Autor Wątek: Rowerem do pracy  (Przeczytany 10698 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Rowerem do pracy
« 17 Sty 2012, 21:22 »
W wyniku niezwykle szczęśliwego splotu okoliczności po raz pierwszy w swoim irlandzkim życiu jestem w stanie dojeżdżać rowerem do pracy. Wprawdzie tylko co drugi tydzień i nigdy w środy, ale i tak czuję się super. Zaczęłam wczoraj i na dzień dobry udało mi się zgubić przednią sakwę. Ponieważ nigdzie po drodze się nie zatrzymywałam (tylko raz, żeby ubrać czapkę i drugi, aby sfotografować zachód słońca :D) nie mam pojęcia jak to się stało. Wyparowała albo porwali ją kosmici. W środku miałam szpilki i nowiutką sukienkę, w co przyodziałam się w pracy, żeby wstydu ojczyźnie nie robić niechlujnym wyglądem, ale oczywiście wszystko poszło się... Miałam tam też drogocenny klucz do szkolnej szopy, w której stawiam swój rower obok ciepłego bojlera i ozdób choinkowych. Klucz należał do dyrektora, który niezmiernie się ucieszył, że liczba osób dojeżdżających do pracy na rowerze wzrosła z pojedynczej do mnogiej.
Pogoda jest super, a uczucie omijania korka - naprawdę bezcenne. Dojazd rowerem przez osiedla zajmuje mi krócej niż samochodem autostradą. Wprawdzie strasznie się potem naszarpię z przebieraniem w szkolnej toalecie, ale i tak warto :D

Kto dojeżdża do pracy rowerem?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Rowerem do pracy
« 17 Sty 2012, 21:26 »
Raczej: kto nie dojeżdża rowerem do pracy? :D

Daleko masz do pracy?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 17 Sty 2012, 21:48 »
Ja mam blisko, korek jeden mijam po drodze i zawsze fun mam z tego :)
No i codziennie po nocy wracam ok 24-1 to nie czekam na skm tylko wsiadam na pojazd i do dom raz dwa :)

Offline Kobieta hindiana

« 17 Sty 2012, 21:52 »
Blisko. 6 kilometrów w jedną stronę i raczej płasko. Samochodem 10, bo 'skracam' autostradą :D
www.plscout.com

Offline Mężczyzna SzymSzym

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 18.12.2011
« 17 Sty 2012, 21:56 »
Cześć Hindiana,
Ja dojeżdżam codziennie już od paru lat. Nasze miasto jest do tego wspaniałe. Można jeździć cały rok, drogi są bezpieczne i kierowcy uprzejmi. Korek sią omija po bus lane lub cycle lane. Nie pamietam już kiedy ostatnio korzystałem z komunikacji miejskiej.
W sakwie woże spodnie w kancik i niewyprasowaną koszulę. W pracy prysznic, więc rano mogę dłużej pospać :)
Jakbyś zamiast czapki miała kask, to pewnie byś tej sakwy nie zgubiła...
Szym

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 17 Sty 2012, 22:01 »
Ja tez dojezdzam - codziennie;) Lubie mijac korki, i "scigac" sie z autobusami:)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 17 Sty 2012, 22:03 »
Kiedyś dojeżdżałem 21 km .. przez miasto :)
wesoło było ...

generalnie na obczyźnie zawsze dojeżdżałem rowerem
teraz pracuję w domu ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
« 17 Sty 2012, 22:05 »
Jak jeszcze miałem pracę to też jeździłem rowerem, ok 10km w jedna stronę również omijając korki ;) Teraz szukam takiej pracy żeby też dało się dojechać jednośladem ;)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 17 Sty 2012, 22:19 »
A ja jeżdżę komunikacją miejską, bo nie umiem jeździć delikatnie i zawsze jestem po przyjechaniu rowerem mokry jak spod prysznica :P

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 17 Sty 2012, 22:25 »
Dudi mam podobnie, ale się uczę. W ramach treningu spokojnej jazdy skuteczne jest w moim przypadku jeżdżenie szosówką po śniegu i lodzie - trzeba jechać delikatnie ;-)

a w Dublinie faktycznie rowerem mi się jeździło całkiem przyjemnie, w te wakacje do pracy miałem 17 kilometrów w jedną stronę i miło wspominam te dojazdy. Całkiem urokliwie było zwłaszcza gdy kończyłem o 1 w nocy i przejeżdżałem wąskimi, krętymi uliczkami otoczonymi murkami, alejami drzew, a wszystko gęsto porośnięte bluszczem i innymi chwastami. [do mniej przyjemnych należał za to przejazd przez Finglas, zwłaszcza w piątkowe wieczory :P])
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 17 Sty 2012, 22:44 »
Niestety tylko 1.5km ale i tak warto.. :(

Offline Kobieta hindiana

« 17 Sty 2012, 23:38 »
olo, o 1 w nocy przez Finglas?  :o Toż to samobójstwo!
Widzę, że mamy nowego forumowicza z Dublina - a w dziale integracyjnym już się przywitał? z innymi irlandzkimi forumowiczami zapoznał? :)

szymszym, ja zawsze jeżdżę w kasku (poza wakacyjnymi jazdami Podkarpaciem), a czapkę zakładam pod kask, bo od bardzo dawna cierpię z powodu uszu. Jak mi do nich nawieje (albo nie daj Bóg naleje jakiejś wody), to naprawdę gorzej niż rwa kulszowa martwejwiewiórki :( Rzeczywiście, kierowcy w Dublinie są mili dla rowerzystów. Gorzej z pieszymi, którzy nadęci odwracają się z niesmakiem kiedy wydzwonkowuję ich ze ścieżki rowerowej :P Zmora ci piesi, naprawdę!

www.plscout.com

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Sty 2012, 00:04 »
olo, o 1 w nocy przez Finglas?  :o Toż to samobójstwo!

jak widzisz żyję, a skoro mieszkałem na obrzeżach Finglasu to jakby nie patrzeć wyboru nie miałem ;-) ale wbrew pozorom nic groźnego mnie nie spotkało, raczej folklor w postaci licznej pijanej młodzieży, przyczep travellersów i koni w przydomowych ogródkach :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Sty 2012, 05:43 »
2,89 km w jedną stronę. Gdy ulice przyjmują kolor biały, lub zbliżony przesiadam się do auta. Hindiano - a cóz to znowu miałaś na myśli pisząc o niechlujnym wyglądzie? Chyba nie kostium rowerzysty? Jeżeli tak, to wstaw może w odpowiednie miejsce słowo "niestosowny". :D

Offline Kobieta Carmeliana

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.03.2011
« 18 Sty 2012, 10:31 »
Wprawdzie strasznie się potem naszarpię z przebieraniem w szkolnej toalecie,

A ja jeżdżę komunikacją miejską, bo nie umiem jeździć delikatnie i zawsze jestem po przyjechaniu rowerem mokry jak spod prysznica :P

A dodatkowo ja w miejskim mam niby-błotniki, spod których leci chyba dwa razy tyle co bez nich i zawsze jestem ochlapana jak świnka :P

I właśnie dlatego wszędzie, gdzie muszę bardziej po ludzku wyglądać, nie dojeżdżam rowerem  :lol:

Mam nadzieję, że mnie nie zbanujecie  :lol: :lol:
Nie ma nic gorszego od cyklisty. No chyba, że mason. A już najgorszy to jest mason na rowerze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum