Autor Wątek: Serwis widelca  (Przeczytany 633 razy)

Offline Mężczyzna Brushevsky

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.01.2012
Serwis widelca
« 11 Sty 2012, 10:48 »
Kiedyś zasłyszałem że zalecane jest serisowanie widelca (wymiana oleju) raz na rok. Niedługo rok minie od kiedy zainwestowałem w Rock Shoxa Torę SL. Jest to najprostsza odmiana Tory oparta na sprężynie, z tłumieniem olejowym, pozbawiona komory powietrznej. Czy po roku watro wymienić w nim olej? Nic nie cieknie i nie ma luzów.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Serwis widelca
« 11 Sty 2012, 11:58 »
widelec pracuje (chyba że go tylko masz, ale nie używasz)
do oleju zawsze podczas pracy dostaje się syf - drobinki kurzu które zaplątają się do oleju podczas składania widelca, drobinki powstające w wyniku pracy elementów względem siebie etc
Z czasem (dłuższym oczywiście) kiedy zaniedbamy serwis widelca może się okazać, że to co pływa w oleju wpłynie negatywnie na charakterystykę pracy a w ekstremalnym przypadku może nawet doprowadzić do drobnych zarysowań powierzchni wewnątrz widelca
Oczywiście jeśli widelec był jeżdżony niewiele można czas serwisu przeciągnąć - pytanie czy nie stracisz w takim wypadku gwarancji

Offline Mężczyzna Brushevsky

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 05.01.2012
« 11 Sty 2012, 12:35 »
Jeżdżę prawie codziennie do roboty (około 10km), w sezonie, w weekendy od 30 do 100km dziennie a w taką pogodę jak tej jesie... znaczy zimy, jakieś 2-3 razy w tygodniu do pracy. Taka jazda jest mało wymagająca dla widelca. Tyle co czasem jakiś krawężnik i dobicie podczas dohamowań. W lecie dochodzą jeszcze jakieś dwa tygodnie górskich jazd, podczas których widelec pracuje często na max. Myślę że jednak porozglądam się za olejem.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 11 Sty 2012, 14:34 »
Przy takiej intensywności warto IMO
Z tym że zrób serwis a nie tylko zmień olej - sama zmiana oleju nie usunie Ci syfu który się gromadzi (osiada) na dole

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum