Autor Wątek: oświetlenie  (Przeczytany 21164 razy)

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
oświetlenie
« 30 Paź 2010, 16:34 »
Trzeba sprawdzić czy reflektor nie lata i nie zwiera padów zasilających diodę, połączenia gwintowe, czy akumulator nie lata wzdłuż i w poprzek, czy sprężyna przy przełączniku nie jest za słaba i ew. wlutować nową (o ile tam jest) ew. wymienić włącznik albo/i dolutować sprężynkę od strony sterownika, poprawić mocowanie płytki z ledem do piguły (klej albo pasta termoprzewodząca) i piguły do obudowy, a na początku sprawdzić czy przerywa przy zasilaniu z li-on 18650.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
oświetlenie
« 30 Paź 2010, 16:51 »
Cytat: "toosh"
Trzeba sprawdzić czy reflektor nie lata i nie zwiera padów zasilających diodę, połączenia gwintowe, czy akumulator nie lata wzdłuż i w poprzek, czy sprężyna przy przełączniku nie jest za słaba i ew. wlutować nową (o ile tam jest) ew. wymienić włącznik albo/i dolutować sprężynkę od strony sterownika, poprawić mocowanie płytki z ledem do piguły (klej albo pasta termoprzewodząca) i piguły do obudowy, a na początku sprawdzić czy przerywa przy zasilaniu z li-on 18650.

Radość z zabawy chińską lampką: bezcenna.
Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard ;) .

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
oświetlenie
« 30 Paź 2010, 18:57 »
W języku angielskim jest takie przysłowie: "You've got what you paid for".
Dla nieznających szekspirowskiego: "Masz to, za co zapłaciłeś".
Sprawdza się za każdym razem.
A my dalej, dalej, dalej...
 :lol:

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
Odp: oświetlenie
« 20 Wrz 2011, 11:04 »
Witam.
A czy ma ktoś z Was doświadczenie z jazdą z lampami zasilanymi z dynama zamontowanego w piaście?
Czy po włączeniu lamp czuć większy opór?
Sam do tej pory jeżdżę z lampką na akumulatory, ale na kilkudniową wyprawę to za bardzo się nie nadaje, no chyba że w sakwach wiezie się komplet zapasowych baterii.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Wrz 2011, 11:49 »
Nie czuć oporu po włączeniu. Daje dobre światło, ale to rozwiązanie bardziej na miasto niż na wyprawy. Jak koniecznie chcesz, to bierz lampkę diodową.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 20 Wrz 2011, 12:01 »
Opory czuć, ale nieznacznie. Wiem bo moja żona posiada.
To nie jest perpetuum mobile. Jak włączysz coś co pobiera prąd to dynamo daje opory. Testowałem bo sam byłem ciekawy. Z opinii mojego ojca, który jest elektronikiem / elektrykiem, również wynika, że opory to daje. Fakt faktem nie czuć tego mocno w trakcie jazdy. Bardziej objawia się to poprzez ciutkę mniejszą prędkość lub nieco większe zmęczenie mojej żony :D

EDIT:
Zapomniałem dodać, że prądnica taka na prawdę daje porządny prąd a co za tym idzie światło.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 20 Wrz 2011, 12:03 »
ale na kilkudniową wyprawę to za bardzo się nie nadaje
to na wyprawach rowerowych jeździsz dużo nocą ?? ja tam lampki mam(co by jak coś to niebiescy się nie przyczepili), ale nie przypominam sobie abym na jakiejś wyprawie ich używał :> jeżdżę za dnia i wtedy mi światełka nie są potrzebne. Przednia lampka się przydaje co by trochę w namiocie poświecić i tyle. Baterie w diodowych lampkach wystarczają na długo i żadnego zapasu baterii do nich nie biorę :) 

Offline Mężczyzna Kikuchiyo

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 16.03.2011
« 20 Wrz 2011, 12:08 »
Kupiłem lampkę ze sklepu w  Chinach. Zapłaciłem za nią jakieś 60 zł (solarforce z diodą mc-e). Rzeczywiście w stanie "fabrycznym" jest ona bezużyteczna, jednak po upgrejdzie wymiata. Ulepszenie z grubsza polegało na wymianie sterownika, osadzeniu diody na miedzi, wstawieniu miedzianej blaszki w obudowę, wymianie włącznika, nasmarowaniu obudowy w środku pastą termoprzewodzącą. Zrobił mi to wszystko kolega ze światełek.pl, kosztowało mnie to 50 zł. Do tego oczywiście kupiłem z latarką kilka akumulatorków, ładowarkę, uchwyt na kierownicę. Całość wyszła jakieś 170-180 zł.

Teraz jest tak, że podczas jazdy standardową drogą asfaltową przez las mam oświetloną całą drogę, obydwa pobocza, prawie całe drzewa przy drodze (piszę to po to, aby pokazać możliwości latarki), no i przed sobą spokojnie minimum jakieś 20-30 metrów (może być więcej, zależy jaki ustawię kąt świecenia). Przy trybie 40% jest troszkę gorzej, na trybie 70% prawie to samo co na 100%. Jeden akumulator w zależności od trybu wystarcza na 1h do 2,5h (przy trybie 5% jeszcze dłużej, a na nim też można jechać). Warto dodać, że ilość i zakres trybów można samemu zaprogramować. Minusem jest to, że jeden całkowicie wyczerpany akumulator ładuje się jakieś 4h (jednocześnie ładowarka może obsłużyć 2 aku). Poza tym nic się nie wyłącza, tryby samoczynnie się nie zmieniają (nawet podczas jazdy po wybojach). Latarka jest mała, lekka. Myślę, że za mniej niż 200zł trudno znaleźć coś dedykowanego na rower, co byłoby lepsze, ale to tylko moje subiektywne odczucie.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2011, 12:13 Kikuchiyo »

Offline majchers

« 20 Wrz 2011, 16:33 »
Tu jest dobry test pokazujący zasięg świecenia Magicshine MJ-870 i MJ-872
http://forums.mtbr.com/lights-night-riding/magicshine-mj-870-mj-872-review-721203.html

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Wrz 2011, 17:27 »
Wojtuś :)
Pająki oczywiście korzystają z zasilania w piastach.

Dodatkowego oporu od załączonego dynama zupełnie nie czuć, a na liczniku też za wiele nie uda się zauważyć. Jeżeli porównywać zwykłą piastę i piastę z dynamem, to różnica jest zauważalna, ale na pewno nie przy normalnych rajdach (nawet w moim stylu, no może z drobnymi odstępami, chyba wiesz o czym mówię :) ).

Jeżdżę najczęściej z włączonymi światłami (także w dzień). Zwykły halogen z przodu, diody z tyłu, ale myślę o zmianie na "trochę mocniejszą" diodę z przodu (3W.. diodę i sterownik mam, jedyny problem to zrobić obudowę).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline majchers

« 20 Wrz 2011, 20:20 »
O ile wiem, to opór dynama jest rzędu paru, może kilku procent (kilku!) max. Tego NIKT, nawet Lance nie jest w stanie odczuć w normalnych, drogowych warunkach!
Większy opór stawia 1 Warka lub 1 Lech.
Nie mówiąc o obu...

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
    • Bikestats
« 20 Wrz 2011, 20:33 »
W jeździe turystycznej opór jaki stawia włączone dynamo w piaście nie ma kompletnie znaczenia. Co innego, gdyby było zamontowane w szosówce  ;D to jego waga i opór dla zawodnika byłoby nie do przyjęcia. Dlatego takich rzeczy nie ma wylajtowanych sprzętach zawodniczych.

Offline majchers

« 20 Wrz 2011, 21:45 »
...Dlatego takich rzeczy nie ma wylajtowanych sprzętach zawodniczych.
Nie, nie dlatego.
Zawodowcy, szczególnie szosowi ściganci po prostu... NIE POTRZEBUJĄ takiego sprzętu. Bo i niby po co?
 :roll:
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2011, 21:47 majchers »

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Wrz 2011, 23:36 »
Myślę, że za mniej niż 200zł trudno znaleźć coś dedykowanego na rower, co byłoby lepsze, ale to tylko moje subiektywne odczucie.
W innym wątku polecano Sigme PAVA
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4800.0

http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=55%3Asigma-pava-luxeon-rebel-4xaa&catid=34%3Arowerowe&Itemid=55&lang=pl
Można ją kupić za 170zł

Większy opór stawia 1 Warka lub 1 Lech.
Nie mówiąc o obu...
  ;D
« Ostatnia zmiana: 20 Wrz 2011, 23:40 Robert! »

Offline majchers

« 21 Wrz 2011, 06:30 »
Dla leniwych proponuję takie cudo : http://www.ebay.ca/itm/160652864127. Niby do ręki, ale jak się chce, to można i z tego zrobić coś ciekawego na kierownicę. Ma 3 takie same diody CREE XP-G (dające rzekomo 2000 lumenów, ale niech będzie nawet tylko 1500), jak gdzieś tu w tym forum polecana Magicshine MJ-870. Za to o 75% tańsza od tamtej ! Niestety - dokupić trzeba akumulatorki...
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2011, 06:33 majchers »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum