Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280542 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 22 Kwi 2020, 11:57 »
Fjord Nansen ma u mnie plusa. Pisałam jakiś czas temu, że zepsuł mi się stelaż - jeden element w drugi przestał wchodzić. Oddałam wczoraj do serwisu, dziś dostałam telefon że czeka na mnie nowiutki stelaż. Bezpłatnie.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 10 Cze 2020, 21:38 »
200 gramów cięższy (po wywaleniu zbędnych fragmentów podłogi będzie mniej), o 20 centymetrów węższy z jednej strony - decathlonowy konkurent (prawie)  mongara - https://www.decathlon.pl/namiot-samonony-trek-900-2-os-id_8501684.html.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 11 Cze 2020, 05:28 »
Fjord Nansen ma u mnie plusa. Pisałam jakiś czas temu, że zepsuł mi się stelaż - jeden element w drugi przestał wchodzić. Oddałam wczoraj do serwisu, dziś dostałam telefon że czeka na mnie nowiutki stelaż. Bezpłatnie.

Tez miałem problem ze stelażem (pisałem o tym gdzieś tutaj) i po wysłaniu jednego zdjęcia otrzymałem kurierem nowy.

Offline Kobieta Eliza

• Miasto:
  • Na forum od: 06.01.2019
« 29 Sie 2020, 20:06 »
hej Wam,
czy ktoś ma może taki oto namiot:
https://www.ferrino.it/en/shop-en/equipment/tents/light-line/91167fofr-tent-nemesi-2.html
Ciekawa jestem jak się spisuje w terenie podłoga.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 7 Kwi 2021, 17:56 »
Namiot idealny na czarne, wulkaniczne plaże:

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Kwi 2021, 18:06 »
W dzień może służyć jako sauna :D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 7 Kwi 2021, 19:28 »

Tez miałem problem ze stelażem (pisałem o tym gdzieś tutaj) i po wysłaniu jednego zdjęcia otrzymałem kurierem nowy.

I bardzo dobrze, tak powinno być.
Z drugiej strony trochę się nie dziwię, bo właśnie kupiłem Rekvik'a i stelaż jest dużo mniej sztywny niż ten w starym Marabucie.

Offline malusienka

• Miasto:
  • Na forum od: 19.07.2019
« 11 Kwi 2022, 22:01 »
Szukam nowego namiotu, najlepiej 4-osobowego albo dużej trójki.
Wcześniej w dwójkę używaliśmy hubba hubba nx i jestem nim tak zachwycona że najlepiej żeby konstrukcja i rozkładanie zostały jak najbardziej podobne.
Koniecznie musi być wolnostojący, tropik i namiot podpinany na "klamerki" do stelaża a nie że trzeba przez jakieś tunele stelaże prowadzić.
Fajnie gdyby były dwa przedsionki i gdyby był dostosowany do wysokich osób.
Kiedyś myśleliśmy o papa hubba, wersji na 4-osoby hubby hubby, ale jest już niedostępna. Jest niby elixir 4, który wygląda podobnie, tylko jest zdecydowanie cięższy - papa hubba miała 2,7 kg, elixir aż 4,3...
Czy może ktoś podpowiedzieć zbliżonego do elixira ale lżejszego? Albo jakiś inny rodzinny namiot który by ważył do 3,5, max 4 kg?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 13 Kwi 2022, 17:15 »
Salewa Denali - teoretycznie 3,9 kilograma, ale kolor taki raczej mało dyskretny.
Jeśli nie bolą zakupy za oceanem, to w Rei są namioty Rei Co-op Trail Hut i Mountainsmith Morrison EVO 4 - oba poniżej 4 kilogramów, ale koszty wysyłki, vat i cło podniosą ceny.

Na niemieckim amazonie są Marmoty Tungsten w wersji normalnej (440 euro, 3,8 kg) i UL - (800 euro, 2,6 kg).

Offline malusienka

• Miasto:
  • Na forum od: 19.07.2019
« 13 Kwi 2022, 21:47 »
Dzięki, ten Salewa denali ma świetną cenę w porównaniu z innymi ze zbliżoną konstrukcją, szkoda że nie da się najpierw rozbić tropiku, no i rzeczywiście kolor mocny. Ale że kosztuje połowę tego co msr czy ten marmot to będę się nad nim mocno zastanawiać

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
« 15 Kwi 2022, 18:53 »
Właśnie na O..i A.. wystawiłem nowy (tzn. nieużywany) namiot Vaude Invenio UL 3P - rzuć może okiem...
Rysiek

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 3 Maj 2022, 19:28 »
Dzień dobry.
Szukam namiotu na wyprawy rowerowe, a także, żeby go czasem wrzucić na grzbiet i pójść na jakiś 2-3 dniowy wypad w Polskę.
Założenia
- 3 osobowy (dwójka dorosłych plus 8 latek)
- na 2-3 dniowe wypady w Polskę z plecakami lub rowerem (góry, niziny i wszystko inne)
- od późnej wiosny do jesieni (temp. raczej powyżej 5 stopni)
- przedsionek gdzie można plecaki/sakwy trzymać
- jak by się udało zejść z wagą do ok 3kg to byłoby super
- budżet do ok. 1500 zł.
Póki co znalazłem:
- Naturhike Opalus 3 -> https://tiny.pl/9swhs
- Vango Scafell 300+ -> https://tiny.pl/9swhz
Na liście był jeszcze polecany mi tutaj kiedyś Coleman Caucasus 3, ale jest obecnie nie do dostania.
Niby jest różnica 1kg między nimi na korzyść chińczyka, ale Vango jest dużo mniejszy po spakowaniu, co miałoby znaczenie w pieszych wędrówkach.
Mieliście może do czynienia z tymi namiotami lub podobnymi konstrukcjami?
Czy są jeszcze jakieś modele warte do wzięcia pod uwagę?
Pozdrawiam
Michał

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 3 Maj 2022, 20:40 »
Żadnego w ręku nie miałem więc się wypowiem.
Myślę że ta duża różnica po spakowaniu może w praktyce zniknąć kiedy spakujesz jeden i drugi sam, po swojemu.
Skąd miałaby się wziąć większa objętość przy mniejszej wadze? Chyba tylko z super lekkiego stelażu, a oba mają aluminiowy.
.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Maj 2022, 10:16 »
Różnica wagi to chyba wynika z konstrukcji sypialni. W Vango jest w całości z materiału, w Naturhike jest w dużej części z takiej siateczki. I tu mam wątpliwości co do niej. Po pierwsze czy się nie będzie rwała, a po drugie czy nie będzie bardzo wiało w takim namiocie? Macie może jakieś doświadczenia w tej materii?
Michał

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 24 Maj 2022, 12:36 »
Czy ktoś używał takowego wynalazku? Gdzieś na forum chyba się przewinęło ale teraz nie mogę znaleźć...
https://allegro.pl/oferta/ultralekki-namiot-namiot-1-osobowy-namiot-11408145377
Nadał by się szczególnie na wyprawy z plecakiem i kijkami ale na rower też go mozna zabrać i coś zamiast kijka ewentualnie w lesie dostrugać.
Nie ma niestety informacji ile to waży.
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum