Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280406 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 4 Mar 2010, 08:18 »
Cytat: "mula53"

Tylko te amerykańskie nazwy albo fiordy jakieś.
A gdzież to "dobre bo polskie" Alpinusy. Pamięta je ktoś jeszcze?

biorąc pod uwagę że Alpinus kilka lat temu padł, następnie prawo do loga i nazwy wykupiła niejaka spółka Euromark (właściciel także Campusa) nie można już powiedzieć ani że jest to dobre, ani polskie
Z resztą "prawdziwy" Alpinus, stworzony przez ludzi gór dla ludzi gór raczej na g....no typu one-touch by się nie porwał z wielu powodów (awaryjność, gabaryty, waga, możliwość naprawy w warunkach polowych, etc) Z resztą jakoś nie wyobrażam sobie podrzucać namiotu w celu rozstawienia na wąskiej grani przy wietrze - równie dobrze mógłbym go w ogóle nie taszczyć  :lol:

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 4 Mar 2010, 19:31 »
Cytat: "skolioza"

Tylko te amerykańskie nazwy albo fiordy jakieś.
A gdzież to "dobre bo polskie" Alpinusy. Pamięta je ktoś jeszcze?

biorąc pod uwagę że Alpinus kilka lat temu padł, następnie prawo do loga i nazwy wykupiła niejaka spółka Euromark (właściciel także Campusa) nie można już powiedzieć ani że jest to dobre, ani polskie
Z resztą "prawdziwy" Alpinus, stworzony przez ludzi gór dla ludzi gór raczej na g....no typu one-touch by się nie porwał z wielu powodów (awaryjność, gabaryty, waga, możliwość naprawy w warunkach polowych, etc) Z resztą jakoś nie wyobrażam sobie podrzucać namiotu w celu rozstawienia na wąskiej grani przy wietrze - równie dobrze mógłbym go w ogóle nie taszczyć  :lol:

Dzięki za wyrażoną opinię, choć niezupełnie tego oczekiwałem. Z całym szacunkiem dla znajomości rzeczy np. w sakw rowerowych (żeby nie było, że pustosłowie) testowanych onegdaj. Jednakowoż prosiłbym o opinię użytkownika systemu, na który firma daję - jak twierdzi - dożywotnią gwarancję (ja - wierzę - kilka lat pożyję, ale firma ... ? :shock: ).
Co do ludzi gór...hmmm, jestem pełen podziwu i respektu - choć nie znałem ich wielu, ale czy kupiłbym namiot zaprojektowany przez samego Fridtjofa Nansena? Co innego testowany przezeń.
Akurat tego namiotu nie rzuca się na wiatr  :lol: tylko rozbija ( o kurcze ... co za słowo ? ) tak:
http://www.sklep-presto.pl/Filmy-cinfo-pol-38.html#one_touch_system

Offline skolioza

« 4 Mar 2010, 21:31 »
Mula, moją opinię odczytaj raczej jako informację nt generalnej jakości produktów Alpinusa teraz i wtedy kiedy ta marka zbudowała swoją renomę (bo bynajmniej nie jest tak, że jakość poszła wraz z logiem do nowego właściciela) oraz moje zdanie nt systemu one-tougch (z resztą to że namiot takiego systemu jest sygnowany tym logo potwierdza jedynie powyższe wyjaśnienie - jest zupełnie rozbieżny z profilem działalności "dawnego" Alpinusa - było o tym także w poprzednim poście, tylko w nieco innej formie)

Także reasumując - chciałem przekazac Ci jedynie żebyś nie spodziewał się jakości którą zasłynął Alpinus po obecnie sprzedawanych produktach (+ do tego moja dezaprobata dla one-touch gratis ;-))

A na powyższym - wierz lub nie - troszkę się znam Nawet byłem na wspomnianych przez Ciebie targach (zanim halę zamknięto/zaczęto remontować a targi przeniesiono do Kielc) i prezentacje widziałem Podczas licznych prezentacji,  aby rozłożyć to cudo w dość krótkim czasie dość energicznie unoszono kopułę w górę, co wyglądało właśnie jak podrzucanie Teraz nieco wyobraźni - jak szarpniesz taką nieprzyszpiloną płachtą kiedy wiucha to możesz jej po prostu nie utrzymać i... odfrunie  :wink:
Tyle celem wyjaśnienia - może zbyt skrótowo napisałem poprzednio

Offline Mężczyzna mula53

« 5 Mar 2010, 01:34 »
skolioza,
to trza było tak od razu, że znasz i widziałeś onże one-touch. Ja zrozumiałem to tak, że porównujesz sposób rozkładania (rozbjania) namiotu Alpinusa do systemu stosowanego przez Quechua.
Po prostu szukam namiotu łatwego i szybkiego w rozstawianiu. Namiotu - jaki bym miał - na pewno nie będę rozstawiał w jakichś ekstremalnych miejscach i warunkach. Nie pod K2 jak Tadeusz Piotrowski, ale przepraszam... chyba jesteś zbyt młody by widzieć kim był Ten Gość.
Ja nie mam ambicji zdobywania dziewiczych miejsc ( no... może niektórych).
Doceniam poświęcony mi czas i dziekuję.

Offline skolioza

« 5 Mar 2010, 11:19 »
skolioza,
to trza było tak od razu, że znasz i widziałeś onże one-touch. Ja zrozumiałem to tak, że porównujesz sposób rozkładania (rozbjania) namiotu Alpinusa do systemu stosowanego przez Quechua.

Wybacz, widać "za szybko", w za dużym skrócie napisałem Generalnie jednak nie wypowiadam się o czymś o czym nie mam pojęcia  

Po prostu szukam namiotu łatwego i szybkiego w rozstawianiu. Namiotu - jaki bym miał - na pewno nie będę rozstawiał w jakichś ekstremalnych miejscach i warunkach.

a może po prostu coś z zewnętrznym stelażem? stawiasz od razu tropik i sypialnię za jednym zamachem.....

Nie pod K2 jak Tadeusz Piotrowski, ale przepraszam... chyba jesteś zbyt młody by widzieć kim był Ten Gość.

chyba jednak mnie nie doceniasz.....

Offline Mężczyzna mula53

« 5 Mar 2010, 19:32 »
skolioza,
nie tak ambicjonalnie, proszę. Bardzo Ciebie doceniam. Z pewnością masz doświadczenie, którego mi brakuje.
A w temacie to czy mógłbyś doradzić? Namiot może nie superwyprawowy, ale do rowerowej turystyki, zewnetrzny stelaż, sypialnia podwieszana, dwójka.
Pozdrawiam
mula53

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 5 Mar 2010, 19:35 »
Atacama Marabuta patrząc od góry i Twin Hi-Teca od dołu. Drugiego mam i na mało ekstremalne wyjazdy jest świetny. Troszkę się postarasz i zejdziesz z nim poniżej 2kg.

Offline skolioza

« 5 Mar 2010, 21:04 »
Fajny, acz bez przedsionka mieszczącego rower jest Poligon 2 Marabuta (jest wersja alu - droższa i lżejsza, jest także z włóknem szklanym) Poza tym wspomniana przez Rafała Atacama (stelaże jak wyżej)
Marabut cenowo nie jest tani, ale to namioty na lata Poza tym w porównaniu z innymi markami (niezależnie czy będzie to Alpinus, Hannah czy inny Coleman) namioty są szyte w Pl i niezależnie od gwarancji możesz ew usterki u nich naprawić przy użyciu tych samych maszyn, materiałów a nie zamienników i z gwarancją (przerabiałem sam na sobie, mogę ręczyć)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 5 Mar 2010, 21:29 »
Poligon 2 ma straszne skosy, co znacznie zmniejsza jego powierzchnię. Marabut robi dobre namioty, ma dobry serwis, ale jego produkty są przyciężkawe i drogie.

Czy chcesz dwawejścia? Stelaż zewnętrzny? Cyz ma być samonośny, czy np. tunel? Ile osób ma wejść? Czy będziesz gotował w przedsionku? Ile kasy chcesz wydać?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline pozaski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.06.2009
    • http://www.myways.pl
« 16 Mar 2010, 19:02 »
Cześć
A ja mam Coleman'a Phad X2 od 4 lat. Jego podstawowymi zaletami jest to, że posiada przedsionek na tyle pojemny, że mieszczą się tam dwa komplety sakw i reszta rzeczy, które nie chciałbym zamoczyć a w środku przeszkadzają. Druga fajna sprawa to, że namiocik rozbija jedna osoba w czasie ok 3-4 min (sprawdzałem). Cała konstrukcja opiera się na dwóch pałąkach, montowanych na zewnątrz. Prosta sprawa.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 17 Mar 2010, 07:47 »
Cała konstrukcja opiera się na dwóch pałąkach

Na dwóch pałąkach   :roll:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline pozaski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.06.2009
    • http://www.myways.pl
« 17 Mar 2010, 17:32 »
No tak, trzech :)

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
« 19 Mar 2010, 11:39 »

A w temacie to czy mógłbyś doradzić? Namiot może nie superwyprawowy, ale do rowerowej turystyki, zewnetrzny stelaż, sypialnia podwieszana, dwójka.
Pozdrawiam
mula53

Namiotów jak i innego sprzętu na rynku jest całkiem sporo. Jeśli decydujesz się na trzymanie roweru w przedsionku to zwróć uwagę, aby miał drugie wyjście - o wiele większy komfort użytkowania. Jeśli nie to będzie jeszcze większy wybór. Fajnie, że decydujesz się na podwieszaną sypialnię; jeśli masz mieć pewną pogodę, a chcesz ograniczyć wagę to od biedy można bez problemu spać pod tropikiem i nie brać sypialni.
Często dobre namioty 3osobowe bez dużego przedsionka pomieszczą wszystkie bagaże, a ważą tyle samo lub mniej niż 2os.

Daj znać jaki budżet zamierzasz przeznaczyć, a na pewno wielu osobom będzie łatwiej doradzić Ci konkretnie jaki model wybrać.
 :wink:

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 22 Mar 2010, 17:19 »
Czesc
Zamierzam kupić namiot: Fjord Nansen Veig II, ale po przeczytaniu tej opinii
http://ngt.pl/forum/namiot-veig-2-09-fiord-nansen,6364.html
mam pytanie, czy ktoś z Was posiada ten model i podzieli się własnym doświadczeniem z użytkownia.  Zastanawiam się jeszcze nad modelem Baltoro Marabuta, ale czy masa 3,6 kg to nie za dużo jak na rower?

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
« 22 Mar 2010, 18:14 »
Ja bym się nie zrażał tak od razu choć fakt, że marabut ma lepsze produkcje to jednak Fjord nie odstaje znacząco.
Przy porównaniu tych dwóch modeli porównując parametry i ceny zdecydowałbym się na FN. Ale to tylko wtedy jeśli miałbym wybierać z tych dwóch  :wink:

Może warto pomyśleć o konstrukcji tunelowej, a nie iglo?

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum