Autor Wątek: Nakładki na pedały SPD  (Przeczytany 3285 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Nakładki na pedały SPD
« 21 Sty 2012, 22:49 »
Wygodnie się chodzi w takich sandałkach SPD?

Ja w sandałach SPD trochę chodziłem i nie narzekałem ani na niewygodę, ani na brak przyczepności, a że było to pchanie na trasie i w terenie, to nawet bloków nie wykręcałem.

Jak można się było spodziewać, na proste pytanie o to, czy wygodnie, dostałeś dwie sprzeczne ze sobą opinie ;)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Sty 2012, 11:31 »
No, nareszcie ktoś tu wpadł na najlepszy pomysł: zamiast nakładek czy pedałów jednostronnych - Eureka! - sandały SPD! :)
Polecam!

PS. Pedały jednostronne mam mimo to, ale ponieważ powoli przestaję być posiadaczem butów innych niż SPD, więc pewnie jak pedały padną, to następne kupię już dwustronne :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 22 Sty 2012, 11:36 »
Mam sandały SPD od Shimano - rewelacja. Podeszwa twarda jak w butach SPD turystycznych. Chodzi się w tym nie da, no oprócz kilkudziesięciu metrów od roweru. Tak jak w przypadku innych butów Shimano pasują o rozmiar większe niż normalnie.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 22 Sty 2012, 11:40 »
Chodzi się w tym nie da

Ja tam uważam, ze się jak najbardziej da. No, ale ja w ogóle bardzo rzadko chadzam więc niż "kilkadziesiąt metrów do roweru" ;D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 22 Sty 2012, 12:20 »
Mam sandały SPD od Shimano - rewelacja
+1
są to moje jedyne buty spd, których nie przebieram do chodzenia (np w pracy) Na mocno kamienistym podłożu, jak blok trafi na kamień owszem, uślizgują się, ale ja tam się w trudny teren w nich nie pcham

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 7 Kwi 2012, 18:22 »
Właśnie stoję przed wyborem: nakładki, dwustronne czy bez platform.
Myślę o Shimano pdm424 lub lub o Shimano pdm545 lub BEZ platform Shimano pdm520.

Problem w tym, że nie wiem na ile wygodnie jeździ się np. w Shimano pdm424 lub pdm545.
Po pierwsze - jak jeździ się w butach SPD - czy nie czuć dyskomfortu przy wpinaniu itd.
Po drugie - jak jeździ się w zwykłych butach na tych platformach, czy nie czuć dyskomfortu z racji platform.

Plus platform taki, że mogę jechać w każdych butach. Minusów nie znam.
Jakie są wasze odczucia użycia platform, ale tak konkretniej. Tzn. uciskają w stopę czy może nie czuć różnic w stosunku do pedałów spd bez platform? A może są jakieś inne minusy, takie realne nie polegające tylko na odczuciu w wygodzie?
« Ostatnia zmiana: 7 Kwi 2012, 18:50 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 11 Kwi 2012, 15:26 »
Heh. Ja finalnie wziąłem po prostu bez nakładek i platform. Do tego wziąłem sandały SPD i zobaczę, czy będzie mi brakowało platformy. Jak tak to zawsze mogę zmienić ;)

Dla żony za to pdm424, bo ona będzie jeździć bardzo różnie.
Sam ciekawy jestem jak ten model będzie się sprawdzał.

Pozdr.
Freud
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 12 Kwi 2012, 19:51 »
A propos Shimano M324 - http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4251.0 w skrócie słabe łożyska, które stosunkowo szybko padły, do tego ciężkie. Za darmo ich bym nie wziął :)
Hmm, ja mam zgoła odmienne doświadczenia z tym modelem, przejechałem na jednym komplecie ok. 35tys. km i miały tylko minimalne luzy, jeszcze je znajomemu sprzedałem i jest z nich zadowolony, inny komplet przejechał ok. 20 tys. km i leży sobie gdzieś w szafie, może go jeszcze kiedyś założę. Teraz mam A-530 i jak na razie, po ok. 5500 km nie ma z nimi żadnych problemów...a ja z reguły jeżdżę na bardzo twardych przełożeniach i lubię "stawać na pedałach" ;p
Jako pedały do jazdy w zwykłych butach OBYDWA MODELE sprawują się rewelacyjnie, równie często jeżdżę w ten sposób jak i w SPD i nie zauważyłem żeby były "za wąskie", jak ktoś tu napisał. Stanowią wygodną podporę dla zwykłych butów, but trzyma się pewnie, nie ociera się korba, prawie nigdy nie mam problemów z prawidłowym ustawieniem platforma/SPD....
No ale ilu użytkowników, tyle opinii :P
Wherever I may roam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum