Autor Wątek: Noclegi na kwaterach  (Przeczytany 10691 razy)

Offline Mężczyzna WIESIEK

• Miasto: BARTOSZYCE
  • Na forum od: 12.01.2012
Noclegi na kwaterach
« 12 Sty 2012, 15:21 »
  Czy ktoś nocuje po drodze w pensjonatach, agro, jakie ma wrażenia, koszty w Polsce, Czechy, Słowacja i np. Węgry, chętnie posłucham rad. Jeżdżę dopiero od dwóch sezonów.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: Noclegi na kwaterach
« 12 Sty 2012, 15:37 »
Strasznie ogólne pytanie. Agroturystyka jest głównie po to żeby dzieci z miasta dowiedziały się, że mleko jest od krowy, a nie z marketu. No i żeby tą krowę na żywo zobaczyły, bo w zoo takich póki co nie ma. ;)

Wszystko zależy czego oczekujesz od miejsca do spania. Ja na ogół płacę i wcześnie rano wstaje. Cieszy mnie ciepła woda i niewybite łóżko. Agroturystyki/pokoje do wynajęcia są fajne jak jest osobna kuchnia i wejście. Wtedy nie trzeba wchodzić w interakcję z rodziną wynajmujących.

Zadaj sobie pytanie czego oczekujesz od noclegu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 12 Sty 2012, 15:46 »
   Nie chcę wozic tyle dodatkowego sprzętu, typu namiot, śpiwór, kuchenka, butla. W dodatku jak na razie jeżdżę sam. Żoza mówi, żę drugiego takiego głupiega jak ja nie znajdę, to na razie nie szukałem.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 12 Sty 2012, 15:50 »
Wiesiek,
ja z rodziną na rowerach zrobiłem 3 wyprawy po POlsce po agroturystykach, ale w czechach itd to już nie. To wcale nie takie głupie, ale ogranicza wolność w poruszaniu się, musisz dojechać tu i tam, a nie tak na luzie jak z namiotem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Sty 2012, 15:52 »
   Nie chcę wozic tyle dodatkowego sprzętu, typu namiot, śpiwór, kuchenka, butla. W dodatku jak na razie jeżdżę sam. Żoza mówi, żę drugiego takiego głupiega jak ja nie znajdę, to na razie nie szukałem.
Coś za coś - albo jedziesz gdzie chcesz, albo jedziesz na lekko.

A żona ma rację!
Drugiego takiego co by na rowerze woził namiot, śpiwór i kuchenkę to nikt nie widział!
 ;D

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 12 Sty 2012, 15:53 »
Borafu! Dobre  ;D

Offline Mężczyzna maciekkk

• Na forum od: 29.05.2011
« 12 Sty 2012, 16:14 »
A żona ma rację! Drugiego takiego co by na rowerze woził namiot, śpiwór i kuchenkę to nikt nie widział!
my też nie widzieliśmy XD

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 12 Sty 2012, 16:55 »
Kuchenkę!?!?!? Kto to widział kuchenkę wozić na rowerze  :lol: Nienormalni!
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 12 Sty 2012, 17:43 »
Proszę trzymać się tematu, a nie szydzić z kuchenek i innych...
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

« 12 Sty 2012, 18:16 »
   Trzeci dzień zapoznaję sie z tą stroną, jestem pod miłym wrażeniem; niby amatorzy a profesjonalisci, niby poważni a pełni humoru i dowcipu. Jeśli ktoś zatrzymuje się na kwaterach, to gdzie je szukacie, ile płacicie, jakie wybieracie, czy z góry upatrzone i co spotkacie po drodze?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 12 Sty 2012, 18:48 »
Jeżeli chcę pojechać na dwa-trzy dni, nie pod namiot, to zazwyczaj kilka dni wcześniej zagladam w internet, i zazwyczaj samo wyskoczy po wklepaniu w gógle "agroturystyka pcim dolny" tudzież "noclegi pcim dolny" "schronisko pcim dolny" itp. . Jeżeli to nie daje rezultatu, odszukuję stronę oficjalną gminy, tam zazwyczaj jest zakładka turystyka, a tam jakieś noclegi.
Czasem źródłem informacji o noclegach jest po prostu odwrotna strony mapy regionu, gdzie jedziemy.;)

Nie lubię płacić za tego typu nocleg więcej niż 30-35 zł.

Przedtem dzwonię i pytam dla pewności czy jest pościel i ciepła woda, oraz czy będę mogła przechować pod dachem, w bezpiecznym miejscu x rowerów. Zazwyczaj jestem w takiej agro/schronisku/pensjonacie jedną noc, więc długie wybieranie i kombinowanie sobie odpuszczam, bo nawet gdyby był to niewypał, to traktuję to jako przygodę.;)

Jeżeli jestem w drodze dłużej, to oczywiście nie umawiam sobie z góry noclegów. Wtedy, jeżeli mam akurat ochote zanocować pod dachem, to albo oglądam mapę z tyłu, albo pytam najlepiej poinformowanych czyli: taksówkarzy(w mieście) oraz panie/panów w sklepach spożywczych (informacja w spożywczaku zazwyczaj zdaje egzamin na wioskach).

« Ostatnia zmiana: 12 Sty 2012, 19:07 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 12 Sty 2012, 19:04 »
  Dzięki za rady, szczególnie Wiewiórce,  chyba pójde teraz obejrzec '' dobranockę'', a potem jeszcze wrócę

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Sty 2012, 20:01 »
Wybierając się bez namiotu warto pamiętać o tym, że agroturystyki lubią się zapełniać na weekend.
Szczególnie po wakacjach, kiedy w tygodniu wszystkie świecą pustkami, a w weekend najeżdżają się nałogowcy (czyli grzybiarze) i nie ma gdzie spać.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 12 Sty 2012, 20:40 »
Ja odbyłem kilka wypraw w Polsce z nocowaniem na kwaterach. Zwykle miałem część noclegów umówionych już wcześniej - zapowiadałem, że będę z rowerem i bez pościeli, bez wyżywienia, tylko łóżko i łazienka. Ale oprócz tego za każdym razem szukałem też kilku noclegów na trasie. Planując zatrzymanie się w jakimś miejscu, namierzałem w internecie przez komórkę adresy agro-noclegów albo pytałem miejscowych. Nigdy nie musiałem spać pod gołym niebem.
Cena w takich kwaterach to zwykle 30-40 zł. Nieraz trafiały się naprawdę luksusowe warunki - aneks kuchenny, naczynia, czajnik, itp.
Kilka razy trafił się nocleg w jakimś motelu, albo innym pensjonacie i tam było drożej: 50-60 zł.
Kiedy pokoje były zajęte, gospodarze wskazywali alternatywne noclegi np. u sąsiadów.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Sty 2012, 21:04 »
Przy sypianiu po kwaterach cena spada o jakieś 5 zł gdy śpisz we własnym śpiworze i nie bierzesz pościeli.

Ja jeśli gdzieś śpię, to zazwyczaj schroniska młodzieżowe: http://www.ptsm.org.pl/ bo tanio i jest kuchnia, albo chatki studenckie, no ale te ostatnie to praktycznie tylko w górach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum