O korbach się nie będę wypowiadać Ale moim zdaniem jak na używany rower mało (chyba) znanej firmy i bez jakiegoś hiper osprzętu to bardzo wysoka cena.
Hej qbab, mam rower na alfine 2x8 i tak średnio to się nadaje do jazdy z bagażem. Po płaskim jeszcze jeszcze, ale jakby przyszło pedałować pod górę to słabo to widzę - chociaż przyznam się, że nie próbowałem go nigdy objuczać. Ten do którego linkujesz ma z przodu tylko jeden blat, więc wypada to jeszcze gorzej.Jeśli chodzi o dobieranie właściwego przełożenia przód/tył to jesteś zdaje się ograniczony od strony miękkich przełożeń przez maksymalny moment obrotowy (taki przynajmniej jest w dokumentacji shimano). Był tutaj temat, który zakładałem gdy kupowałem tego bajka i mądre głowy trochę wypowiadały sie o tej piaście - może coś dla siebie znajdziesz.A co mi tam... MYK! http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2055.msg29666#msg29666 A tak sama w sobie piasta bardzo przyjemna, ale chyba nie do zastosowań stricte turystycznych.
chciałbym wiedzieć czy od biedy można nim jechac z bagażem, powiedzmy 1-2 razy w roku na kilka-kilkanaście dni.
Hydrauliczne tarczówki we mnie budzą raczej obawy niż zachwyt. Z tego co wiem - zawodne. Naprawić to trudno, szczególnie w drodze.
Przy okazji zapytam czy warto zmieniac napęd na 9 rzędów czy zostac przy 7-8 rzędach.
Ale to ma być rower "na miasto"/"dla żony"