Autor Wątek: Nocowanie w lesie a dzikie zwierzęta  (Przeczytany 97074 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Panowie, ale z kulturą proszę kontynuować, ok? Bez osobistych i złośliwych, ok?

Nie ja zaczepiam, ale nie będę tolerować kolejnych wycieczek osobistych Wielkiego Pana Blogera pod moim kierunkiem.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
A z odsieczą wegetarianom rusza nasza światła Unia Europejska, chcąc podnosić podatki na mięso:
https://biznes.radiozet.pl/News/Unia-Europejska-podwyzszy-VAT-na-mieso

Nazwijmy to otwarcie, wege-terroryzm! Szczaw teraz wszyscy będą żreć, jak chciała jedna Pani (zapomniałem nazwiska). I bardzo dobrze się dzieje, brawo unia! Teraz czekamy na "kwik" polskiego rządku. ;D

Jak coś takiego przejdzie to już tylko pozostaje kupować budionówki i czerwone gwiazdy przyszywać.

Nie czerwone, tylko złote.
Przypadek?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Nazwijmy to otwarcie, wege-terroryzm!

Jeśli coś takiego przepchną - to rzeczywiście można to nazwać wege-terroryzmem i wcale tu nie żartuję. To już jest siłowe wymuszanie ideologii wyznawanej przez jednych na innych. Właśnie takie metody regulacji gospodarki stosowano bardzo często w planistycznych gospodarkach komunistycznych.

A jest szansa, że to przejdzie, ale nie dlatego, że rządy w to wierzą, a dlatego, że potrzebują kasy. A kolejny podatek, który można kłamliwie wytłumaczyć troską o zdrowie obywateli - to doskonały sposób na dociśnięcie śruby. To samo mamy z podatkiem na cukier, te same kłamstwa, że to dla naszego dobra.

Nazwijmy to otwarcie, wege-terroryzm!

Jeśli coś takiego przepchną - to rzeczywiście można to nazwać wege-terroryzmem i wcale tu nie żartuję. To już jest siłowe wymuszanie ideologii wyznawanej przez jednych na innych. Właśnie takie metody regulacji gospodarki stosowano bardzo często w planistycznych gospodarkach komunistycznych.

A jest szansa, że to przejdzie, ale nie dlatego, że rządy w to wierzą, a dlatego, że potrzebują kasy. A kolejny podatek, który można kłamliwie wytłumaczyć troską o zdrowie obywateli - to doskonały sposób na dociśnięcie śruby. To samo mamy z podatkiem na cukier, te same kłamstwa, że to dla naszego dobra.

Ja bym raczej patrzył na to z tej perspektywy, że wymuszanie na tym etapie jest zbyt wczesne i może spowodować odwrotne skutki od zamierzonych. Większą presję wywrze przekonane społeczeństwo. No ale tu jak zauważasz chodzi o kasę. Btw. nie do końca zakłamane. Żeby wyżywić człowieka mięsem trzeba zająć 4x większy areał, wyprodukować 4x więcej nawozów. Zatem sporo tego CO2 w to idzie. No i jeszcze produkuje się metan - gaz cieplarniany. Także uzasadnienie dość dobre, zwięzłe i logiczne.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Takich spraw jak to co mają jeść nie można ludziom narzucać. To powinno być regulowane w sposób naturalny, będzie mniejsze zapotrzebowanie na mięso lub ochota na mięso wyższej jakości niż z masowych hodowli - rynek się do tego dostosuje.

Natomiast tu masz zagranie na zasadzie "my wiemy lepiej co masz jeść", to jest regulacja typowa dla komunistycznych gospodarek planistycznych. Jak pisałem - właśnie mamy dobitny efekt czym się kończą takie regulacje w efekcie kryzysu energetycznego, prąd szybko drożeje i będzie drożeć jeszcze bardziej. A kraje mniej zaawansowane technicznie jak Polska ponoszą tego największe koszta; bo jak Niemcy, Francja czy Brytania były na naszym poziomie to nikt im nie nakazywał zamykania węglowych elektrowni. A jak oni weszli na wyższy poziom rozwoju - to narzucają to wszystkim dookoła co im wolno robić. O Turów jest wielka afera, ale ileś niemieckich kopalń w tym samym rejonie działa w najlepsze.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Ale narzucać patrzenie na chrześcijański krzyż w szkolnych salach, albo narzucać "dobrowolne" szczepienia antycovidowe, to już można?
Terror "bo my wiemy lepiej..." ma się świetnie od dawna i dotyczy bardzo wielu dziedzin życia. A ma się świetnie, bo się na to godzimy jak ostatnie... Brakło mi cenzuralnego słowa.
Mieszkam z kotem, którego karmię dobrą karmą gotową (austriacka jest tańsza niż polska), albo tzw. BARF'em, czyli odpowiednio suplementowanym surowym mięsem. Nie wydaje mi się, by ceny mięsa były jakoś szczególnie wygórowane, a kupuję je co jakieś dwa tygodnie. Gdy sięgam pamięcią daleko wstecz, to wydaje mi się, że mięso nie zawsze było w codziennym menu i jakoś się ludziom udawało spłodzić dzieci, zasadzić drzewo i dożyć dziewięćdziesiątki.
Uważam, że dieta bezmięsna jest droższa niż "standardowa", a sprowadzanie drożyzny utrzymania do cen mięsa (co pojawia się dość często w różnych rozmowach) jest próbą manipulacji albo brakiem szerszej perspektywy.
By nie było wątpliwości - zgadzam się, że sami powinniśmy decydować o sobie, w każdej sprawie.
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2021, 18:01 RS »

Offline Mężczyzna RS

...
Skoro po 2 latach wciąż żyjesz, bynajmniej nie raczkujesz (mi mać mówiła, po 3 dniach umrę, zachoruję, itp.).
Masz 'kieś okołobezmięsne sprawy, startuj wątek - "wymienimy się na znaczki".
Nie jestem prawdziwym wege - jadam sery, jaja itp. Miał to być krótkotrwały okres przejściowy, ale czas zap...dala jak Forest.
Jeśli nie ma w naszej Kuchni bezmięsnego wątku, to wydaje mi, że byłby bardzo pożądany. Mam na koncie wątek kawowy, więc ten wegowy niech rozpocznie ktoś inny, z większym doświadczeniem, wiedzą i szacunkiem.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

"Nie można ludziom narzucać..." - podaj dalej.

Wege, o ile rozumię, nabiał spożywa (ja tak).
Trendu, by nie, nie rozumię.

Kawowy wyjść nie mógł.
Wege - współzależy od Cie.
Szacowny jesteś, wiedzą, doświadczeniem się przełamiem.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

"Nie można ludziom narzucać..." - podaj dalej.

To jest trochę śliskie stwierdzenie. Jednak czasem trzeba. Np. ograniczenie prędkości, albo inny zakaz czy nakaz(niekoniecznie związany z ruchem drogowym, ale choćby obyczajowością).  Wydaje mi się, że "demokratycznie" jak najbardziej można zakazać wszystkiego. Jednak cały czas wegetarianie czy weganie są w mniejszości. Zatem narzucić nic nie mogą. Jednak przekonywać, zachęcać, tłumaczyć, a i owszem.

Na przykład zachęcenie mniejszym podatkiem  :icon_twisted:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ale narzucać patrzenie na chrześcijański krzyż w szkolnych salach, albo narzucać "dobrowolne" szczepienia antycovidowe, to już można?
O czym Ty w ogóle gadasz? Najwyraźniej nie masz pojęcia o tym jak działa życie społeczne i jak się tworzy prawo. Czym innym jest narzucanie przez większość - bo to jest normalna droga stanowienia prawa w demokratycznych krajach na tym świecie, to jest kwintesencja demokracji. To większość decyduje co jest przestępstwem, a co nie; czy krzyż wisi czy nie wisi; czy w konstytucji jest odwołanie do Boga czy nie; inaczej to by była totalna anarchia.

Tu natomiast mamy do czynienia z czymś zupełnie przeciwnym - to zdecydowana mniejszość usiłuje narzucać rozwiązania większości. UE bardzo często działa wg tego schematu, o jej polityce decyduje bardzo wąskie grono, Komisja Europejska to ciało zupełnie niedemokratyczne, do tego struktury europejskie już parę razy ostro zakpiły z demokracji, gdy np. Francja i Holandia w referendum odrzuciły konstytucję dla Europy to przepchnięto ją bocznymi drzwiami, siłą narzucono ludziom to czego wcale nie chcieli w postaci traktatu lizbońskiego, tu już bez głosowania w referendum; jedynie w Irlandii głosowano referendalnie - i traktat przepadł. Więc glosowano kolejny raz, aż się udało przepchnąć ;). Tak działa "demokracja" europejska, właśnie "my wiemy co dla was będzie lepsze"

Tu nie mamy do czynienia z demokratycznym stanowieniem prawa, a właśnie z narzucaniem przez wąską mniejszość większości, wegetarian to w naszym kraju jest 4%.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Przecież to nie wegetarianie narzucają.
Sądzę, uzasadnieniem jest to, o czym zly-: zasoby, klimat, foodprint.

Dziadersi zużywają, niszczą świat o pokoleniach następnych zupełnie nic nie myśląc.
Gdybym miał 15 lat, zgredom konsumpcjonizm z ich pustych łbów wraz bym wybił.

Ku przestrodze: Następne wcielenie na tej samej Ziemi!, stąd (jak z lasem*) - tę zostaw taką, jaką chcesz zastać.

(*Wiecie, iż - pomimo rabunkowego wyrębu - tartaki drewna nie mają, by dechy móc wyrwać miesiące czekasz w kolejce? Pozyskiwane drewno nie Polakom.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Dziadersi zużywają, niszczą świat o pokoleniach następnych zupełnie nic nie myśląc.
Gdybym miał 15 lat, zgredom konsumpcjonizm z ich pustych łbów wraz bym wybił.

Tak gadasz o tym klimacie ale samochód to masz, bo wygodny, samolotami latasz bo szybkie
I tak samo ktoś ma mięsko bo smaczne.

Takie gadki o konsumpcjonizmie  to jak gadki o przeludnieniu, że coś z tym trzeba zrobić; tylko pytanie o kogo jest na tym świecie za dużo i kto ma się tego samochodu pozbyć ;). Kaznodzieją to łatwo być, ale konsumpcjonizm jest nie do zatrzymania, bo potrzeba wygody jest częścią ludzkiej natury.  Bo to jest prawdziwy problem- dopóki ludzi będzie tak szybko przybywać to żadna polityka eko nic nie da, to jedynie minimalnie zredukuje tempo zatrucia środowiska, a nie je zatrzyma. Miliardy ludzi trzeba wyżywić, trzeba wyprodukować dla nich ubrania, samochody, telewizory, pralki, lodówki itd. A wszystko ciągnie energię i powoduje zanieczyszczenia. Więc jak tych ludzi będzie ciągle przybywać to i będzie przybywać zanieczyszczeń

Największym paradoksem dla mnie jest, że wszystkie "zielone" partie są zapiekłymi wrogami energii atomowej. A to jest najczystsza energia, o niebo wydajniejsza od wiatraczków, które mogą być jedynie niewielkim dodatkiem do systemu energetycznego. I znowu przez ideologów jest blokowany rozwój bardzo czystego źródła energii, które pozwoliłoby znacząco zmniejszyć emisję CO2

Offline Mężczyzna RS

...
Największym paradoksem dla mnie jest, że wszystkie "zielone" partie są zapiekłymi wrogami energii atomowej. A to jest najczystsza energia, o niebo wydajniejsza od wiatraczków, które mogą być jedynie niewielkim dodatkiem do systemu energetycznego. I znowu przez ideologów jest blokowany rozwój bardzo czystego źródła energii, które pozwoliłoby znacząco zmniejszyć emisję CO2
Tradycyjna energia jądrowa nie radzi sobie z problemem odpadów - nie ma co z nimi robić. Nie jestem fizykiem i nie potrafię tego wyjaśnić, ale najczystszym źródłem energii wydaje się być (w tej chwili) fuzja jądrowa, czyli reaktory termojądrowe - zamiana wodoru w hel - proces znany z naszego Słońca. Potrafimy już utrzymać temperaturę rzędu 30 milionów st. C prze kilka, kilkanaście sekund, ale wciąż pozostaje problem taki, że musimy dostarczyć więcej energii na podtrzymanie tego procesu niż jej otrzymujemy. Fachowcy mówią, że za kilkanaście/dziesiąt lat będziemy blisko skonstruowania efektywnych reaktorów. Jest więc nadzieja.
Wiatraki faktycznie dają więcej szkody niż pożytku - degradują otoczenie poprzez drgania, które generują. Wymierają lub mocno ubożeją z tego powodu spore obszary pól lub mórz w ich otoczeniu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Tradycyjna energia jądrowa nie radzi sobie z problemem odpadów - nie ma co z nimi robić.

Odpadów w porównaniu do tradycyjnej energetyki to jest śmieszna ilość, bo wydajność paliwa jądrowego jest nieporównywalna z żadnym innym. Degradacja środowiska jaką robią takie odpady w skali świata to jest żadna w porównaniu z zanieczyszczeniami jakie robi wydobycie i spalanie węgla czy ropy.

I to jest właśnie ten absurd - ekolodzy zaciekle przeciw temu protestują, nie potrafiąc się zdecydować na mniejsze zło, w tym przypadku dużo mniejsze. Zamiast tego jest podejście "po moim trupie" i nie ma żadnej zgody, w Niemczech przez takie kretyńskie podejście Zielonych i liczne ich protesty zablokowano rozwój energetyki jądrowej. I zamiast tego lansowanie niewydajnych źródeł wiatrowych czy wodnych, które mogą być jedynie dodatkiem, a nie zastąpią węgla czy ropy. Jedynie kraje z naturalnymi warunkami do energetyki wodnej mogą z tego czerpać poważny procent energii, ale takich krajów jest bardzo niewiele.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Czym innym jest narzucanie przez większość - bo to jest normalna droga stanowienia prawa w demokratycznych krajach na tym świecie, to jest kwintesencja demokracji. To większość decyduje co jest przestępstwem, a co nie; czy krzyż wisi czy nie wisi; czy w konstytucji jest odwołanie do Boga czy nie; inaczej to by była totalna anarchia.
Taka Wilku niestety jedynie teoria, w praktyce w naszej cywilizacji, ordynacje wyborcze dają 40% mniejszości władzę absolutną nad połowę większą większością ;) I co najgorsze, właśnie w dziedzinie wyznaczania co jest przestępstwem a co nie. Następnej mniejszości - a są to zawsze cykliczne zmiany - te same reguły dadzą to samo. I weź nie nazwij tego anarchią... Znam cytat "...ale nikt nie wymyślił nic lepszego", tyle, że mi się osobiście nie podoba.

Edit: PS. wątek na pewno zasługuje na wydzielenie do Hyde Park, bo temat dziczyzny przy biwakowaniu moim zdaniem jest super ciekawy i szkoda go mieszać z długimi Polaków rozmowami.
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2021, 23:25 MaciekK »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum