Decyzja już raczej podjęta. Kupujemy dwie trójki.
Namiot (Coleman Darwin 4 plus) doszedł wczoraj. Nie spodziewałem się standardów z tak zwanej górnej półki po namiocie za 680 zł. Niestety, ale minusów było sporo... więcej niż mogłem zaakceptować.Pierwszy, który w zasadzie zdyskwalifikował ten namiot to realne wymiary sypialni. Zamiast deklarowanych 210 x 260 cm jest 200 x 250 cm. Daje to 5 m2 powierzchni. W obecnym MSR Elixir 4 mam 223 x 223 cm czyli 4,97 m2. Zatem powierzchnia niemal ta sama a liczyłem, że będzie więcej.Druga sprawa, którą w zasadzie mogłem przewidzieć. Powierzchnia sypialny jest napinana przez dwa pałąki, ale w taki sposób, że ścianki już od podstawy schodzą się mocno coraz bliżej siebie więc gdybyśmy chcieli w nim przesiadywać w piątkę mielibyśmy mniej miejsca niż w MSR gdzie napinanie zostało rozwiązane bardzo dobrze (pół metra od ziemi ścianki są niemal pionowe).Materiał sypialni jest ciemny (w MSR był biały), przez co wnętrze wydaje się jeszcze mniejsze. Dodatkowo moskitiera jest tylko w niewielkiej części kopuły namiotu i na górnym fragmencie wejścia. W środku można poczuć się jak w pokoju bez klamek. W ciepłe noce pewnie byłoby gorąco. MSR był w tym aspekcie mocno siateczkowy co przy 5 osobach śpiących wewnątrz z pewnością ma znaczenie.Samo rozkładanie jest w miarę proste, chociaż zatrzaski sypialni ciężko się zapinają na stelażu. Na dodatek sklep Elansport przesłał mi inny kolor niż w ofercie (szary zamiast zielonego). Dziś odsyłam go z powrotem.Ja wiem, że mało kto jeździ tu z dzieciakami i korzysta z namiotów większych niż 2-3 osobowe, ale przejrzałem już sporo internetu. Może ktoś mógłby polecić coś z realną powierzchnią 2,5 na 2,5 m2? Z powierzchnią podłogi około 6-7 m2? Waga do 8-9 kg.Pozdrawiam.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Co do Twoich pytań. Kolor sypialni to ciemny grafit, prawie czerń. Może specjalnie, bo niektóre namioty specjalnie zacieniają by pospać w nich dłużej rano. My wstajemy wcześnie więc wolimy mieć jaśniej. Gdyby powierzchni siateczkowych było więcej pewnie wyglądałoby to lepiej. Odnośnie przylegania tropiku do sypialni się nie wypowiem, bo w mieszkaniu rozstawiłem samą sypialnię i po sprawdzeniu wymiarów stwierdziliśmy, że to nie to. Zresztą weryfikacja tego punktu wymagałaby i tak rozbicia namiotu na dworze i naciągnięcia tropiku, w domu bym chyba tego nie sprawdził. Generalnie namiot odesłany i czekam na zwrot środków.Nie wiem w jakich do tej pory namiotach spałeś, ale może jak miałeś jakąś sprawdzoną firmę to warto byłoby poszukać modelu z ich kolekcji oznaczonego jako 4 osobowy? Jeżeli jesteś z żoną i dwójką małych dzieci powinniście móc się w takiej czwórce wyspać nawet jak wsadzicie tam bagaże. Jak już pisałem, my spaliśmy w piątkę na przestrzeni 223 x 223 cm w tym przy dwóch ścianach namiotu były poustawiane sakwy (12 sakw, wór i plecak termiczny).
Trochę obawiam się tunelu, ...
Co do kolorów to, to ja bym teraz zwracał uwagę na kolor sypialni. W namiocie z Decathlonu sypialnia jest czarna i problem jest z tym taki, że w namiocie jest bardzo ciemno. I nie chodzi o to, że nie przepuszcza światła, ale że nie odbija. Trudno rozświetlić wnętrze namiotu lampką bo nie ma światła odbitego.
Tylko 4 razy był to nocleg dwie noce w tym samym miejscu. W pozostałych przypadkach za każdym razem rozbijaliśmy się gdzie indziej. W takim przypadku ten przedsionek nie ma wielkiego znaczenia.
Tak rozmawiam z żoną i jej więcej rzeczy nie pasuje w naszym starym MSR niż mi.
Ps. Wybieracie się na zlot?