Autor Wątek: Cross wheelera czy stalowe mtb, [update] koga?  (Przeczytany 2337 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Cross wheelera czy stalowe mtb
« 26 Sty 2012, 20:42 »
Skolioza Ty to umiesz czarować. W przykładzie "czystej" mufy pstryknąłeś +/- do góry nogami (górna część mufy) a w "usyfionionej" - dolną - tam gdzie wszystko się zbiera.  ;D
hehe, fakt, ale to akurat nie zamierzone :) zdjęcia z mojego archiwum mające wyręczyć moją pamięć w razie W, a nie robione teraz dla zobrazowania sprawy
wiadomo że na dole mufy zawsze ma szansę być więcej syfu - bardziej wklejając te dwie foty miałem na myśli zobrazowanie mufy "super" (górna, gładka) i mufy "ok" (dolna - delikatne ślady po nadwątleniu lakieru przez korozję powierzchowną - zwłaszcza z lewej strony)
zaznaczyć jeszcze wypada, że mufa dolna była czyszczona, górna była strzelona na żywca od razu po wykręceniu suportu ;)

z resztą - co ja mam czarować - przecież to nie ja sprzedaję tego wheelera :P

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 26 Sty 2012, 23:11 »
Tak patrząc na zdjęcia, to rower jest w bardzo dobrym stanie. Widać że właściciel dbał o niego i względnie mało jeździł. Nawet opony ma oryginalne 15 letnie, co też świadczy o małym przebiegu. Weź laterkę, i jak wyciągniesz sztycę to zaświeć i zajrzyj do rury podsiodłowej. To wystarczajaco da Ci obraz stanu rur.
Natomiast cena wydaje mi się za wysoka. Popatrz za ile poszedł GIANT TRACKER w super stanie. Podobnie Giant Granite.

Offline Mężczyzna Gofer

• Miasto: Dopiewo k. Poznania
  • Na forum od: 31.03.2011
« 26 Sty 2012, 23:30 »
Co do ceny to faktycznie nie jest niska ale np tego drugiego gianta nie mam jak obejrzeć, można tylko w weekendy a wtedy pracuję, bez tego nie chcę brać. Postaram się oczywiście jak nikt nie kupi obniżyć o stówkę ale jak stan będzie na prawdę dobry to wezmę i bez tego. Za długo szukam już czegoś przyzwoitego w swoim rozmiarze na stalowej ramie od ogarniętego sprzedawcy ;)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 27 Sty 2012, 20:54 »
swoją drogą to śmiesznie nisko ma te dziurki na koszyczek w pionowej rurce, do których i tak się pewnie nic nie przymocuje, ze względu na przerzutkę;)

Offline skolioza

« 27 Sty 2012, 21:39 »
Nie wiem Ambi o co Ci chodzi - miejsce często spotyane, koszyk włazi normalnie (ew daje się podkładki jeśli koliduje z obejmą przerzutki), a ma taką zaletę że do koszyka możesz zapakować duży bidon 1,0 a czasem nawet (w zależności od wielkości ramy) butlę 1,5l
Przyznam, że miałem tylko jedną ramę, w której obie dziury były powyżej obejmy fd, i było to dla mnie bardzo niewygodne rozwiązanie (bidon właził bardzo na styk pod górną rurą, podczas jazdy kłopotliwe było jego wydobycie, nie mówiąc już o ponownym zadokowaniu ;))

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 30 Sty 2012, 21:04 »
Bywają stare supr sztywne ramy cro-mo fajnie amortyzujące przy tym.

Moim zdaniem to stwierdzenie jest wewnętrznie sprzeczne. Albo coś jest super sztywne albo fajnie amortyzuje.

A poza tym to fajny Wheelerek i to na STXie! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

« 30 Sty 2012, 21:10 »
Moim zdaniem to stwierdzenie jest wewnętrznie sprzeczne. Albo coś jest super sztywne albo fajnie amortyzuje.
nie do końca Miki - słyszał Ty o owalizowaniu rur na przykład? daje to to sztywność w jednej płaszczyźnie (przeważnie poziomej) nie zaburzając pewnej elastyczności w drugiej (pionowej) ;)
Zauważ że bardzo rzadko kiedy w ramach stalowych masz okrągłe rurki w tylnym widelcu od mufy po haki ;)

o jakiś tam karbonach co to ułożeniem włókien można dość dowolnie takie rzeczy modelować nie wspominając...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 30 Sty 2012, 21:13 »
To jest słuszna uwaga. Jesli o to chodziło Kunu, to mea culpa  :icon_redface:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Gofer

« 30 Sty 2012, 22:03 »
No niestety, rowerek fajny ale choroba uniemożliwiła mi jego oglądnięcie i poszedł do kogoś innego. A więc kontynuuję poszukiwania, jakby ktoś miał przyzwoitego crossa na cr-mo to niech śmiało wali ;) Ciągle też myślę nad przerobieniem mtb: jakiegoś treka 970, starego scotta czy czegoś w tym rodzaju. Jest na allegro wheeler 6600, taki na jakim jedzie Emes ale sprzedawca jest mocno nieogarnięty i mam za daleko do zobaczenia. Nie mieszka ktoś na trasie łódź-piotrków? :D

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 30 Sty 2012, 22:36 »
Właśnie wróciłem od kolegi z Poanania i ma starego treka mtb na sprzedaż, na ramie cro mo, ale nie pamiętam modelu no i dosyć mała rama.

Offline Mężczyzna Gofer

« 30 Sty 2012, 22:55 »
No właśnie wszystkie są jakieś małe, na moje 185 cm ciężko coś znaleźć - wszędzie tylko mtb po jakieś 17 cali...

Offline Mężczyzna Gofer

Czy za 900 zł warto brać taką kogę terraliner? http://tablica.pl/oferta/sprzedam-traking-koga-miyata-IDD0KL.html więcej zdjęć http://imageshack.us/g/221/dsc09021mkn.jpg/ Malowanie zdaje się wskazywać na rok 2001 jak porównywałem z archiwum na ich stronie. Na zdjęciach widać lekko rdzawy nalot w kilku miejscach ale nie wygląda to na nic poważnego chyba, oczywiście ramę zbadam pod kątem korozji na miejscu. Ogólnie chyba niezły sprzęt żeby pojeździć kilka sezonów bez robinia w nim rewolucji, co? Żeby mieć czas na dokładne zorientowanie swoich potrzeb i zdobycie doświadczenia zanim zdecyduję się wydać większe pieniądze na coś poważniejszego?
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2012, 13:42 Gofer »

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Jak masz przynajmniej 175-180 cm wzrostu (rama 57 cm) i napęd/koła nie jest zbytnio zużyty, to wg mnie jak warto. Szczególnie, że dostajesz rower kompletnie wyposażony w błotniki, bagażnik, oświetlenie.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Nie wiem Ambi o co Ci chodzi - miejsce często spotyane, koszyk włazi normalnie (ew daje się podkładki jeśli koliduje z obejmą przerzutki), a ma taką zaletę że do koszyka możesz zapakować duży bidon 1,0 a czasem nawet (w zależności od wielkości ramy) butlę 1,5l
Przyznam, że miałem tylko jedną ramę, w której obie dziury były powyżej obejmy fd, i było to dla mnie bardzo niewygodne rozwiązanie (bidon właził bardzo na styk pod górną rurą, podczas jazdy kłopotliwe było jego wydobycie, nie mówiąc już o ponownym zadokowaniu ;))
No ja się pierwszy raz spotkałem, ale pewnie dlatego, że wcześniej nie zwracałem na nie uwagi. Tak czy siak u mnie w rowerach dziurki są nad obejmą;)
W temacie okazje z allegro ktoś podlinkował ten rower http://krakow.gumtree.pl/c-Sprzedam-narzedzia-ywe-srebro-rower-22-5-cala-LX-XT-AVIDY-mavic-W0QQAdIdZ349383735 Na Twój wzrost akurat, myślę, że warto.

Offline Mężczyzna Gofer

Szczerze to byłem pewny że już poszedł, taki osprzęt za tą cenę to na prawdę przyzwoicie. Ale żeby mieć czyste sumienie to dzisiaj zadzwoniłem i jeszcze nie sprzedany, chyba wezmę, choć to aluminium i to bez amorka wiec pewnie mnie wytrzęsie ;) jak będzie bardzo źle to zmienię widelec albo może trafię okazyjnie jakąś cr-mo ramkę to podmienię. No nic, to chyba poszukiwania zakończone, chyba, że ktoś ma jakieś veto co do przedstawionego sreberka?

PS
Hm, Sreberko to ładne imię, jak nabędę rower to tak go ochrzczę ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum