Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
24 Lis 2024, 11:35
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Ekwipunek
»
Namioty
»
zakup namiotu wyprawowego
Strony:
<< Poprzednia
1
...
20
21
22
23
[
24
]
25
26
27
28
...
84
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: zakup namiotu wyprawowego (Przeczytany 280397 razy)
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: zakup namiotu wyprawowego
«
19 Cze 2011, 22:25 »
To iglo ma jednak jedną zaletę - niesamowicie łatwo się rozkłada;) (przynajmniej z tego co widać na filmie;) )
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Robert
Miasto: Konin
Na forum od: 03.12.2007
«
19 Cze 2011, 22:31 »
yep... ciekaw byłem jak się sprawują te uchwyty.
Marta
«
20 Cze 2011, 01:18 »
Ok, rozuemiem, ale wcześniej pisaliście, że lepszy byłby namiot samonosny typu iglo??
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
«
20 Cze 2011, 08:14 »
Jak pojedziesz gdzieś na południe, to będziesz miała problemy z wbiciem szpilek. Tunel trudno będzie dobrze napiąć. inna sprawa, że w południowych krajach zdecydowanie lepszy jest namiot ze stelażem wewnętrznym.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
«
20 Cze 2011, 11:54 »
Marta, jakbyś coś zamówiła ze Stanów z eBaya,
z wysyłką pocztą, wyszłoby niewiele więcej. Wiem,
uparłem się, ale... szkoda nie korzystać. Małe
lekkie dwójki Marmota są w Twoim zasięgu cenowym.
I pewnie będą lepsze niż te wspomniane... :]
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
Muskat
Miasto: Zabrze
Na forum od: 05.04.2011
«
20 Cze 2011, 23:33 »
Zastanawiam się nad zakupem nowego namiotu...
Wykorzystywany by był do pieszych wędrówek (wiec zaleta jak najlżejszy) oraz wyjazdów rowerowych, a więc..
Wymagania:
-niska waga max 2,5kg
-1-2osobowy
-stosunkowa łatwość w rozkładaniu(i składaniu).. zależy mi na czasie by dziennie nie tracić go zbyt wiele na rozkładaniu i składaniu
-wodoszczelność nawet podczas większego deszczu
Typy:
W pierwszej kolejności wpadł mi w oko ultralekki namiot z intersportu.. McKinley Enduro Ultralight... ważący katalogowo tylko 1kg... koszt 400zł więc zalety cena i waga lecz bez tropiku... powątpiewam jego sprawność podczas deszczu lecz owa waga kusi...
w podobnym stylu widzę jest namiot Coleman Rigel x2 bardzo niska waga <1kg.. ciekawe jak z wytrzymałością takich lekkich namiotów
a teraz do pozostałych trzech propozycji..
Marabut Mayo
Coleman Avior x2
FN Muwang II
Marabut i Coleman najdroższe koszt około 700zł a więc jak dla mnie na namiot to bardzo duży wydatek...
FN około 500zł a więc znacznie tańszy...
Czy ktoś może wydać opinie odnośnie tych namiotów? czy na prawdę warto dokładać około 200zł do droższych namiotów, wszystkie trzy oscylują przy wadze 2,4kg więc dość dobrze.
A może jakiś inny model nad którym warto by się zastanowić, czy ewentualnie pchać się w iglo? fakt więcej miejsca i dwie osoby z pewnością wygodniej się wyśpią, lecz głównie będę używał go sam (a jadąc z kimś można zabierać stare iglo 3-osobowe) a jak by nie patrzyć iglo to z pewnością dodatkowe pół kg więcej... czy może jednak lepiej coś ultralekkiego? 2,4kg to znacznie więcej niż 1kg... jawnie problem
Bartek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 15.11.2010
«
21 Cze 2011, 09:52 »
Mam namiot
Camp Minima I
. Dwupowłokowy, waży niecałe 1,5 kg. Przeżył niejeden deszcz i niejedną wichurę.
Typowa trumna - można w nim tylko leżeć. W środku spokojnie mieszczę się ja (180 cm wzrostu, 115 kg wagi) i dwie małe sakwy crosso expert. Z większym bagażem nie jeździłem.
Przedsionek raczej symboliczny - niby duży, ale bardzo niski.
Ostatnio udało ni się go rozbić na wieży widokowej na Wieżycy. Wiatr go tam strasznie wytarmosił, a z dachu na namiot lała się woda - rano w środku było suchutko a namiot stał pewnie mimo braku możliwości wbicia choć jednej szpilki.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.
szy
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 29.04.2009
«
21 Cze 2011, 09:58 »
Cytat: "Bartek"
Ostatnio udało ni się go rozbić na wieży widokowej na Wieżycy
:D
Szy.
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie
trainspooter
Miasto: różnie
Na forum od: 24.06.2009
«
21 Cze 2011, 10:09 »
Namiot namiotem ale że ci się chciało rower tam taszczyć...
Bartek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 15.11.2010
«
21 Cze 2011, 10:31 »
Bałem się zostawiać rower sam na dole na całą noc, a chciałem mieć pokój z widokiem na morze
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.
Marta
«
21 Cze 2011, 11:15 »
Ten
Coleman Avior
cos drogi w PL, na Amazonie UK kosztuje 77F, czyli jakies 350zl
PS. Tak mi go podpowiedziales, ze mi sie spodobal i od nowa mam dylemat;/
Ale wiem ze ktos tu na forum mial tego typu namioty? Jakies komentarze??
Muskat
«
21 Cze 2011, 12:42 »
A u mnie coraz więcej dylematów, faktycznie b.drogi ten Avior u nas ;/ patrząc na wagę to jest też ciekawy model:
Ferrino-Lightent-2
niespełna 1,8kg (aż 0,5kg mniej od poprzednio wymienianych) a jest dość duży... więc pojawił się dodatkowy problem czy decydować się jak do tej pory na wewnętrzny stelaż i życie będzie łatwiejsze podczas deszczu, czy lżejsze podczas jazdy/noszenia z owym zewnętrznym. Które namioty rozkłada się szybciej w dobrych warunkach?
Muskat
«
21 Cze 2011, 19:21 »
Tak więc wybór padnie na jeden z trzech modeli:
FN MUWANG II -499zl
SALEWA SPARROW II -479zl
ROBENS TRAILSTAR 2 -529zl
wszystkie oscylują w cenie około 500zł do tego ich waga to 2,3kg
nie wiem tylko czy we wszystkich jest możliwość osobnego montowania części wewnętrznej i czy jest to dość łatwo rozwiązane (tak jak np w muwangu). Proszę o opinie na co się decydować z tych trzech modeli. Ewentualnie jaką kolejność wyboru byście wybrali sami.. patrząc tylko na te trzy modele..
Marta
«
21 Cze 2011, 21:49 »
widzę jaki typ namiotu cię interesuje;) niestety nic nie poradzę, ponieważ jak widzisz sama zastanwiam się nad zakupem i też mam teraz - dzięki tobie - dylemat - trzy namioty do wyboru;)
Jednak te namioty wydają mi się dość małe i niskie, a ten robens dodatkowo wydaje mi sie mocno udziwniony, no ale ja sięnie znam;)
W każdym bądź razie powodzenia;)
Ja czekam na wypłate i wtedy podejmę ostateczną decyzje;)
Muskat
«
21 Cze 2011, 22:10 »
No dokładnie, są niskie w pojedynkę to jeszcze ujdzie ale przy dwóch osobach może już być kryzysowo... tego robensa już odrzuciłem, w salewie nie wiem i nigdzie nie moge znalesc informacji czy sypialnia jest odczepiana...
Jeżeli coś większego to może "hannah blow" cena jeszcze znośna 650zł waga podobnie 2,3kg lecz wewnętrzny stelaż i konstrukcja pewnie pochłoną więcej czasu przy rozkładaniu no i ryzyko zalania podczas opadu.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
20
21
22
23
[
24
]