Autor Wątek: Jak zdejmowac opony?! - poradnik  (Przeczytany 3502 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Jak zdejmowac opony?! - poradnik
« 10 Sty 2012, 17:51 »
Myślę że ją rozgryzłaś. Po prostu jest uparta!  ;D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Sty 2012, 18:04 »
uwazam ze sprzet jest do jezdzenia, a nie do czyszczenia.
No to dokładnie tak samo jak ja uważam :D  A kto czyści trzy razy w tygodniu? Padł tu chyba głos globalbusa o natychmiastowym czyszczeniu ubłoconego łańcucha, ale to szczególna sytuacja. Poświęć chwilę czasu i znajdź na forum zdjęcie ubłoconego roweru wilka po ostatnim Harpaganie. Myślę, że w takim przypadku Ty też czyściła byś łańcuch i resztę roweru.
« Ostatnia zmiana: 10 Sty 2012, 18:34 transatlantyk »

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Sty 2012, 18:18 »
No oczywiscie, nie mowie o takich ekstremalnych przypadkach :) wiadomo ze wtedy rower trzeba chyba rozkrecic na czynniki pierwsze, aby pozbyc sie tego calego blota ;)
Ja mam jednak na mysli takie "normalne" uzytkowanie - codzienna jazda po asfaltach, choc w roznych warunkach. Ja pewnie zbyt zadko czyszcze i smaruje mojego sprzeciora, ale jak wracam do domu, wstawiam go do jego kanciapki i o nim zapominam, przypominam sobie nastepnego dnia rano, ale wtedy zawsze sie spiesze i tak mijaja dni a rower brudny i nienasmarowany;/ ale nie dopuszczam do sytuacji, aby cos zgrzytalo, chrzescilo czy piszczalo! Choc musze przyznac, ze widzialam tu rowery w roznym stanie, niektore najpierw slychac, a potem dopiero widac;) a juz norma nieomalze jest jezdzenie na takich na wpol napompowanych kolach  :-\
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 21 Sty 2012, 19:15 »
Teraz tylko trzeba zadbać coby się opona ułożyła tak, aby bicia nie było.

I wtym celu wystarczy napompować jakieś 0,3-05 bar i "przejechać" kołem po podłożu dociskając je mocno z góry jakieś dwa obroty w jedną i w dwa obroty z powrotem. Odkąd tak robię nigdy nie miałem problemów z ułożeniem się opony (rózne modele opon, w tym Marathony zwykłe, Racery, XR, Dureme, Snow Stud, Nobby NIC, zwijane i drutowe, różne obręcze)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Sty 2012, 19:58 »
aard - spamujesz po prostu :D

2. Napompować tak na 0,5 - 0,75 nominalnego ciśnienia i przejechać się rowerem kilkadziesiąt metrów. Zamiast jeździć rowerem można
toczyć samo koło po podłożu dociskając je bardzo mocno.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 21 Sty 2012, 20:15 »
Moim zdaniem "0,5-0,75 normalnego ciśnienia" (czyli powiedzmy 2-3 bar przy oponie o nominalnym ciśnieniu 4 bar) to znacznie więcej niż 0,3-0,5 bar, o których pisałem ja. Zatem nasze metody się wyraźnie różnią. Chyba że nie zrozumiałem Twojej intencji.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 21 Sty 2012, 20:27 »
Nie mogłem napisać mniej, bo na początek zalecam "pojeździć" :D

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 21 Sty 2012, 20:34 »
I między innymi dlatego Twój zarzut, że spamuję jest jak kulą w płot :)

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
« 18 Kwi 2012, 22:51 »
To ja na początek zaproponuje metodę tego pana.
http://www.notubes.com/helpcenter/videopopup.php?id=5

Trzeba śledzić każdy ruch i jako tako znać angielski. Na filmie nie ma dętki, ale chodzi o technikę zakładania i zdejmowania. Po zastosowaniu tej metody każdą oponę da się dosyć łatwo zakładać i zdejmować (większość palcami). Nigdy nie musiałem używać mydła lub innych specyfików, chyba że do uszczelniania opony(ale to nie to forum). Dotyczy to opon różnych rozmiarów.
W skrócie:
1. Zakłada się oponę pierwszy rant opony, i pilnuje aby krawędź weszła do tzw. drop channel (w załączniku).
2. Jak już wejdzie w ten drop channel to wtedy dokładamy dętkę
3. Jak dętka jako tako jest na miejscu zajmujemy się drugim rantem. Najważniejsza sprawą to wsuwać ten drugi rant właśnie w ten drop channel. W ten sposób (filmik) wciskamy rant opony idąc rękami po obwodzie koła. Tutaj ważne jest żeby ręce rozchodziły się. Wentyl dobrze mieć jest gdzieś z boku tak aby na nim ani nie zaczynać ani nie kończyć. Dopiero w fazie końcowej, kiedy wciskamy ostatni fragment opony może przydać się łyżka.

Zdjęcie opony jest bardzo proste. Film pokazuje to bardzo dokładnie. Czasami, nawet opony dętkowe, potrafią "przykleić" się do obręczy dlatego zawsze trzeba palcami ją wcisną w ten drop channel. Czynność trzeba tą wykonywać obu stronnie, dzięki czemu jest pewne że się odkleiła. Potem wystarczy zsunąć oponę tak jak jest pokazane na filmie. Proste, łatwe i przyjemne.

Cały patent polega na wykorzystaniu tzw. drop channel (po to on tam jest, nie tylko dla sztywności obręczy). Dzięki temu zyskujemy kilka mm, które znacznie ułatwiają zakładanie i zdejmowanie opon nawet tych cholernie ciasnych np. schwalbe.
Warto znać to technikę, przydatne nie tylko podczas maratonów, gdzie liczy się czas, ale podczas normalnej eksploatacji. Stosuję ją i jest naprawdę szybka i dobra.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 19 Kwi 2012, 13:34 »
kolica, to forum jest taż do czytania, a nie tylko do pisania ;) Bo gdybyś przeczytał ten wątek od początku, to byś już po trzecim poście wiedział jak najlepiej zdejmować i zakładać opony :)
Choć z drugiej strony wiedzy nigdy nie za wiele. :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline kolica

• Na forum od: 28.11.2010
« 19 Kwi 2012, 15:09 »
Marek. To forum to ja czytam, od kilku ładnych lat, korzystam z tras i różnych propozycji, więc z czytania jestem dobry ;)
Widziałem, że w 3 poście jest to i owo napisane, ale filmik pokazujący jak to robić, po prostu jeszcze dokładnie opisuje całą sprawę. Jakby każdy wiedział jak zdejmować czy zakładać opony prawidłowo to by tego wątku w ogóle nie było, ani kilku innych, gdzie ludzie mają problem z założeniem opony na obręcz. Tylko chcę pomóc (jak spora ilość osób tutaj).

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 19 Kwi 2012, 15:24 »
przydatny opis i filmik, dzięki @kolica ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 21 Kwi 2012, 11:40 »
chmmm. a mi się wydawało, że łyżki służą tylko do zdejmowania opony. Zakłada się przeciągając oponę przez rant. A lepiej zdejmować i zakładać kończąc od strony przeciwnej do wentyla: tam gdzie jest wentyl to dętki się nie da skleić..

I nie wiem czemu, ale często dwie takie same opony.. nie są wcale identyczne (różnicy nie potrafię zmierzyć, ale np. jedna wchodzi elegancko, a z drugą się trzeba siłować..)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 21 Kwi 2012, 18:49 »
A ja nigdy nie czytałem poradników jak ściągać czy zakładać opony. Jak była taka potrzeba to po prostu to robiłem i tyle.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Kwi 2012, 19:21 »
Dokładnie, praktyka najlepsza!
Raz miałem naprawdę konkretny problem ze ściągnięciem opony, ale to dlatego, że oplot pękł i niezbyt trzymała się swojego kształtu.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum