Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280583 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 11 Wrz 2024, 14:47 »
d = denier = gramatura materiału. Zakładając dwie tkaniny z tego samego tworzywa i tak samo powleczone, tkaninę z większą gramaturą będzie trudniej przetrzeć czy rozerwać. Ale będzie też cięższa. Na wodoszczelność to raczej nie ma wpływu.

OK. To wszystko wynika z linku przedmówcy. Namiot, który podałeś ma tropik 10D. Namioty nad którymi się zastanawiam 15D, a inne nawet po kilkadziesiąt D.

Pytanie: Ile D, to kompromis pomiędzy lekkością, a trwałością?

Z wyjątkiem krów. Te głupie istoty rozdeptają wszystko, co stanie im na pastwisku, a namiot najchętniej by zjadły. I jest im obojętne czy jest to namiot z zewnętrznym czy z wewnętrznym stelażem. Przetestowane. Nie polecam.

Nie polecasz namiotu z zewnętrznym stelażem, sąsiedztwa krów, czy tego i tego? ::)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 11 Wrz 2024, 14:55 »

Pytanie: Ile D, to kompromis pomiędzy lekkością, a trwałością?

Moim zdaniem 20D to rozsądna waga i wytrzymałość. Mam z takiej tkaniny i póki co nic złego się nie dzieje. No ale fakt, że nie jest strasznie ciorany. 

Nie polecasz namiotu z zewnętrznym stelażem, sąsiedztwa krów, czy tego i tego? ::)

No raczej obecności krów  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 11 Wrz 2024, 15:04 »
No raczej obecności krów

No raczej :) Krowy to jednak kiepscy sąsiedzi.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Wrz 2024, 15:08 »
Wydaje mi się, że zwierzęta nie biegają na oślep, a jak czują coś nowego to podchodzą do tego bardzo ostrożnie.

Z wyjątkiem krów. Te głupie istoty rozdeptają wszystko, co stanie im na pastwisku, a namiot najchętniej by zjadły. I jest im obojętne czy jest to namiot z zewnętrznym czy z wewnętrznym stelażem. Przetestowane. Nie polecam.
Nie tylko krów.
Yoshko kiedyś postawił namiot na ścieżce w lasku i w nocy odwiedziły go w sypialni sarny.
Potem miał nowy namiot.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 11 Wrz 2024, 15:38 »
A @łatośłętka miał bliskie spotkanie z zającem, który chcąc przeskoczyć namiot trafił tylnymi łapami w tropik i zrobił w nim piękne dziury :P
Tak więc na zające też trzeba uważać ;D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 11 Wrz 2024, 17:02 »
Mnie sypialnię podziurawiły ślimaki. Nie wiem tylko czy przez wygryzienie dziur czy wytrawienie płynami ustrojowymi gdym takiego gada zawinął w namiot.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 12 Wrz 2024, 12:42 »
Wydaje mi się, że zwierzęta nie biegają na oślep, a jak czują coś nowego to podchodzą do tego bardzo ostrożnie.

Marabuta nie rozdeptały, ale konserwę wieprzową z przedsionka wyciągnęły i zjadły (wcześniej otwartą).
Wniosek: unikać pastwisk i zwierząt udomowionych.

edit (brak cytatu)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2024, 13:08 qbab »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 13 Wrz 2024, 08:39 »
Rozbiłem się kiedyś koło strumyka w Walii. Wieczorem przyszło stado owiec, żeby się napić. Obchodziły namiot, żadna na niego nie wpadła, tylko dużo beczały i głośno chłeptały wodę. Owce są ok.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 17 Wrz 2024, 11:25 »
Czy już wybrał? @wojtek w innym wątku wymienił takiego:

https://www.thouswinds.com/products/thouswinds-sagittarius-sgr-1p-tent?srsltid=AfmBOoqn96SMXbMQ8T9fg0vRBf3acu5ADS_IieQ5Kvr73ZI-U7-C7MFN

Coś tam tysiaka przekracza ale jaki letki ;)

« 17 Wrz 2024, 13:50 »
Po długich analizach zdecydowałem się na Forclaz MT900 z Decathlonu. Wprawdzie kolor mi nie do końca pasuje, ale trudno.
Ten film mnie ostatecznie przekonał.
&ab_channel=Bushcraftowy

Kupiłem z dodatkową podłogą, która pozwoli (w razie deszczu) rozstawić najpierw tropik, a później sypialnię.
Za jakiś czas opiszę swoje doświadczenia z tym namiotem. Dzięki wszystkim za pomoc.

« 25 Wrz 2024, 10:44 »
Po raz kolejny odesłałem...  >:(

Teoretycznie sypialnia ma 70 cm szerokości, a wydaje się jeszcze mniej. To zdecydowanie za mało. Poza tym tropik jest bardzo delikatny.

Mój Rockland SoloIST (sypialnia) ma 85 cm szerokości i tropik zdecydowanie mocniejszy. Tak. Ten Rockland to naprawdę dobry namiot, tylko... to niska norka.

Szukam dalej.

« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2024, 10:50 TripRider »

Offline Mężczyzna Gravel mental

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 23.08.2024
« 25 Wrz 2024, 16:08 »
Ten przedsionek to lipa i tak rosa dojdzie do tego co tam lezy, kiedys zabierałem mate do przedsionka.

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
« 26 Wrz 2024, 10:31 »
Mój Rockland SoloIST (sypialnia) ma 85 cm szerokości i tropik zdecydowanie mocniejszy. Tak. Ten Rockland to naprawdę dobry namiot, tylko... to niska norka.

Szukam dalej.

Podobny, ale większy od Rocklanda Soloist jest Camp Minima II SL (lżejszy od mojego Taurusa UL, ale nie testowałem, bo jednak sporo niższy).
Rysiek

« 26 Wrz 2024, 10:42 »
Dzięki za podpowiedź, ale wcześniej pisałem już, że szukam czegoś z bocznym wejściem (dla odmiany).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum