie z nia niezle nasilowac, niewiem od czego to zalezy?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Sty 2012, 17:22 »
Marta, o rower trzeba troszkę dbać, a on się nam za to odwdzięczy. Ja przejeżdżam  rocznie 15.000 i więcej kilometrów, czyli lepiej niż pięciokrotny Twój dystans. To jest intensywna eksploatacja mechanizmów roweru. Już mycie, lub czyszczenie roweru to doskonała okazja, żeby się rowerowi dobrze przyjrzeć. Nie jestem aż tak ambitny, żeby mój rower błyszczał i lśnił, oraz olśniewał wszystkich wkoło swym blaskiem. Mój rower ma być niezawodny, a ja staram się mieć przy sobie zawsze zapasową dętkę i kilka śrubek.
Opony potrafi na tym forum zmienić znakomita większość ludzi, kwestia jak to zrobić najsprawniej, najłatwiej, bez uszczerbku dla sprzętu. Przybliżając Ci nieco zagadnienie : jajecznicę z kromką chleba praktycznie każdy potrafi sobie zrobić, a sama wiesz ileż można o kulinariach... :D
Jeśli chodzi o Twoje pytania dotyczące różnej trudności w zdejmowaniu opon, to zwróć uwagę na temperaturę otoczenia
(a więc zimna lub ciepła guma), oraz na stopień wypracowania opony i jej staż. Te czynniki mogą być ważne.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Sty 2012, 17:47 »
Zgadzam sie z tym, ze o sprzet trzeba dbac, ale uwazam ze sprzet jest do jezdzenia, a nie do czyszczenia.
Ja poprostu nie mam czasu na np mycie lancucha 3 razy w tygodniu.
A ten temat to juz chyba po prostu robienie z igly widly  :P

Natomiast moja zmiana opony miala miejsce w takich samych warunkach, w niewielkim odstepie czasu, wiec opona w miedzyczasie sie nie postarzala, a temperatura byla taka sama (mieszkanie). Mysle ze to poprostu zalezy jak sie ulozy, czy moze gdzies "przyklei", czy zwyczajnie jest uparta;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum