Autor Wątek: Rozpoznajesz ten amortyzator ?  (Przeczytany 2658 razy)

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
Rozpoznajesz ten amortyzator ?
« 24 Sty 2012, 18:10 »
tutaj zdjęcia - chodzi o przód:
http://www.velo-zuerich.ch/velo-zuerich/velo/tandem/koga-miyata-twin-traveller/tandem-koga-miyata-twin.htm

Chodzi o amortyzator przedni montowany w tandemach koga.
Amor jest dosyć starą konstrukcją bo był montowany już od ok. 2002 roku

Koga podaje jedynie informację w stylu iż jest to: "amor o zwiększonej wytrzymałości, sprężynowy, dostosowany z zastosowań downhilowych do turystycznych(60mm skoku)"

Pozdrawiam
Jubudubul

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Rozpoznajesz ten amortyzator ?
« 24 Sty 2012, 19:15 »
Dla mnie to jakiś marzocchi, charakterystyczny booster ma...

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 24 Sty 2012, 19:28 »
ktoś wie co na tylnej piaście zamontowane jest po przeciwnej stronie zębatek? To jakiś dodatkowy hamulce, czy miejsce do mocowania zebatki do silnika spalinowego/elektrycznego?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 24 Sty 2012, 19:52 »
Dla mnie to jakiś marzocchi, charakterystyczny booster ma...
marzocchi nie łączył podkowy z piwotami - przynajmniej do roku 2001
a później były już zdaje się podkowy w kształcie Mki - nie rozkręcalne
nie sądzę zatem....

E: Bikipedia kieruje na rok 2004 i Fastraxa jako producenta - czyli szału wielkiego bym się nie spodziewał wewnątrz....
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2012, 20:14 skolioza »

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 24 Sty 2012, 20:15 »
ktoś wie co na tylnej piaście zamontowane jest po przeciwnej stronie zębatek? To jakiś dodatkowy hamulce, czy miejsce do mocowania zebatki do silnika spalinowego/elektrycznego?

to hamulec bębnowy

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 24 Sty 2012, 21:58 »
Szperałem i wyszperać nigdzie nie mogłem - znalazłem tylni i rzeczywiście tylne zawieszenie to Fastrack więc  i przód może być tej firmy.(tylko nigdzie ani widu ani słychu takiego amora!)

E: Bikipedia kieruje na rok 2004 i Fastraxa jako producenta - czyli szału wielkiego bym się nie spodziewał wewnątrz....

Spodziewam się zardzewiałej sprężyny i zapieczonych ślizgów- bo amor ani drgnie
Czym byś polecał to nasmarować ? (po wyczyszczeniu itd.)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Sty 2012, 09:50 »
Jubudubul, jeździsz na tandemie? Jak wrażenia?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

« 25 Sty 2012, 10:00 »
Szperałem i wyszperać nigdzie nie mogłem - znalazłem tylni i rzeczywiście tylne zawieszenie to Fastrack więc  i przód może być tej firmy.(tylko nigdzie ani widu ani słychu takiego amora!)

Spodziewam się zardzewiałej sprężyny i zapieczonych ślizgów- bo amor ani drgnie
Czym byś polecał to nasmarować ? (po wyczyszczeniu itd.)
ze wspomnianej Bikipedii:
Frame & Fork:
Frame Construction   TIG-welded
Frame Tubing Material   7005 aluminum
Fork Brand & Model   Fasttrax, 60mm travel
Fork Material   Aluminum, dual crown
Rear Shock   Spring/oil, 80mm travel

linijka 1 i 2 -rama, 3 i 4 widelec, 5 tylny amortyzator

W środku widelca spodziewaj się raczej elastomerów (być może stwardniałych na kamień) - w tym Fastrax się specjalizował, choć to tylko mój typ a nie pewnik
Rozbierz, wyczyść zobacz w jakim stanie są golenie, ślizgi i wszystko będzie jasne A smaruj smarem stałym bez litu (chyba że w środku będzie kąpiel olejowa w co wątpię)

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Sty 2012, 12:49 »
W środku widelca spodziewaj się raczej elastomerów (być może stwardniałych na kamień) - w tym Fastrax się specjalizował, choć to tylko mój typ a nie pewnik
Rozbierz, wyczyść zobacz w jakim stanie są golenie, ślizgi i wszystko będzie jasne A smaruj smarem stałym bez litu (chyba że w środku będzie kąpiel olejowa w co wątpię)

Ze smarów stałych znam jedynie ŁT-43 (Tawot) ale z tego co obserwuję jest trochę gęsty.
Jak posmaruję nim RockShox Jett`a to na początku jest muł, potem jeszcze większy muł... potem dolewam trochę Hydrolu i chodzi jak masełko ;D - ale też bryzga olejem (za rzadki)
Może jakieś sugestie w kierunku czegoś rzadszego niż ŁT-43 ?

PS. jak by był elastomer to by była kicha - jakoś nie przepadam za nimi;)

E: informacyjnie: tył wygląda identycznie jak Fastrax AF2 - obecnie montowany w niektórych Konach
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2012, 12:55 jubudubul »

Offline skolioza

« 25 Sty 2012, 13:30 »
jeśli poważnie myślisz o jakimkolwiek grzebaniu w widelcu do kup smar do amortyzatorów - nie koniecznie Judy Butter od razu, sporo tańszy jest np smar RST
Takim "kitem" jak ŁT to partyzantka Panie - tylko widelec można skopać (pomijając gęstość a przez to czułość  i ch-kę pracy - elastomery i niektóre uszczelki z tego co wiem bardzo nie lubią litu, który w nim jest)

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Sty 2012, 19:33 »
Hm... dzięki za zwrócenie uwagi na ten lit.

Poczytałem, poszperałem i skłaniam się do:
- FINISH LINE Teflon Grease albo
- Motorex Bike Grease 2000

Pierwszy nie wiadomo co to, drugi - niby co niektórzy go tam używają
Mam trzy amory na  stanie, więc poluję na coś w większym pojemniku.

Niby smaru wiele nie wychodzi, ale ja niestety wolę zawsze przesmarować niż potem słyszeć jakieś piski(szału dostaje)
Kupowanie 100ml w tubce za 20-40 to jakaś pomyłka ;) - szczególnie gdy jest opatrzone napisem "special for bike"   :P

Z tym litem to jakieś hocki klocki są - w dodatku tylko w rowerach, dlatego też (narazie) nie udało mi sie znaleść jakiegoś zamiennika smaru od motocykli. (tak jak np. olej do amorów)

Aha -elastomery jak będą to raczej je wyrzucę.
Co do ŁT-43 + hydrol - Jett co prawda nie ma nic magnezowego - chodzi na nim drugą zimę - i poza tym że poniżej 0 od razu twardnieje - nie narzekam - odważe się powiedzieć że chodzi jak Manitou Black :D

Prześpie się z tymi smarami i może jakaś myśl mi się ułoży;)

Jestem pod wrażeniem wiedzy jaką posiadasz.
Dzięki za pomoc

Offline skolioza

« 25 Sty 2012, 20:17 »
nie przesadzaj...

co do smarów - Finish Line to firma o na prawdę sporej renomie - nie sądzę żeby szajs jakiś wypuścili, Motorex z resztą też... więc chyba nie masz się czego obawiać
W kwestii Jetta - nie wiem który masz model, ale sam smar nie powinien blokować widelca Może oczywiście spowolnić jego pracę, ale nie zablokować Może blokada w niskich temperaturach to kwestia elastomeru? to typowy objaw dla tego mateiału No i w Jettcie magnezu jest sporo - całe dolne golenie z podkową (przynajmniej wersja o prostych dolnych goleniach jak Mag/Quadra/Indy) ;)

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Sty 2012, 20:49 »
W kwestii Jetta - nie wiem który masz model, ale sam smar nie powinien blokować widelca Może oczywiście spowolnić jego pracę, ale nie zablokować Może blokada w niskich temperaturach to kwestia elastomeru? to typowy objaw dla tego mateiału No i w Jettcie magnezu jest sporo - całe dolne golenie z podkową (przynajmniej wersja o prostych dolnych goleniach jak Mag/Quadra/Indy) ;)

Model mniej więcej taki:
http://www.togoparts.com/articles/uploads/artid9/jett.jpg
Elastomera nie ma - jedna sprężyna:) proste jak budowa cepa;P
Używam go w miejskim - więc za dużo się nim nie przejmuję;)
Kupiłem sobie drugi na zapas za 60PLN

Z jednej strony firmy renomowane, z drugiej strony nie znalazłem (jeszcze) nigdzie smaru z teflonem bez litu - a jakoś niechce mi się wierzyć że są stosowane tylko w rowerach.
Znalazłem za to teflonowy w sprayu do motocykli - ok. 40pln/400ml

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 25 Sty 2012, 20:52 »
Jubudubul, jeździsz na tandemie? Jak wrażenia?

Tak jak na obrazku po lewej - jeździmy :)
Założyłem nowy wątek o jeździe na tandemie:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5586.0

Jak byś miał pytania to pisz.

Offline skolioza

« 26 Sty 2012, 09:16 »
Z jednej strony firmy renomowane, z drugiej strony nie znalazłem (jeszcze) nigdzie smaru z teflonem bez litu - a jakoś niechce mi się wierzyć że są stosowane tylko w rowerach.
Znalazłem za to teflonowy w sprayu do motocykli - ok. 40pln/400ml
szczerze? Po 100kroć wolałbym smar stały bez teflonu do amortyzatora bez kąpieli olejowej, niż jakikolwiek spray Zauważ że smar stały odpowiednio nałożony (np warstwa smaru między ślizgiem a uszczelką skąd nie zostanie od razu starty) smaruje widelec sukcesywnie przy każdym jego ruchu - jakikolwiek spray którym popsikasz lagi zostanie od razu zebrany przez ślizgi i uszczelkę  - to jak byś chciał smarować łańcuch wd-40!

No i nie możesz bezpośrednio odnosić sie tu do motocyklowych zawieszeń - o ile w systemach rowerowych z otwartą kąpielą można stosować te same oleje, o tyle w motocyklach (chyba, bo aż tak tematu nie zgłębiałem) nie stosuje się raczej systemów smarowanych smarami stałymi (na logikę - przy przebiegach motocykli serwis zajmowałby połowę tego co jazda) Więc i wybór smarów zastępczych do rowerowych będzie raczej biedny
Poza tym - większość obecnie dostępnych widelców rowerowych (marketu nie bierzemy pod uwagę) ma górne golenie aluminiowe pokryte teflonem Nie upieraj się może przy tym teflonie w smarze ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum