Autor Wątek: Gminy w innych państwach i ich odpowiedniki  (Przeczytany 16970 razy)

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
Witajcie, chciałem w tym temacie aby kto chętny podzielił się swoimi osiągnięciami poza granicami Polski, a takich na naszym forum nie brakuje :D.

« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2012, 18:02 transatlantyk »

Super mamy już dwa kraje. Można zaznaczać zdobyte "jednostki administracyjne" :D
Zobaczymy czy udało Nam się już objechać całą Europę :D

"w kupie siła!"

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
"Borough" to odpowiednik gminy. Tego też "trochę" jest w UK :)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
We Włoszech są comuni, a jest ich aż ponad 8000. Pracuję ciągle nad mapą wektorową całej Italii, bo takowej nigdzie nie znalazłem, a bitmapy, przy takiej ilości są po prostu nieczytelne. Na osobnej warstwie robię też podpisy gmin, bo przy takiej ilości ciężko to inaczej ogarnąć.
Zdobywanie tych gmin jest też mocno upierdliwe ;), bo przy takim zagęszczeniu, to trzeba niezłe zygzaki trasą malować.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Gminiątka:) hehe a najlepsza gmina jest nr 20 - Highland - ponad 26 tys km2   ;D
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Gminiątka:) hehe a najlepsza gmina jest nr 20 - Highland - ponad 26 tys km2   ;D

A u mnie jest odwrotnie - najmniejsze comune italiano - 6,25 km2 i 34 mieszkańców. Prawie każda dziura to gmina, a później się dziwią, że kryzys...

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
UWAGA ! UWAGA ! Mówi Wasz moderator globalny. Trzeba wprowadzić troszkę porządku organizacyjnego. Proponuję tak:
1. Radek jako pomysłodawca zakłada wątek : " Gminy w innych państwach - mapki", wkleja tam swoją mapkę Hiszpanii, ale tylko tę jedną z zaznaczonymi na czarno gminami. Tak samo Marta - wkleja swoją mapkę z zaznaczonymi na czarno gminami. Przy mapkach może być jakaś legenda, trochę statystyk - co tam kto chce, ale ma to być jeden post na bieżąco modyfikowany. W wątku tym  NIE MA PRAWA
pojawić się nic innego, żadnego gadania. Będę usuwał.
2. Jak już to zrobicie, to ja powywalam z obecnego wątku mapki i zostanie on jako "Gminy innych państw - dyskusje" i tutaj każdy może się wygadać do woli. Oczywiście na temat i w zgodzie z regulaminem :D

Transatlantyku, bardzo dobrze! Porządek musi być :D

Radek jako pomysłodawca zakłada wątek
Tylko kim jest Radek? :D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
suisse - nie mam pojęcia kim jest Radek. Miałem na myśli Ciebie. Sorry :icon_redface:

Jeszce uwaga do wszystkich. Proponuję UMIAR, czyli żeby nie wstawiać mapek jakiegoś kraju dajmy na to z trzema gminami, bo latem jechało się w tamtym kierunku akurat. Ma to być znacząca ilość gmin
( każdy musi sobie sam zinterpretować słowo)
Pełne pole do popisu mają emigranci , czasowi mieszkańcy innych krajów, którzy poruszają się tam rowerami.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ja mam pytanie do Hiszpanii: skoro comarca to związek gmin, to mapka chyba nie na temat? No chyba że w Hiszpanii robimy ZaliczPowiat.es? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Pełne pole do popisu mają emigranci, czasowi mieszkańcy innych krajów, którzy poruszają się tam rowerami.
::) Jak patrzę na Wasze mapki z Polski, to mi głupio, bo prawie na każdej rozległe okolice miejsca zamieszkania są przejechane. Jak Wy to robicie? W jeden dzień kilkaset kilometrów? Nocujecie gdzieś po drodze? Podjeżdzacie pociągiem?

Mam nadzieję na stopniowe zapełnianie moich obecnie mizernych mapek :) Przy następnych wycieczkach chyba będę zwracać uwagę na granice 'gmin' - bo w Norwegii, jak się wczoraj okazało, wiele razy mijałam gminy doslownie o krok! :-[

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jak Wy to robicie?
W jeden dzień kilkaset kilometrów?
Nocujecie gdzieś po drodze?
Podjeżdzacie pociągiem?
Tak
Tak
Tak
 ;D

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Do Janus-
A czy to co Ty zaznaczyłaś na mapach to na pewno "gminy" a nie "powiaty"?
Bo coś ich malutko...

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
A czy to co Ty zaznaczyłaś na mapach to na pewno "gminy" a nie "powiaty"?
Bo coś ich malutko...
Mniejszych jednostek nie ma. Przynajmniej ja nie wiem o ich istnieniu :) Jest ich niewiele, bo i ludzi jest tu niewielu... Dlatego tez sa takie ogromne.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum