Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
25 Lis 2024, 04:37
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Szukam partnera/partnerki
»
Rajd dookoła Polski LIPIEC-SIERPIEŃ 2012
Strony: [
1
]
2
3
4
5
6
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Rajd dookoła Polski LIPIEC-SIERPIEŃ 2012 (Przeczytany 5611 razy)
Cieciek
Użytkownik forum
Miasto: okolice Poznania
Na forum od: 16.01.2012
Rajd dookoła Polski LIPIEC-SIERPIEŃ 2012
«
16 Sty 2012, 22:13 »
Witam.
Coś o sobie
Nazywam się Piotr, mam nieco ponad 30 wiosen i planuję w tym roku objechać Polskę rowerem. Do tej pory odbyłem tylko jedną dłuższą (tzn. wielodniową) wyprawę: w 2007 r. w ciągu 41 dni przejechałem razem z kolegą 4998 km przez Szwecję, Norwegię (większość trasy) oraz Finlandię. Celem był Nordkapp, zdobyty 29 lipca 2007 r. Doświadczenie mam więc niezbyt wielkie, ale skoro dałem radę w górzystej i deszczowej Norwegii, dam też w Polsce
planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie
Dworzec PKP Rzepin - Słubice - Nowe Warpno - Szczecin - Świnoujście - Kołobrzeg - Darłowo - Hel - Trójmiasto - Braniewo - Bartoszyce - Gołdap - Augustów - Hajnówka - Terespol - Hrubieszów - Lubaczów - Przemyśl - Tama Solińska - Muszyna - Zakopane - Żywiec - Cieszyn - Zlate Hory (Czechy) - Kudowa Zdrój - Szklarska Poręba - Zgorzelec - Gubin - Słubice - Dworzec PKP Rzepin)
To plan minimum. Niedługo zacznę wyszukiwać najciekawsze atrakcje w okolicach trasy przejazdu i pewnie wyjdzie nieco więcej.
czas i miejsce planowanego startu i powrotu
Start: pierwszy weekend po EURO2012, czyli sobota 7 lipca, Rzepin
Meta: najpóźniej 12 sierpień, na 99% wcześniej o kilka dni, Rzepin
planowany średni dystans dzienny
Optimum to 100-160 km/dzień, ale tak, by średnia wyszła minimum 125 km/dzień. Jazda każdego dnia!
całkowity planowany dystans wyprawy
3677 +/- 200km
rodzaje noclegów
Na dziko/kemping/życzliwi gospodarze
sposób wyżywienia
Gotowanie we własnym zakresie
przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę
Spanie za darmo, jedzenie we własnym zakresie, więc tyle co na życie + niewielka rezerwa.
priorytety/ sposób spędzania czasu
Jest wycieczka rowerowa, więc głównie ma być jazda na rowerze, u was to się fachowo nazywa
pochłanianie przestrzeni i widoków
+ trochę zwiedzanie miast (mało)
podejście do deszczu
Twardym trza być: jedziemy, choć z doświadczenia wiem, że w deszczu (w Norwegii lało dosyć często i do tego było zimno) ciężko mi było kręcić więcej niż 100 km
preferowane drogi
Niemal 100% asfalt. Kilka, dosłownie pojedynczych kilometrów drogami gruntowymi (w sumie nie więcej niż 30-40 km). Założenie jest takie, by jechać możliwie blisko polskiej granicy i miarę możliwości unikać ruchliwych dróg.
Moje założenia są oczywiście do negocjacji
pindol
Miasto: Poznań
Na forum od: 22.06.2010
Odp: Rajd dookoła Polski LIPIEC-SIERPIEŃ 2012
«
18 Sty 2012, 00:50 »
Witaj! Fajny plan... Polska jest naprawde ciekawa. W lipcu objechałem pół Polski (Szczecin ->Zamość). Zakopane radziłbym Ci odpuścić (zatłoczona zakopianka, turystów co nie miara w mieście, a w samym Zakopcu raczej nie ma co zwiedzać). Za to moge ci polecić Kotline Kłodzką! Z Kudowej Zdrój do Międzylesia, a później Lądek Zdrój i do Otmuchowa nad jeziorko;) Widoki niesamowite, asfalt spoko.
pozdro
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
«
18 Sty 2012, 07:31 »
Bez przesady - zwiedzić co nieco można. Przede wszystkim są tam Tatry, więc pogapić jest się na co, podjazdów trochę zaznać też można, można zrobić dzień pieszy w górach. Zakopane to nie tylko Krupówki - zresztą po nich się poszwędać czasmi też lubię. Do Zakopanego można też dojechać i wyjechać z niego nie doświadczając zatłoczonej często zakpianki.
Cieciek
Użytkownik forum
«
18 Sty 2012, 08:27 »
Jest dokładnie tak, jak pisze Transatlantyk. Wjazd do Zakopca od wschodu przez Białkę Tatrzańską, a więc Zakopianka zostaje z boku. Planując trasę starałem się unikać dróg krajowych jak ognia, choć niestety nie zawsze było to możliwe. Samo Zakopane rzeczywiście średnio ciekawe, ale góry wynagradzają wszystko.
Zastanawiam się nad wyjściem w góry, ale bez butów trudniejsze szlaki odpadają, a przecież nie będę wiózł przez 3500 km dużego klamota, by go raz założyć na nogi
pindol
Miasto: Poznań
Na forum od: 22.06.2010
«
18 Sty 2012, 12:35 »
Buty możesz wysłać pocztą do jakiegoś pensjonatu, a później je odebrać za niewielką opłatą:P zastanawiałem się kiedyś czy tak nie zrobić... Moim zdaniem bez sensu przyjeżdżać do Zakopca jeśli nie ma się w planie wspinaczki po górach, wystarczy 2 h marszu aby zobaczyć panoramę Tatr. Zraziłem się do Krupówek w pierwszy dzień Nowego Roku kiedy 90% turystów było hołotą z Rosji
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
18 Sty 2012, 12:41 »
Lepiej wysłać paczkę jako Poste Restante i odebrać w Urzędzie Pocztowym.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Zodiak
Gość
«
18 Sty 2012, 15:26 »
Dla mnie przejeżdżanie koło takich gór jak Tatry i (tylko przejeżdżanie), to trochę jak chęć zobaczenia oceanu bez wchodzenia do niego (a znam takich, którzy mogli zażyć kąpieli w Atlantyku, ale... w hotelu mieli basen i nie widzieli ku temu powodów). Podczas układania planów wyjazdów rowerowych staram się układać trasę tak, aby zahaczać o jakieś ciekawe pasmo górskie, oczywiście z trekingiem (tak było z Alpami Julijskimi, Alpami Kamnickimi, Tatrami, Jesenikami). Oczywiście takie podejście do sprawy wiąże się z większym bagażem (nie tylko buty, ale i plecak, kijki trekingowe itp.), ale według mnie warto.
A Tatry, cóż... jeżeli już, to w lecie tylko słowackie. Dużo więcej przestrzeni, a znacznie mniej ludzi.
Pozdro.
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
«
18 Sty 2012, 15:37 »
Nie zgodzę się, zależy co Cię interesuje - w Tatrach jest kilka podjazdów, które warto zaliczyć. Nie każdy musi chcieć iść w góry, choćby z tego powodu, że się już w nich wielokrotnie było ;]
A rezygnację z kąpieli doskonale rozumiem, morze (ocean) zazwyczaj dużo lepiej wygląda z brzegu.
Wracam do jeżdżenia.
Cieciek
Użytkownik forum
«
18 Sty 2012, 17:13 »
Gdyby to była moja pierwsza wizyta w Zakopanym, wtedy nie miałbym się nad czym zastanawiać. Po kilku wizytach w Tatrach mam zaliczone praktycznie wszystkie ambitniejsze szlaki, część z nich 2-3 krotnie. Nie przepadam za odwiedzaniem tych samych miejsc, dlatego nie czuję ciśnienia na punkcie pójścia w teren. Poza tym moje 2 ostatnie urlopy to były wyjazdy właśnie w góry i to zdecydowanie większe niż Tatry, więc teraz skupiam się głównie na pedałowaniu.
Chociaż opcję wejścia na coś fajnego jeszcze rozważę. Pomysł wysłania butów pocztą jest godny rozważenia
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
«
18 Sty 2012, 19:23 »
Dla mnie opcja wycieczki pieszej podczas wyprawy rowerowej jest raczej nie do przyjęcia. Szkoda by mi było czasu. Tak mam w głowie poskładane/pokręcone - niepotrzebne skreślić.
Przykład takiej wycieczki podałem w poście powyżej jako protest przeciwko opinii, że Zakopane to takie tam, nie warto, lepiej odpuścić.
endriu68
Miasto: Lublin
Na forum od: 21.11.2011
«
18 Sty 2012, 21:10 »
Super. Trzymam kciuki. Tyle ,że w tym wątku mogę jedynie swój malutki projekt przedstawić :
http://forum.rowerowylublin.org/viewtopic.php?t=4688
lubię takie wyzwania, czy to będzie 40, 30 , czy 22 dni- byle ukończyć . Dlatego będę Ci kibicował. Mi termin zgoła przeciwny odpowiada więc sorki za OT. Powodzenia i pozdro dla Poznania.
Cieciek
Użytkownik forum
«
18 Sty 2012, 22:02 »
Endriu, niezły kozak z Ciebie. 20 dni taką trasę, to może na kolarce bym zrobił, ale tylko wtedy, gdyby zawsze wiało mocno w plecy i całą drogę było z górki
Jest jednak coś, co łączy nasze plany:
opcja – jazda od Gerlitz do Kostrzynia po niemieckiej stronie.
To chyba najlepsze rozwiązanie. Trasa prowadzi prosto wzdłuż Nysy i Odry, jak w mordę strzelił, praktycznie nad samą granicą. Jazda po polskiej stronie to niestety zawsze mniejsze lub większe odjazdy od granicy. Z tego samego powodu w pewnym momencie wjeżdżam do Czech i też cisnę praktycznie po granicy, lecz tam krócej niż w Niemczech.
Również pozdrawiam i życzę powodzenia!
endriu68
Miasto: Lublin
Na forum od: 21.11.2011
«
19 Sty 2012, 08:47 »
Właśnie liczę na pogodę w czasie Euro2012.
Poleciłbym Ci też opcję: Hel - Gdańsk, tramwajem wodnym.
Myślę ,że marzenia trzeba spełniać, ale weź założenie ,że samemu wystartujesz- mówię Ci , będzie lepiej zacząć, a jak już wsiądziesz , to i pokręcisz. Najgorsze wydają mi się noclegi na dziko. Koledzy z forum mają doświadczenie , im się udało , więc i nam musi.Myślałem kiedyś o trasie PTTK , ale po co mi odznaki - jadę dla siebie .
Cześć.
Cieciek
Użytkownik forum
«
19 Sty 2012, 10:37 »
Jeśli nie znajdę chętnego, na pewno pojadę sam. To nie jest duży problem, choć nie ukrywam, że z kimś będzie raźniej.
CO do trasy PTTK - jest do kitu. Czasami jedzie się w zbyt dużej odległości od granicy jak np. w okolicach Malborka czy Lidzbarka Warmińskiego. Wytyczając trasę starałem się korzystać z dróg biegnących możliwie blisko granicy i mimo, że nie zawsze jest możliwe jechać dokładnie po niej, to i tak jest lepiej niż w przypadku trasy PTTK. A medal i puchar mogę sobie sam przyznać
oszej
Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 21.01.2011
«
19 Sty 2012, 15:55 »
jak będę w Polsce i wszystko będzie ok z terminem, to mógłbym się przyłączyć na kilka dni na szczecin-hel, dalej na wschód mam "pojechane". Co do tramwaju.. Żadna rewelacja
Jak z resztą i Hel. No ale z tego co czytam, to chcesz w niektóre miejsca pojechać dla samego pojechania, także nie będę Ci niczego sugerował
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
4
5
6
Następna >>
Wszystkie
Do góry