Autor Wątek: Piotr Strzeżysz- Campa w sakwach  (Przeczytany 958 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Piotr Strzeżysz- Campa w sakwach
« 10 Sty 2012, 11:47 »
Jeśli ktoś tak ja uważnie śledził blog Piotrka podczas ostatniej wyprawy ku Meksykowi to może być nieco zawiedziony.

Blog był pisany na bieżąco i doskonale przekazywał emocje, przeżycia i wszystko co się działo w głowie podczas mroźnych nocy czy każdego kryzysu. Był czasem pisany bez kropek, czasem abstrakcyjnie, czasem niezrozumiale, ale prawdziwie. Książce nie zarzucam fałszywości, jedynie odniosłem wrażenie,że jest napisana w bardzo grzeczny i ostrożny sposób. Tak jakby miała być lekturą dla całej rodziny

Dla mnie najciekawszą częścią "Campy" były opisy tego co czuł, co widział, jak się odnalazł. Jak z resztą w każdej pisaninie podróżniczej, oczekują indywidualnego postrzegania świata, tego jak dana osoba to widzi i co o tym sądzi. Piotr to robić potrafi znakomicie, jednak według mnie w jego książce za dużo spisywania tego co się działo każdego dnia,a za mało refleksji nad otoczeniem i tym co przeżył.

Powstał dziennik, do którego po pewnym czasie wkrada się monotonia codziennych czynności podczas podróżowania rowerem. Inna sprawa, to że sama wyprawa trwała raptem kilka tygodni i do końca nie pozwoliła mu nacieszyć się chwilą. I moim zdaniem to negatywnie odbija się na całości. Tylko tyle miał czasu, wiem.

Niemniej jednak, warto się zapoznać. Ciekawy człowiek, ciekawa historia, śliczne zdjęcia,a kartki przelatują ekspresowo.

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Odp: Piotr Strzeżysz- Campa w sakwach
« 10 Sty 2012, 15:31 »
Bardziej zachęciłeś mnie do przeczytania bloga niż książki :) Mógłbyś podać linka?
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

« 10 Sty 2012, 16:01 »
http://onthebike.pl/

Tylko,że tuż przed końcem 2012 wyprawa się skonczyła :icon_confused:

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Sty 2012, 16:38 »
Czytałem tego bloga regularnie i na początku mi się bardzo podobał, ale potem głównie to były przemyślenia filozoficzne o życiu, a mniej o samej wyprawie. W ogóle trochę dołujący klimat.

« 10 Sty 2012, 16:44 »
W ogóle trochę dołujący klimat.
Dla mnie niekoniecznie. Na pewno fragmentami mocno filozoficzne,ale to wszystko nie brało się z kosmosu,a z trasy/podróży którą pokonywał. Ogólnie na plus.

W ten sposób napisaną książkę nikt by nie przebrnął,a ma swój styl myślenia i pisania i chętnie sięgnę po jego kolejną pozycję ( jeśli coś powstanie)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 10 Sty 2012, 17:27 »
Czytałem tego bloga regularnie i na początku mi się bardzo podobał, ale potem głównie to były przemyślenia filozoficzne o życiu, a mniej o samej wyprawie. W ogóle trochę dołujący klimat.

co kto lubi, mi styl pisania bloga przypominał trochę styl w jakim swe książki pisał Bohumil Hrabal. Trochę chaosu, sporo przemyśleń, dla mnie rewelacja.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 10 Sty 2012, 22:07 »
A on na prawdę przegrał pozostałe pieniądze przeznaczone na wyprawę ?

Pytam bo przeglądałem wpisy, ale trochę pobieżnie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Sty 2012, 22:13 »
A kto to może wiedzieć ;), zresztą i tak chyba za dużo ich nie miał, patrząc na styl wyprawy ;)

« 10 Sty 2012, 22:44 »
A kto to może wiedzieć
Dokładnie. Liczyłem na jakiś dodatkowy wpis typu " jestem juz w Polsce,wprawdzie nie dotarłem do Meksyku,ale i tak było warto" albo cokolwiek,a tu cisza i głusza. Z drugiej strony co tu pisać...
zresztą i tak chyba za dużo ich nie miał, patrząc na styl wyprawy ;)
W "Campie w sakwach" nie było inaczej ;)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 11 Sty 2012, 19:21 »
A kto to może wiedzieć
Dokładnie. Liczyłem na jakiś dodatkowy wpis typu " jestem juz w Polsce,wprawdzie nie dotarłem do Meksyku,ale i tak było warto" albo cokolwiek,a tu cisza i głusza. Z drugiej strony co tu pisać...
zresztą i tak chyba za dużo ich nie miał, patrząc na styl wyprawy ;)
W "Campie w sakwach" nie było inaczej ;)
Poczekajmy, może ten placek ze śliwkami sprawił, iż Piotr zatracił się w rzeczywistości ;).
Tak serio, to też liczę na jakiś wpis, a może jeszcze dodatkowy bonus w postaci zdjęć.

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 19 Sty 2012, 18:19 »
Wszedłem przed chwilą na blog i znalazłem nowy wpis, z przed 3 dni.

Fragment
Oczywiście, nie przegrałem żadnej kasy w żadnym kasynie. Wróciłem, bo tak chciałem i nic i nikt nie przekonałby mnie do dalszej jazdy. W zasadzie to, pomijając lotnisko, nawet nie byłem w samym Las Vegas. Miasto otoczyłem łukiem, do tego nocą i widziałem tylko morze świateł. Tak jak na zdjęciu poniżej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum