Autor Wątek: Moje Maszyny ;D  (Przeczytany 2188 razy)

Offline Mężczyzna Kotu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.01.2012
    • Koci blog rowerowy :)
Moje Maszyny ;D
« 20 Sty 2012, 18:15 »
Witajcie :)
Poniżej parę informacji o moich rowerach (czy też, jak określa moja mniej dotknięta cyklozą Druga Połowa - "tych zawalidrogach zabierających miejsce w mieszkaniu" ;D )
Na początek nowy nabytek, jeszcze mało testowany (kilkadziesiąt kilometrów). Wymyślony przeze mnie jako sprzęt do szybkich wypadów szosowych, z maksymalnie dwoma sakwami Crosso Dry Small. Zobaczymy jak się w tej roli sprawdzi.

Rama: Stevens Supreme, Aluminium 7005TB Superlite, 61 cm
Widelec: STEVENS Alu C-Blade
Przerzutka przednia: Shimano FD-R440
Przerzutka tylna: piasta Shimano Alfine 8-mio biegowa
Korba: Shimano FC-4550 Compact, Hollow, 50-34
Piasta przednia: Shimano system wheel Alfine WH-S500, dynamo
Piasta tylna: Shimano system wheel Alfine WH-S500
Obręcze: Shimano system wheel Alfine WH-S500
Opony: przód - Schwalbe Marathon Supreme 700x35C, tył - Continental Touring Plus 700x42c
Manetki: Shimano Alfine SL-S500
Dźwignie hamulca: Shimano Alfine BL-S502,
Hamulec przedni: Shimano Alfine S500 disk brake 160mm
Hamulec tylny: Shimano Alfine S500 disk brake 160mm
Kierownica: Oxygen Scorpo Flatbar, 9°, 60 cm
Mostek: Oxygen Scorpo 6°
Stery: FSA Ahead Integrated Mod. 11, 1 1/8"
Siodełko: Carver
Sztyca: Oxygen Scorpo 300mm
Pedały: Shimano PD-M324 (platforma/SPD)
Gripy: Ergon P1
Błotniki: SKS
Światła: B&M Lumotec IQ Cyo Senso Plus/ Toplight XS Plus

do tego Licznik Cryvit z Lidla i lusterko Btwin z Decathlona ;).

Mieszczuch (choć może to dla niego obelga, w zeszłym roku zaliczyłem na nim 600km wypad ;):

Rama: Multicycle Tour 700, 61 cm, Alu 7005
Widelec: Cr-Mo Multicycle, z otworami pod przedni bagażnik
Napęd - Shimano Nexus 7, 32-20
Hamulce - Rolkowe Shimano Nexus Inter-M przód/tył, sprzężone
Piasta przód - Shimano Nexus
Siodło - Selle Royal (bezżelowa kanapa)
Opony: Continental Touring Plus 700x35c

Do tego kierownica z regulowanym kątem mostka, pancerny stalowy bagażnik, równie pancerne podwójnie oczkowane aluminiowe obręcze, dynamo Axa HR Traction wraz z reflektorem halogenowym Multicycle z przodu, z tylu światło bateryjne Axa, pełna osłona łańcucha, błotniki SKS, licznik Cryvit z Lidla.

I na koniec Cross/Trekking w trochę cięższy teren, w zamyśle ma być docelową wyprawówką. Co w nim zmienię jeszcze do końca nie wiem, ale w pierwszym rzędzie pewnie amor i obręcze.

Rama: Bike Manufaktur Magic Sport, Alu, 55 cm
Amor: Suntour NEX, ale który to jej Boh nie mam pojęcia...
Przerzutka przednia: Shimano jakaś w miarę podstawowa grupa, top swing
Przerzutka tylna: Shimano XT, kaseta Shimano 9 rz.
Korba: Shimano Alivio, bodaj 48-34-22?
Piasta przednia: Shimano DH-3N30, dynamo
Piasta tylna: BlackComp
Obręcze: Rodi FreeWay, dość mocno juz zużyte od v-brake'ów
Opony: przód - Schwalbe Tyrago 28x1.60, tył - Schwalbe Marathon Plus 28x1.50
Klamkomanetki: Shimano Deore LX Dual Control
Hamulce: V-brake Shimano Deore LX, z równoległym prowadzeniem klocków
Kierownica: Concept
Mostek:Jakiś regulowany. Dostał luzów, więc w po ustawieniu w odpowiedniej dla mnie pozycji został zalany crystal cementem ;)
Stery: ? jakieś zintegrowane 1 1/8"
Siodełko: Velo Plush Comus D2
Sztyca: Post Moderne Glide
Pedały: Shimano PD-M520 (SPD)
Gripy: ??
Błotniki: SKS
Światła: B&M Lumotec IQ Fly Senso / Basta Ray Steady

I to na razie tyle... Wszelkie komentarze z pokorą przyjmę ;)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Moje Maszyny ;D
« 20 Sty 2012, 18:38 »
Wszystkie bardzo mi się podobają. W stylu, który uwiebiam: czarrne.

Czy z tego lusterka Btwin z Decathlona jesteś zadowolony?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 20 Sty 2012, 19:43 »
Moje rowery, dziewczyna nazywa po prostu : kochanki. ;)

Co to za bagażnik w Steavensie?

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 20 Sty 2012, 21:13 »
Przymierzałem się do podobnego Steavensa używanego na pełnej grupie LX z bagażnikiem Tubusa  ale to by był 4 rower w piwnicy :)   ;D Może kiedyś przedstawię tu moją stajenkę :) . Jak się sprawuje piasta Alfina?
.alleluja i do przodu.

Offline Mężczyzna Kotu

« 20 Sty 2012, 22:47 »
Wszystkie bardzo mi się podobają. W stylu, który uwiebiam: czarrne.

Czy z tego lusterka Btwin z Decathlona jesteś zadowolony?
;) Widzisz, w sumie to czarny jest tylko ten ostatni - Stevens to zielona anoda, a Multicycle po prostu ciemna zieleń...  Z tego widać, że jednak fotki przy sztucznym oświetleniu to kiepskie są. Jutro pobawię się w fotografa i wrzucę jeszcze kilka :)

A lusterko z Decathlona (http://www.decathlon.com.pl/PL/lusterko-3-3d-141021935/) jest według mnie naprawdę spoko - jest sferyczne, ma dużą powierzchnię i zakres regulacji pozycji, wszystkie przeguby regulowane na śruby (czyli żaden przegub tak łatwo się nie wyrobi i nie zacznie "latać"), i do tego jest wytrzymałe - drugie takie samo mam w mieszczuchu, i z racji szerokości jego kierownicy wielokrotnie zawadzałem nim o różne rzeczy, choćby przy wynoszeniu go z mieszkania. Do tej pory zero pęknięć, zarysowań itp. A, i jeszcze jedno - porównywałem je z kilkoma lusterkami Zefala, i zauważyłem że to decathlonowskie ma lepszej jakości (gładsze) lustro, i przez to daje obraz wolny dz zniekształceń - mała rzecz, a cieszy, szczególnie w tej cenie.

Moje rowery, dziewczyna nazywa po prostu : kochanki. ;)
;D

Co to za bagażnik w Steavensie?
Nazywa się toto według specyfikacji "Stevens Citycross" - widać w tej konstrukcji to, że zależało im na redukcji wagi, choć "na sucho" bagażnik sprawia wrażenie sztywnego (niestety jeszcze nie miałem okazji go obładować). Ciekawie wygląda porównanie jego szerokości do bagażników w obu pozostałych rowerach - jutro wrzucę fotkę porównawczą.

Przymierzałem się do podobnego Steavensa używanego na pełnej grupie LX z bagażnikiem Tubusa  ale to by był 4 rower w piwnicy :)
No właśnie, apetyt rośnie w miarę jedzenia ;) ja z racji tego że mam mocno "jeżdżący" tryb pracy to zastanawiam się nad zakupem jakiegoś sensownego składaka żeby jeździł ze mną w bagażniku samochodu, ale chyba musiałbym urządzić mu tam stały garaż, bo z domu wyleciałby w "try miga" ;)
Jak się sprawuje piasta Alfina?
No właśnie jeszcze nie miałem okazji jej odpowiednio przetestować... Po kilkudziesięciu przejechanych kilometrach mogę tylko wypowiedzieć się o jakości pracy tego cuda - biegi wchodzą leciuteńko i bezgłośnie, chyba że pod obciążeniem - bo to jest w niej właśnie fajne, że nie trzeba tak mocno jak w Nexusach odpuszczać przy zmianie biegu. W połączeniu z dwoma blatami zakres przełożeń wydaje się całkiem wystarczający nawet na pagórki, ale będę to musiał jeszcze potwierdzić :)
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2012, 22:58 Kotu »

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 22 Sty 2012, 02:00 »
Co w nim zmienię jeszcze do końca nie wiem, ale w pierwszym rzędzie pewnie amor i obręcze.
I jeszcze bagażnik! Miałem bardzo podobny i na wyprawie pękł mi ten płaskownik mocowany do ramy.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Sty 2012, 10:59 »
Fajna stajenka :)

Wiesz może, ile wazy Stevens? Bo jak na "szybkie wypady szosowe" wydaje się dość mocno objuczony ciężkim osprzętem, ale może to tylko wrażenie...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 23 Sty 2012, 07:22 »
Ten pierwszy najładnijeszy :D

Offline Mężczyzna Brushevsky

• Na forum od: 05.01.2012
« 23 Sty 2012, 11:37 »
Fajna flota. Ale trzy maszynki i wszystkie podobnego przeznaczenia. Gdybym miał inwestować w flotę, obok XC postawiłbym kolarkę i może ciężki czołg do DH, aby mieć sprzęt na każde warunki.

Offline Mężczyzna Kotu

« 23 Sty 2012, 21:18 »
Dzięki za słowa uznania :)
Wiesz może, ile wazy Stevens? Bo jak na "szybkie wypady szosowe" wydaje się dość mocno objuczony ciężkim osprzętem, ale może to tylko wrażenie...?
13,8 kg według mojej wagi. Czyli może piórko to on nie jest, ale na moje standardy to lekki rower. Kwestia punktu odniesienia, nigdy nie miałem typowej "szosy", więc nie mam porównania...

Fajna flota. Ale trzy maszynki i wszystkie podobnego przeznaczenia. Gdybym miał inwestować w flotę, obok XC postawiłbym kolarkę i może ciężki czołg do DH, aby mieć sprzęt na każde warunki.
Rozumiem twój punkt widzenia, ale:
- Kolarka na naszych drogach ma (moim zdaniem) ograniczone zastosowanie z uwagi na jakość asfaltu, a ja podczas moich wypadów zawsze trzymam się bocznych dróg które często potrafią nagle zmienić się w szuter.
- Czołg do DH - no to zupełnie nie moja bajka.

a w ten sposób mam:
- względnie lekkiego trekkinga do krótkich wypadów szosowych "na lekko", który powinien podołać okazjonalnemu szutrowi (stevens - choć mam pewne obawy co do 24ro szprychowych kół shimano - pożyjemy zobaczymy)
- wygodny rower miejski (multicycle)
- XC na wyprawy i w umiarkowany teren (b.manufaktur)
Ta trzódka pokrywa w pełni moje rowerowe potrzeby. Jeśli będą ewoluować to coś sprzedam, a co innego kupię, albo "przytnę" to co mam do potrzeb modyfikując podzespoły.

by the way, sorry za brak nowych zdjęć, ale przy tej pogodzie i moim sprzęcie foto nie było niestety dobrego światła... uzupełnię to przy najbliższej okazji.

[I jeszcze bagażnik! Miałem bardzo podobny i na wyprawie pękł mi ten płaskownik mocowany do ramy.
tak podejrzewałem że nie jest to mistrzostwo świata, chociaż do tej pory mi się trzyma... Chodzi Ci o mocowanie w okolicach osi tylnego koła?

Offline Mężczyzna klimek02

• klimek
  • Na forum od: 11.01.2012
« 3 Sty 2013, 12:00 »
Witam,

Czy już masz jakieś spostrzeżenia co do Alfine?? :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum