Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280386 razy)

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 31 Mar 2011, 21:09 »
Cytat: " "

Jak chcesz to mogę Ci go dać.

Piękne podsumowanie namiotu  :lol:

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Kwi 2011, 23:34 »
Ja wlasnie przymierzam sie do zakupu namiotu i reszty ekwipunku. Przeczytalam caly watek, przejrzalam sporo stron i musze przyznac, ze powoli zaczynam byc ekspertem;) hehe
Ale do rzeczy, zastanawiam sie nad namiotem dla dwoch osob plus bagaze, preferowalabym cos z przedsionkeim. Znalazlam maly i w miare lekki namiocik (2,7kg), tylko wlasnie obawiam sie ze bedzie on za maly - szerokosc sypialni 120cm - to chyba za malo jak na 2 osoby i sakwy?;/ wzielam wiec pod uwge ten sam model ale 3 osobowy, ale w tym szerokosc sypialni to juz 180cm, a to chyba nieco za duzo jak na dwie osoby i na rower?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Kwi 2011, 23:42 »
Podaj link to tego namiociku albo jego nazwę :)

PS: będziecie spać razem z rowerem? ;)

Offline Kobieta Marta

« 8 Kwi 2011, 00:00 »
Link do "2"

http://www.vango.co.uk/tents/alpha-200.html

i do "3"

http://www.vango.co.uk/tents/alpha-300.html

Moze nie sa to namioty jakies super rewelacyjne, ale nie wybieram sie na ekstremalne wyprawy;) wazne zeby wytrzymaly tutejsza, szkocka pogode;) nie zamierzam jednak wydac na namiot kilkuset funtow;/

Choc przegladajac rozne oferty trafilam jeszcze na cos takiego nad czym tez sie ewentualnie zastanawiam;)

http://www.millets.co.uk/camping/tents/1-2-person-tents/product/096378/berghaus-snowdonia-2-man-tent.html?attribute=3742411

Kiedys zamierzalam wstawiac rowery do przedsionka, ale rozmyslilam sie, beda staly na zewnatrz spiete i czyms przykryte. Wolalabym namiot z przedsionkiem, bo tam mozna zostawic buty, maszynke i jakies inne graty, poza tym namioty bez przesdsionka, jakos mi nie pasuja;/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Kwi 2011, 00:11 »
IMO z tego co podałaś Berghaus  dla Ciebie byłby ciekawszym rozwiązaniem. przedsionek jest na tyle duży, ze 4 sakwy wejdą a śpi się przynajmniej jak sypialnia jest mniejsza, bo ta trójka byłaby też ok jeśli byś miała zamiar spać z sakwami. Waga tez przemawia za Berghausem tylko czy jego konstrukcja nie skomplikuje zbytnio życia przy rozbijaniu. ;)

Offline Kobieta Marta

« 8 Kwi 2011, 00:24 »
Tak, konstrukcja tego Berghuasa wydaje sie mocno udziwniona :? Wybiore sie na tour po sklepach moze gdzies bedzie rozbity:) bo wagowo jest OK, cenowo troche mniej ale jest to kwota na ktora moge sobie pozwolic, choc przede mna jeszcze zakup spiwora;)
Natomiast ten maly namiocik vango zainteresowal mnie wlasnie dlatego ze wydaje sie maly, agrabny i jest lekki:)

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 8 Kwi 2011, 03:31 »
Jesli będzie taka opcja w sklepie rozbij sobie namiot SAMA : omawiany tunelowy Berghausa ( choc niekoniecznie tej firmy - tyczy się to każdego namiotu tunelowego) i jakiś inny, dowolny byle by zwykłe iglo.... zobaczysz w czym rzecz :)

Offline Kobieta Marta

« 8 Kwi 2011, 09:35 »
A w czym? bo iglo mialam, tzn mam w PL, ale nie bede go tu zwozic, bo on juz troche zabytkowy jest;) A jak wyglada sprawa z rozbijaniem namiotow tunelowych? Jakies + i - jadnych i drugich?

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 8 Kwi 2011, 13:01 »
Możesz odnieść inne wrażenie niż ja , dlatego napisałem byś to zrobiła sama i doszła do SWOICH wniosków , kto wie może Ci się spodoba ;)
Ja wolę rozbijać iglo ale mieszkać i gotować, przechowywać graty w tunelowym :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Kwi 2011, 19:31 »
W tunelu masz więcej miejsca - mniejsze skosy ścianek. Tunele nie są samonośne. Tu masz to dobrze opisane:
http://ngt.pl/11-namiot-garsc-informacji.html
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
« 10 Kwi 2011, 20:49 »
Namiot dla LAJTOWCA , ciekawe jak to ma się utrzymać i jak widelec jest "mocowany" do gleby
Na plus to , że jest trochę większy od torby na kierownice  :P

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 10 Kwi 2011, 21:15 »
Waga całkiem fajna, ale chyba koszmarnie niewygodny.
Za to roweru nie trzeba przypinać do drzewa ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
« 10 Kwi 2011, 21:19 »
Cytat: "Daniel"
Waga całkiem fajna, ale chyba koszmarnie niewygodny.
Za to roweru nie trzeba przypinać do drzewa ;)

Powierzchnia spania całkiem całkiem,luksusu to nie będzie ale wyspać się da.
I na u-locku się zaoszczędzi  :P

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 10 Kwi 2011, 21:42 »
Cytat: "pz.zg"

Powierzchnia spania całkiem całkiem,luksusu to nie będzie ale wyspać się da.

Ja to bym się nawet do takiego nie zmieścił  :?
Zabawnie będzie gdy w nocy mocna zawieje - nagła pobudka z powodu zmiany geometrii namiotu niemal pewna.

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 10 Kwi 2011, 22:42 »
Ja ostatnio zanabyłem w promocji za 340 zł taki namiot. Masa i wielkość po spakowaniu bardzo przyjemna, trochę gorzej z wielkością po rozstawieniu - w namiocie można się położyć i ewentualnie przewrócić na drugi bok ;)
Duży przedsionek to też jest jedna wielka ściema marketingowa.

Ostatnie pięć dni i nocy namiot stoi rozłożony na trawniku za domem. Wichury znosi znakomicie - nawet nie poluzował się żaden z dwóch odciągów.
Teraz czekam na deszcz aby przetestować jego wodoszczelność. Jak się w najbliższych dniach nie doczekam chyba zacznę trochę wcześniej niż zwykle podlewać trawnik w tym roku ;)

No i trzeba się w końcu zmobilizować i spędzić w nim choć jedną noc przed jakimkolwiek wyjazdem.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum