Autor Wątek: Pomoc w wyborze roweru  (Przeczytany 5103 razy)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
Pomoc w wyborze roweru
« 11 Sty 2012, 17:45 »
Witam.

Chciałbym zacząć podróżowanie rowerem. Problem w tym, że roweru nie posiadam :) I tu kieruje się do was: możecie pomóc mi wybrać jakiś? Mam kilka typów, lecz byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki czy bezpośrednie nakierowanie na rower, np. jakaś aukcja czy coś. Dysponuję kwotą do 1400 zł, chciałbym kupić rower trekingowy. Najlepiej komplet, żeby nie bawić się w składanie od podstaw.

Moje typy:

http://allegro.pl/rower-ferrini-venue-man-28-21-v-trekking-2012-i2021613240.html
http://allegro.pl/rower-trekingowy-romet-wagant-2-0-shimano-alivio-i2039086145.html
Miałem jeszcze jeden na oku, ale aukcja się już skończyła: http://allegro.pl/rower-trekkingowy-w-super-stanie-i2038545765.html

I wyjątkowo jeden Cross, polecony przez użytkownika z innego forum: http://allegro.pl/rower-cross-carver-pelna-grupa-deore-i2045582551.html

Planuję do tego dokupić bagażniki + sakwy Crosso

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Pomoc w wyborze roweru
« 11 Sty 2012, 18:15 »
co do tego crossa (Carvera). Powiedzmy, że... nie byłbym pewny swojej racji przy kontroli policji. Choć są to rowery z zagranicy, a tu już nie wiem jak to działa ;)

Offline Mężczyzna zizu

« 11 Sty 2012, 18:17 »
A właśnie, jak to jest z policją? Na podstawie czego sprawdza się czy rower jest kradziony? I co trzeba wozić ze sobą, jaki dokument? Wystarczy jakaś faktura/paragon czy coś?

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Sty 2012, 18:19 »
W sumie to nic. Gorzej jak sprawdzą numery i będzie coś nie tak - wtedy musisz udowodnić zakup (np. FVAT, paragon), ale to z niczego Cię nie zwalnia. Jak to czyjś rower, to Ci go zabiorą. A potem walcz o pieniądze ze sprzedawcą :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Sty 2012, 18:19 »
Sprawdzają numery seryjne ramy, więc warto wcześniej je szlifierką wytrzeć...;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 11 Sty 2012, 18:27 »
Haha - tak i przemalować rower. Nie może być przecież tak, że zabierają rower :P
W końcu trzeba wspierać paserów i złodziei ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna zizu

« 11 Sty 2012, 18:28 »
No, a w ogóle to gadamy o tym rowerze, ponieważ najlepiej by się nadawał, czy po prostu tak o :) ?

@Freud

Trochę jak Biedroń wyglądasz :)

//

Dostałem taką wiadomość na pytanie o eksploatację oraz dowód zakupu, oraz pytanie o pedały :):

"pedałki w komplecie przy zakupie paragon bądż fv-nie był dużo używany"
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2012, 18:48 zizu1 »

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Sty 2012, 18:49 »
Pisałem o nim, z powodu który napisałem wyżej.
Idąc dalej - Romet jest na pewno 5x lepszy niż ten pierwszy.
A ten Carver ma osprzęt z nich najlepszy, ale jest sztywniakiem (co kto lubi), no i nie ma otworów pod bagażnik, więc się licz z przejściówkami, adapterami, cudami; słowem - ja bym się w to nie pakował, ponadto w/w sprawa. :)

Offline Mężczyzna zizu

« 11 Sty 2012, 19:03 »
Dobrze. Zatem w koszyku został Romet. Może ktoś doda coś jeszcze :) ?

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Sty 2012, 19:06 »
Napisz może z jakiego metra jesteś cięty :) No i coś ogólnie o sobie :)
Może ktoś pomoże :)
« Ostatnia zmiana: 11 Sty 2012, 19:15 oszej »

Offline Mężczyzna zizu

« 11 Sty 2012, 19:18 »
Ano, przydałoby się :)

Jestem Michał, od paru miesięcy ciąży na mnie coś w rodzaju jakiegoś skrzata na ramieniu, co mi mówi: Michał, jedź w Świat :) No, a ja uległy jestem, to długo przekonywać mnie nie trzeba było. Niestety, jestem w ostatniej klasie technikum, toteż matura za pasem. Najgorszym problemem w tych podróżach będzie moja dziołcha, która najchętniej zamknęła by mnie w szafie, cobym nie zwiał :P Myślę, że pierwszą dłuższą trasę dłuższą odbędę po maturze, tj. pod koniec maja (400 km, do rodziny, z Warmii na Lubelszczyznę), potem przydałoby się zarobić trochę grosza, także mogę mieć długą przerwę między kolejnymi podróżami.

No, to z takich pierdół tyle, teraz wymiary: wzrost 173 cm, waga 70-80 kg, zależy (chodziłem swego czasu kupę czasu na siłownię). Obecnie 78, myślę, że na wiosnę zrzucę sporo brzucha, także będzie to ok 70 kg.

To chyba tyle?

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Sty 2012, 19:24 »
Napisz też, czego oczekujesz od roweru, czy ma mieć ten amortyzator, czy typowy trekking, szkoda byłoby, jakbyś chciał sobie typowym MTB pośmigać czasami gdzieś, a rower miałby Ciebie ograniczać. Reasumując - ma to być rower stricte pod wyprawy, czy może chcesz mieć bardziej górski niż trekkingowy rower;)

Offline Mężczyzna zizu

« 11 Sty 2012, 19:31 »
Wolałbym rower trekingowy, pod wyprawy. Na takie przydomowe śmiganko najwyżej sobie pożyczę szosówkę od taty. Przed tą, w moim mniemaniu 400 km "podróżą życia" wolałbym jednak trochę pośmigać, żeby się nie okazało, że przejadę 100 km i uznam, że lepiej będzie jednak umrzeć :)

Moim skrytym marzeniem jest podróż przez nasz kontynent. Coś podobnego jak "emes", tyle, że te 25.000 km mnie trochę przeraża :D

Aha, w wyprawach jednoosobowych z pełnym ekwipunkiem, to np przy zakupach czym/jak najlepiej zabezpieczyć rower?

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Sty 2012, 19:37 »
http://allegro.pl/piekny-stevens-x6c-lite-full-deore-tubus-okazja-i2049433259.html
Może skończy się w Twoich granicach? Rama wydaje się być pod Ciebie OK. Osprzęt spoko, bagażnik Tubus.
Niech ktoś jeszcze oceni, ja zdejmuję z roweru bagażnik kiedy tylko mogę, także nie jestem stricte trekkingowcem :)

Edit:
Najlepiej U-Lockiem(ale i najgorzej - zero elastyczności przy zapinaniu), ale przy kieruj się zasadą - zapinka za min. 10% wartości roweru. No i nie zapominaj, że obiekt, do którego przypinasz ma być co najmniej tak bezpieczny jak Twoja zapinka :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 11 Sty 2012, 19:42 »
STAN BARDZO DOBRY JAK NOWY BEZ WKŁADU FINANSOWEGO ,GOTOWY DO JAZDY INFO

czy tylko ja widzę na łańcuchu tego Stevensa rdzę? :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy