Autor Wątek: oświetlenie  (Przeczytany 21166 razy)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Odp: oświetlenie
« 29 Lis 2011, 05:13 »
Gdzieś tu na tym forum pisałem, że kupiłem sobie jakiś czas temu wspaniałą lampeczkę z eBaya
 :)

(http://www.ebay.ca/itm/260902633119).
Niestety, bateria - zestaw 4 ogniw 18650 - siadła po paru ładowaniach. Nie wiem dlaczego. W efekcie nie chciała się ładować i cały czas utrzymywała napięcie na poziomie ok. 1,95V zamiast 8,4V (i 6400mA). Sprzedający przysłał mi nową za darmo, ale musiałem się o nią nawalczyć. Zdaje się, że wysiadł w baterii mini-układ (patrz foto poniżej).
 O0
Wylutowałem go więc z baterii i potem polutowałem wszystko spowrotem, ale już bez niego. Stara bateria odżyła i nabrała wigoru - ma planowane 8,4V. Problem ten, że "ogłupiała" bez tej płytki i przyjmuje ładowanie bez zatrzymania (diodka w ładowaczu pozostaje czerwona i nie zmienia koloru na zielony jak porzednio). Poza tym w miarę jazdy, gdy już zbliża się do końca pojemności, to siła światła powoli maleje (poprzednio utrzymywała jasność cały czas i po prostu gasła od razu, gdy pojemność spadła poniżej normy). Z tym mogę sobie poradzić, ale czy kto wie jakie inne konsekwencje tego wylutowania są? Proszę o kilka mądrych słów na ten temat. Byłbym wdzięczny też za parę słów instrukcji jak z taką "uproszczoną" nieinteligentna baterią teraz postępować.
Skubane Chińczyki nic nie piszą ani na temat obsługi baterii i płytką, ani tym bardziej "polskiej" wersji
 :roll:

« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2011, 16:54 majchers »

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 29 Lis 2011, 06:53 »
konsekwencje są proste: rozwalisz ogniwo znacznie szybciej. Bo ogólnie wszystkie "nie wolno" są chronione przez tą płytkę:
- nie wolno przeładowywać (rozwiązanie: ładowarka z układem detekcji naładowania, np. przez delta V, tylko drogie badziewie)
- nie wolno rozładowywać do końca (jak zaczyna ściemniać, to koniec zabawy)
- nie ma zabezpieczenia termicznego ani przeciwzwarciowego.
A wspominane 6400mAh to możesz sobie na rower przykleić.. Będzie w tym tyle samo prawdy  :lol:
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 29 Lis 2011, 16:38 »
@ pajak_gdynia Dzięki. Rozumiem. Tym niemniej jeszcze parę lat temu nikt takimi duperelami sobie głowy nie zawracał i ładowało się akumulatorki na oko, przez kilka godzin i było OK. Czy te nowe (?!) są z innej planety, że mają takie 'damskie' wymagania?
Ta nowa bateria, która mi przysłali starcza spoko na 3+ godziny. Dokładnie tyle, ile w ogłoszeniu. Akurat mi starcza na w te i wefte. Niech tak tylko pozostanie, a będę happy Joe !

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Lis 2011, 16:44 »
Czy te nowe (?!) są z innej planety, że mają takie 'damskie' wymagania?
Ogniwa LiIon zawsze są kapryśne, nawet bardzo.

My home is where my bike is.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 29 Lis 2011, 17:01 »
A ja wczoraj zamówiłam akumulatorki Eneloop  R3(800mAh)  i  R6(2500mAh) . Mam nadzieję ,że będą mi dobrze służyły w te długie zimowe ciemności. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum