Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280443 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 25 Paź 2011, 15:55 »
Na szybko:
dwa wejścia dają możliwość zrobienia przewiewu, a nie robią przewiew zawsze, więc to nie to samo co chłodzenie w zimie :)

Pierwsza część twojego postu to opis jednoosobowego namiotu:i tu pełna zgoda dwa wejścia nie mają sensu.
W namiocie dwuosobowym niezależne wejście daje po prostu większą niezależność i swobodę, tak w rozłożeniu bagażu jak i wchodzeniu/wychodzeniu, pakowaniu itd itp.
Nikt ci nie przeszkadza, nie zatyka wejścia, nie budzi wychodząc na nocne siku, bo zamek jest akurat po twojej stronie.

To są oczywiste zalety, które zwiększają wygodę, kosztem minimalnie większej wagi namiotu. A czy ta dodatkowa wygoda jest potrzebna, to tka jak pisałem wyżej

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 25 Paź 2011, 16:18 »
http://www.amazon.com/Big-Agnes-Copper-Spur-UL/dp/B002IAOL5K

Chce ktoś jeszcze?
2 namioty są za 559 dolków czyli mniej więcej 880zł.
Namiot niecałe 2kg.

Będę próbował to ściągnąć po niskich kosztach ;)

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 25 Paź 2011, 16:54 »
2 namioty są za 559 dolków czyli mniej więcej 880zł.
Nie nie nie, za 559 dolców masz namiot i dodatkową podłogę do niego :) Ta podłoga to swoją drogą przydatna rzecz - można dzięki niej rozbić sam tropik, bez sypialni (albo np. najpierw tropik, a potem sypialnię - np. w czasie deszczu).

A jak sie sprawdza ta konstrukcja? Widzialam ja juz w namiotach kilku firm. Jak z rozbijaniem? Czy namiot z takim stelazem jest samonosny? Jak wytrzymale sa te "trojniki" czy jak to nazwac?
Wg mnie konstrukcja jest bardzo wytrzymała, no i oczywiście samonośna. Namiot rozkłada się błyskawicznie.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2011, 22:18 Janusushi »

Offline Mężczyzna Freud

« 25 Paź 2011, 22:10 »
Ahm - okay. W takim razie nie potrzebuję drugiej osoby ;) Dzięki Janusushi.

W jednej kwestii tylko nie orientuje się kompletnie. Jak to wygląda w kwestii trzymania ciepła przez namioty? Są inne na zimę, inne na porę letnią czy może to kwestia wentylacji, czy może czegoś innego?

EDIT:
Zmyliło mnie to foto na aukcji, a sam footprint to dla mnie nieznane słowo w kontekście namiotu i podłogi :) Szkoda - myślałem, że cena to będzie 800zł a tak jest 1550.

Znalazłem taniej (o wiele taniej):
http://www.rei.com/product/764121/big-agnes-copper-spur-ul3-tent

To już chyba będzie cenowo do przełknięcia.

EDIT2:
Jeszcze poszukam jakiegoś odpowiednika w naszej europejskiej okolicy :P
Ta firma jednak w przypadku jakichkolwiek reklamacji może stanowić problem.
Znacie jakieś "odpowiedniki" w tej cenie?
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2011, 22:21 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 25 Paź 2011, 22:17 »
Jak to wygląda w kwestii trzymania ciepła przez namioty? Są inne na zimę, inne na porę letnią czy może to kwestia wentylacji, czy może czegoś innego?
Z tego co wiem, są generalnie namioty 3- albo 4-sezonowe. Te 4-sezonowe (czyli też na zimę) są chronione przed śniegiem przez specjalne "fartuchy" czy jak to się zwie - żeby śnieg nie dostał się do sypialni od spodu (bo tropik nie sięga nigdy samej ziemi).
Kwestia wentylacji też ma znaczenie przy trzymaniu ciepła, zwłaszcza w upalne noce :P Przy niskiej temperaturze i tak się nie otwiera "wywietrzników" ani nie zostawia otwartych przedsionków, więc wg mnie wielkiej różnicy nie będzie. Ale może się mylę...

P.S. A co do trzymania ciepła to wg mnie największe znaczenie mają dobra karimata/materac (jako izolator, bo podłoga namiotu tego zadania nie spełnia) i oczywiście śpiwór.
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2011, 22:21 Janusushi »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 25 Paź 2011, 22:28 »
odnośnie trzymania ciepła....

Spore znaczenia ma powierzchnia namiotu. Materiały z jakich została wykonana sypialnia - siatka, czy materiał. Długość tropiku, a także przepustowość wywietrzników.

No i jak masz namiot ze stelażem wewnętrznym, to możesz rozbić tylko sypialnię i wentylacja jest najlepsza.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 25 Paź 2011, 22:42 »
No no :) Gdybym już nie miała UL2, sama bym się chyba skusiła :wink:

Jedna uwaga - trójka waży jednak 2.15 kg (wg tej strony), nie 1.9 kg. Ale to już naprawdę duży namiot - zaznacz sobie na podłodze jego wymiary, a sam zobaczysz. No i wysokość 112 cm w najwyższym miejscu (a dzięki temu trzeciemu pałąkowi tak naprawdę wszędzie w środku da się spokojnie siedzieć).

Arkadoo - co oznacza 'stelaż wewnętrzny' a co 'zewnętrzny'? W tym BigAgnes da się oczywiście rozbić samą sypialnię - czy to znaczy, że ma stelaż wewnętrzny? Swoją drogą, to pewnie fajna sprawa leżeć sobie w namiocie i patrzeć na gwiazdy :)

P.S. Co do reklamacji to podobno obsługę klienta mają rewelacyjną. Może zapytaj ich, jak wyglądają reklamacje zza oceanu ;) Czy wystarczą zdjęcia, czy trzeba przesyłać namiot itp.

A co do odpowiedników na rynku europejskim to osobiście nie znalazłam niczego o takich parametrach i opiniach w tej cenie, ale może coś jest, więc powodzenia!
« Ostatnia zmiana: 25 Paź 2011, 22:45 Janusushi »

Offline Mężczyzna Freud

« 25 Paź 2011, 22:45 »
No no :) Gdybym już nie miała UL2, sama bym się chyba skusiła :wink:

Jedna uwaga - trójka waży jednak 2.15 kg (wg tej strony), nie 1.9 kg. Ale to już naprawdę duży namiot - zaznacz sobie na podłodze jego wymiary, a sam zobaczysz. No i wysokość 112 cm w najwyższym miejscu (a dzięki temu trzeciemu pałąkowi tak naprawdę wszędzie w środku da się spokojnie siedzieć).
Spoko - dla mnie ssama waga nie ma aż tak dużego znaczenia, ale jak mam dołożyć te 300 zł i mieć trójkę 2-3 kg lżejszą
to czemu nie. W zasadzie podobne namioty ale 5kg widzę są w sprzedaży.

Boję się tylko sytuacji kiedy namiot się popsuje. USA jednak daleko i nie opłacalne będzie odesłanie na gwarancji :/
Dlatego pytam o jakiś zamiennik dostępny w PL.
No chyba, że się mylę i te namioty raczej się tak z siebie nie psują?

Arkadoo - co oznacza 'stelaż wewnętrzny' a co 'zewnętrzny'? W tym BigAgnes da się oczywiście rozbić samą sypialnię - czy to znaczy, że ma stelaż wewnętrzny? Swoją drogą, to pewnie fajna sprawa leżeć sobie w namiocie i patrzeć na gwiazdy :)
Patrzenie na gwiazdy w UL2/3 widzę, że możliwe ;) No i owady nie wpierniczają a moja żona nienawidzi wszelkiego rodzaju bzyków, które gryzą :D

« 26 Paź 2011, 06:40 »
Stelaż wewnętrzny - da się rozbić samą sypialnię (tropik jest narzucany). Stelaż zewnętrzny rozbijamy cały namiot z podczepioną sypialnią - da się rozbić sam tropik.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 26 Paź 2011, 14:09 »
Nie bardzo kumam aluzję... Mój namiot to naprawdę mała dwójka, z jednym, raczej symbolicznym, przedsionkiem. Waży 1,8-1,9 kg. Więc o co kaman?
Kaman o to, że gdyby chodziło Ci tylko o:
by rozstawić, przenocować, zwinąć i jechać dalej, to im mniejszy i lżejszy tym lepszy, nie?
to miałbyś coś takiego:
http://www.goryonline.com/Namioty,309,208,0,1,Fsz,szpej.html (trumna)
bądź też:
http://bezkompasu.pl/jakpak-kurtka-spiwor-i-namiot-w-jednym
;)
Jakpak wygląda strasznie - w czymś takim chyba torturowano Smitha w 1984 :P

Swoją drogą, to pewnie fajna sprawa leżeć sobie w namiocie i patrzeć na gwiazdy
http://gadzetomania.pl/2009/11/29/outlife-namiot-z-niesamowita-widocznoscia
:D

Nie nie nie, za 559 dolców masz namiot i dodatkową podłogę do niego :) Ta podłoga to swoją drogą przydatna rzecz - można dzięki niej rozbić sam tropik, bez sypialni
Tak z ciekawości zapytam - różni się czymś ta podłogo od zwykłej plandeki?

Offline Vrede

• Miasto: PL
  • Na forum od: 15.07.2010
« 14 Lis 2011, 17:03 »
Znalazłem taki oto wynalazek co o tym sądzicie? Dla jednej osoby i rower w namiocie.

http://www.szumgum.com/namiot-rowerowy-topeak-bikamper.html
"Jeśli jazda na rowerze ma być dla ciebie przyjemnością,
a nie tylko walką i zdobywaniem,ostatnią rzeczą na jaką powinieneś zwracać uwagę, jest prędkość."
Bob Roll

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Lis 2011, 17:25 »
Może w pewnych sytuacjach, dla ekstremisty UL... ?

Bo tak normalnie to zysk na wielkości/masie bez szału, a użytkowo wygląda mi beznadziejnie.
Jak tego czegoś wyjść/wejść? Przez widelec?

No, już wpychanie ubłoconego koła w miejsce, w którym będzie udawało maszt - bezcenne!
 ;D
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2011, 17:27 Borafu »

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 14 Lis 2011, 17:28 »
1. za mały na namiot wyprawowy. Namiot z tak małą przestrzenią nadaje się tylko na krótkie wypady a nie na wyprawy. Nie masz gdzie ugotować jak jest zła pogoda, nie możesz wygodnie usiąść w środku i rozwalić się z rzeczami.
2. nie podoba mi się pomysł związania namiotu z rowerem i potrzeba codziennego zdejmowania koła.
3. nazwa "bike..." zasugerowała mi że można w tym namiocie ukryć rower. Tym czasem rower stoi widoczny.
Wg. mnie lipa.
ps. nie widzę ceny?

« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2011, 17:32 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

« 14 Lis 2011, 18:17 »
Ten namiot Topeak, to poroniony pomysł - przerost gadżeciarstwa :) Jedyna zaleta, to małe wymiary. Minusem jest spora waga jak na namiot bez stelaża.

Offline Mężczyzna Freud

« 23 Lis 2011, 11:58 »
@Janus - cały czas myślę o tym Big Agnes Copper Spul UL3 i jedna kwestia mnie jeszcze nurtuje. Zamówiłaś z USA tak? Będziesz odsyłać w przypadku reklamacji?

Gdyby nie ta kwestia to pewnie bym wziął bo coś nie widze podobnego odpowiednika na rynku polskim.
Może słabo szukałem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum