Autor Wątek: Ciśnienie opony a dokładność licznika  (Przeczytany 5172 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
A co chciałeś przedłużać w bezprzewodowym liczniku?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Właściwie to skracać bezprzewodowość :) Bo mi albo kadencja albo prędkość działa.. Ale skoro się nie da.. to prędkość poszła na kabelek a bezprzewodowość zawita w poziomce :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
Mój licznik, staruszka Sigma, wczoraj zdechł. Najpierw po każdym naciśnięciu przycisku służącego do "przewijania" funkcji pokazywał jakieś dziwne prędkości i nabijał dodatkowy dystans. Resetowanie za pomocą wyjęcia i ponownego włożenia baterii nie pomogło. Pomogło uderzenie licznika o twarde podłoże, wówczas przestał wariować, ale za to drugi przycisk, ten od resetowania, przestał działać.

Licznik już raczej do piachu. Mieliście kiedyś podobny przypadek?
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Offline pajak

Tak. Wymień baterię :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Wracając do tematu. Dziś dokładnie zmierzyłem: 0,545% różnicy w obwodzie pomiędzy ciśnieniem 2 bar a 4 bar (opona 28x1,6)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Chyba dokładniej będzie zrobić kilka(naście) takich pełnych obrotów kołem i wynik podzielić przez ich liczbę.

Offline pajak

Korzystając z dobrej pogody (i konieczności zmiany opony z groźnymi uszkodzeniami w "mieszczuchu") w końcu zrobiłem "obiecane" pomiary.

Odcinek testowy: elegancki chodniczek wytyczający linie proste. Odcinek na 10 obrotów koła. Narzędzie testów: czerwony oldies szosowy z oponami 23mm ("typowe" semislicks, Pirelli BS-12) i 32mm (1 5/8 x 1 1/4, Dębica Gronostaj) po zmianie.

Metoda testowa: jazda "na flinstona" w pełnym oparciu na klamkach hamulców. Kreda biała jako marker na oponie i do "zapisywania" wyników na chodniku. Podarowałem sobie rozkład itp, wyniki mieściły się w 2cm i po prostu brałem średnią z trzech pomiarów.

Obwód koła w mm:
atmosfer     pirelka    gronostaj
1                 206.4     207.9
2                 207.0     209.5
4                 207.8     210.9
6                 208.4     211.1
8                208.7     -
prawie 10   208.8     -

Błąd pomiędzy 1atm "flakiem" i zalecanym ciśnieniem (pogrubione): Pirelka 1.1%; Gronostaj 1.5%. Każda inna kombinacja do przeliczenia..

Gronostaja bałem się pompować bardziej, bo 6.5 max. BS-12 to max 9.5atm.. ale skoro śmietnik ją czekał.. to przy okazji przetestowałem pompkę, jednak nie daje "obiecanych" 11atm (albo manometr oszukuje).

A jako ciekawostka.. Jeszcze większy wpływ ma faktycznie obciążenie koła. W czasie jazdy na kierownicy wyniki były o prawie 2cm większe na obrót (próba tylko na na pirelkach z normalnym ciśnieniem).
« Ostatnia zmiana: 3 Mar 2012, 20:38 pajak_gdynia »

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
Tak. Wymień baterię :)

Raczej nie tędy droga, inny licznik na tej samej baterii chodzi jak złoto. Bardziej podejrzewam jakieś zawilgocenie.
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum