Autor Wątek: Tubus Tara, czy Tubus Ergo  (Przeczytany 4725 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Tubus Tara, czy Tubus Ergo
« 10 Sty 2012, 17:40 »
Odświeżę nieco temat. Muszę kupić przedni bagażnik lowrider i zastanawiam jaka jest różnica pomiędzy Tubus Tara a Ergo?
Rozumiem, że teraz, w 2012, problem kompatybilności nie występuje z sakwami Ortlieb?

Ma ktoś jakieś doświadczenia i sugestie?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Tubus Tara, czy Tubus Ergo
« 10 Sty 2012, 21:40 »
Różnica w użytkowaniu żadna.
Mamy oba te bagażniki od 20 tyś km (?)
Nigdy nie było problemów z Ortliebami.

Mocne, solidne, warto  :D
Pozdr
R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 10 Sty 2012, 21:48 »
Przecież masz amortyzator w rowerze. Dobrze pamiętam? Będziesz w ogóle mógł któryś z tych bagażników zamocować?

Offline Mężczyzna Freud

« 11 Sty 2012, 00:12 »
Dobre pytanie. Też się nad tym zastanawiam. Znajomi pisali mi, że one są na sztywny widelec.
Teoretycznie może są jakieś adaptery, ale czy warte świeczki JESZCZE nie wiem. Dopiero poznaję temat i dlatego będę wdzięczny za wszelkie doświadczenia i informacje na ich temat.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 11 Sty 2012, 00:48 »
Nie kombinuj, kup bagażnik Crosso.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Sty 2012, 00:50 »
Za tani...;)

Offline Mężczyzna Freud

« 11 Sty 2012, 01:47 »
Tak - widzę, że crosso to najłatwiejsza z opcji. Przeczytałem już kilka wątków na forum o tym jakie są ew. problemy z dobranie tubus vs amor vs sakwy i przyznam, że jedna rzecz mi się tylko nie podoba: to wyginanie listy w sakwach Ortlieb, powieszonych na crosso.

Chciałem powiesić Ortlieb'a Back Roller Plus i z racji węższego rozstawu na bagażniku crosso, jest potencjalnie możliwość, że się listwa wygnie.
Ciekawi mnie tylko czy jest jakiś prosty adapter dla Tubusa na amorek. Wstępnie nie znalazłem.

Nadal kombinuję - to chyba proces, który muszę sam przejść ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 11 Sty 2012, 08:20 »
Najprostsze rozwiązanie dla Ciebie Freud - jeśli chcesz mieć koniecznie Tubusa na przednim amortyzatorze - Tubus Smarti. Jak nie masz oczek do mocowania przy piaście - blacha odpowieniej grubości z mocowana zaciskiem piasty z oczkiem do montażu śruby na mocowanie dolne bagażnika. Może są jakieś gotowce, ale u ślusarza (jak nie masz smykałki do obróbki skrawaniem szlifowaniem i wierceniem) zapłacisz z 2-3 piwa.

Zachodnich wiatrów życzę!

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 11 Sty 2012, 08:24 »
jedna rzecz mi się tylko nie podoba: to wyginanie listy w sakwach Ortlieb, powieszonych na crosso.

Kup sakwy crosso ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 11 Sty 2012, 08:31 »
Kup sakwy crosso
Na tył ortlieby 40 l. a na przód crosso 60 l.   :P

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 11 Sty 2012, 09:03 »
Wywal amortyzator, zamontuj sztywny widelec i Ergo albo Tarę. Amortyzator na wyprawy w normalny teren jest zupełnie zbędny.

Masz jeszcze Tubus Swing - opis jest na forum.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Freud

« 11 Sty 2012, 09:23 »
Chciałem tego uniknąć z uwagi na brak czasu - dodatkowa zabawa.
Takie rozwiązanie ze sztywnym widelcem mi się najbardziej podoba. Z drugiej strony co ja zrobię z amortyzatorem - jak znam życie to nie założę go później znowu.
Do tego mam hamulce hydrauliczne tarczowe i kompletnie nie orientuje się na rynku.

Kusi mnie jeszcze jedno rozwiązanie, które posiada kolega marka.dembowskiego:
http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=293
Accent FR-879

Tylko nie wiem jaka jest nośność tego bagażnika a to dość ważny parametr skoro chcę zawiesić 40l sakwy na przód.
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2012, 09:37 arkadoo »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 11 Sty 2012, 09:37 »
Ten z linka, to moim zdaniem pomyłka - mały zakres regulacji przód - tył.

Jak podajesz link do jakiegoś produktu, to wpisuj też jego nazwę, bo później linki giną i nie wiadomo o co chodziło.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 11 Sty 2012, 09:37 »
Jaki masz ten amortyzator?
Jak masz ham. tarczowe to nienajlepszym rozwiązaniem jest wtedy sztywny widelec - rower nie będzie miał tej bezwładności, która występuje przy zastosowaniu amortyzatora - słowem - przecież nie "poleci" przód w dół.
IMO - kombinujesz jak koń pod górę, masz do wyboru albo Swinga albo Crosso.
Zmiana na sztywny to po ciulu geometria roweru, nie rozumiem tego proponowania z Waszej strony :) A znaleźć taki, który zastąpiłby (zastąpił, a nie po prostu był), to naprawdę, długa droga...

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 11 Sty 2012, 09:42 »
Jak tak czytam twoje wątki sprzętowe, to tak mi się wydaje, że chciałbyś wszystko co najlepsze pogodzić, tylko to się nie da. Jak ten dobry amortyzator co masz obciążysz sakwami, to praktycznie wyłączysz go na drobnych nierównościach - fizyki nie przeskoczysz - żeby się ugiął potrzebne będzie o wiele mocniejsze uderzenie. Mniejsze przejdą na kierownicę.

Te duże sakwy, to po to, żeby odciążyć towarzyszkę podróży? Jak już decydujesz tak się obładować, to wywal ten amor i załóż 2" gładkie opony (dureme?), da ci to lepszą amortyzację, a zwiększone opory powietrza nie będą grały roli, bo i tak będziesz jechał powoli (szersza opona ma mniejsze opory toczenia, przy tym samym ciśnieniu).

Czy twoja rama ma geometrię dostosowaną pod amortyzator czy pod widelec sztywny?

Z zestawem sztywny widelec+2" opona jazda po bruku niestraszna i jednocześnie masz załatwiony problem low-ridera i sakw.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum