Autor Wątek: Rowerem do pracy  (Przeczytany 10693 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Odp: Rowerem do pracy
« 18 Sty 2012, 19:24 »
A ja jeżdżę komunikacją miejską, bo nie umiem jeździć delikatnie i zawsze jestem po przyjechaniu rowerem mokry jak spod prysznica :P
Na to jest prosty sposób - na rower ubierasz się tak, jak normalnie ubrałbyś się na temperaturę 5-10 stopni wyższą. Ja teraz w okolicach zera jeżdżę w cieniuteńkiej, letniej kurtce, powyżej jakiś 5 stopni zdejmuję kurtkę w ogóle.
A na chlapanie - pełne błotniki i z przodu dodatkowo dłuuugi i szeroki chlapacz (wygląda nieco wieśniacko, ale wolę to niż nogawki i buty w błocie).

Offline Mężczyzna SzymSzym

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 18.12.2011
« 18 Sty 2012, 23:00 »
Też nie potrafie delikatnie jeździć po mieście. I nie ważne czy ubiore się za lekko czy w sam raz. Jak ruszam to robi mi sie cieplo, a jak już dojadę to sie leje po jajkach. Ale to pewnie dlatego, że sie z każdym ścigam do kolejnych świateł. Zimny prysznic w miescu pracy i świeża koszula są zbawienne.
Jedyna metoda na spokojną jazdę to jak "utknę" za powolną rowerzystką. Tylko wtedy nie patrze pod koła na studzienki, dziury, wyboje i obijam sobie nieźle tyłek. coś za coś.

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
« 18 Sty 2012, 23:01 »
Ja również pomykam do pracy na rowerku w cieplejszej części roku już od prawie dwóch lat :) Staram się czasem (zależne od czasu) łączyć powroty z zaplanowaniem jakieś fajnej trasy :) Kilka razy to właśnie rower uratował mnie przed spóźnieniem się do pracy, gdy na autobus było już za późno :) Mój dystans w jedną stronę bezpośrednio do pracy, to 6,5 km, a najgorszy odcinek, to pożal się droga rowerowa... :-\ Ale i tak lubię rano pomachać nogami :D

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 18 Sty 2012, 23:11 »
Codziennie od listopada 2007 (o właśnie dziś stuknęło 17 Mm! :) http://aard.bikestats.pl/index.php?category=2439).
Mam 4,3 km najkrótszą drogą, ale rzadko robię mniej niż 10 tam i z powrotem. Ostatnio raczej ponad 20 ;)

Zostawiam bez jakiegokolwiek zapięcia, w garażu/ myjni pracowej. Czasem jest trochę mokry, ale zawsze JEST :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
« 19 Sty 2012, 10:34 »
Ja do pracy zasuwam na piechotkę. Rowerem nie jeżdżę z prostego powodu: do biura z domu mam jakieś... 200 metrów, a rower standardowo parkuję w biurze na zapleczu. Dawniej jak pracowałem 3 km od domu to jeździłem rowerem. Z reguły skrótem przez osiedla wychodziło kilka minut szybciej niż autobusem

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 19 Sty 2012, 11:27 »
Zostawiam bez jakiegokolwiek zapięcia, w garażu/ myjni pracowej. Czasem jest trochę mokry, ale zawsze JEST
Jakoś nie mogę z BS wyczaić : którym rowerem dojeżdżasz zimą, a którym w pozostałe pory roku?

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 19 Sty 2012, 19:13 »
Dzisiaj pod wiatr! Moja droga do pracy jest raczej niedużym wyzwaniem terenowym, ale mam jedną taką górkę, z którą walczę do siódmych potów. Niestety, znajduje się tuż koło szkoły, więc wszystkie dzieci i ich jakże sympatyczni rodzice mają doskonałą okazję dopingować mnie, nie bez satysfakcji zapewne, kiedy widzą, jak sapię  :-\ Doskonalę sztukę jazdy między krzywo zaparkowanymi autami i na czerwonym świetle :D - oczywiście, tylko na skrzyżowaniach, przez które nie muszę ciąć prosto.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 19 Sty 2012, 19:17 »
Jakoś nie mogę z BS wyczaić : którym rowerem dojeżdżasz zimą, a którym w pozostałe pory roku?

Bo teraz (od wiosny 2011) mam jeden rower miejski - Schwinnkę. Wcześniej Schiwnnka była zimowa, a Author pozostałopororoczny ;) ale tak skończył:
http://aard.bikestats.pl/458780,Po-miescie.html
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 20 Sty 2012, 19:59 »
Hindiano - a cóz to znowu miałaś na myśli pisząc o niechlujnym wyglądzie? Chyba nie kostium rowerzysty? Jeżeli tak, to wstaw może w odpowiednie miejsce słowo "niestosowny". :D
Przejrzałeś mnie! sama sobie nie zdawałam sprawy, że uważam strój rowerowy za niegodny salonów, znaczy khe khe klasy szkolnej :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Sty 2012, 21:11 »
Jak w pracy jest prysznic, to można dojeżdżać w każdych warunkach.
Teraz jestem bezrobotny ;) ale przez ostatnich kilka lat dojeżdżałem do pracy wyłącznie rowerem. Jedyny wyjątek to wtedy, gdy rower mi ukradli.

Zdarzało się nie raz w zimie, że w goreteksach właziłem prosto pod prysznic, bo wcześniejsze rozebranie się nie wchodziło w grę, z racji ryzyka zachlapania biura błotem. Potem ciuszki na kaloryfer.

No ale nie każdy tak może. Jako programista nie musiałem pracować w eleganckich ciuchach, a do biura nie przychodzili klienci. Można więc było rozwieszać ciuchy i rozstawiać brudne sakwy :)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 20 Sty 2012, 21:27 »
Dudi, nie możesz się w pracy umyć, przebrać, popryskać jakimś pachnidłem i jakoś egzystować?

Możliwości brak, poza tym przerost formy nad treścią takie kombinowanie, a ja lubię rozwiązania proste ;)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 20 Sty 2012, 21:46 »
A ja pracuje w tej wsi:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=%C5%81%C4%99%C5%BCyce+%28wojew%C3%B3dztwo+pomorskie%29,+Polska&ie=UTF8&ll=54.530833,18.377222&spn=0,0&t=m&z=12

I zawsze, nieważne jak i skąd do pracy mam pod górę. Droga w te i wewte to ok 20km. Tak więc codziennie w sezonie mam super trening:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 20 Sty 2012, 22:01 »
Ja na szczęście do pracy mam mniej niż 100 km, więc prysznica brać nie muszę :D Ciuchy suszą się w szatni. A jak jest prawdziwa zima to jeżdżę autem. W tzw. okresach przejściowych ( ze względu na pogodę) kiedy to raz jadę autem a raz rowerem mam cyrk z przekładaniem wożonych ze sobą rzeczy z sakw do teczki samochodowej i na abarot. Ostatnio właśnie drugie śniadanie wpakowałem nie tam gdzie trzeba i zostało w domu. Albo czasem zmieniam rowery i pompka zostaje przy tym rowerze co nie trzeba. Wesoło jest.

Offline Mężczyzna Kotu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.01.2012
    • Koci blog rowerowy :)
« 20 Sty 2012, 23:14 »
Wesoło jest.
Cytując klasyka - "I o to chodzi!" ;D

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
« 21 Sty 2012, 01:55 »
Ja jeżdżę do pracy rowerem, ale jestem za cienki, by robić to co dziennie. Dystans w jedną stronę to 33km, niby nie dużo, ale mnóstwo piwa, czipsów, hamburgerów i konieczność siedzenia przed kompem przez naście godzin dziennie troszczy się o to, by 66km każdego dnia było poza moim zasięgiem (nie z powodów kondycyjnych, ale "chciejskich". Na szczęście godziny pracy wybieram sobie sam i mam zawsze zapewniony nocleg, więc to żaden problem pracować w systemie popołudnie/rano. Mam też  zaj... szefa, który cieszy się chyba  bardziej niż ja z każdego pokonanego przez mnie kilometra, więc nie stwarza żadnych problemów  ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Sty 2012, 02:04 Cieciek »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum