Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280445 razy)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 25 Sty 2012, 19:56 »
A jak z wilgotnością wewnątrz i wentylacją?

Miałeś okazję spać w nim po deszczu np?

No cóż. Namiocik jednowarstwowy, więc wilgoć musi być. Wentylacja przy zamkniętych drzwiach mogła być ciut lepsza.

Przetrwałem w tym namiocie jedną ulewę całkowicie suchy :)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 5 Lut 2012, 22:36 »
Szybkie pytanie. Szukam, czytam, mętlik w głowie. Budżet do 400zł, z naciskiem na 300zł. Namiot dla 1os. śpiącej jak rozgwiazda ;) plus bagaże, raczej wygodny, parametry przyzwoite.

A więc szukać dalej, czy dać sobie spokój i brać?
http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=1&prod=513

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Lut 2012, 22:53 »
w jedną osobę będzie Ci raczej wygodnie. Mnie z Jacem kapkę za ciasno. Bagaże wywalamy do przedsionka. Rurki od stelaża mi się porozwarstwiały, ale bezproblemowo wymienili mi je na nowe (i to długo po tym, jak skonczył sie okres gwarancyjny). Nigdy mi nie przemókł, chociaż tak naprawdę solidne ulewy spędzone w Limie pamietam może ze dwie? Moim zdaniem to w porządku namiot, ale nie miałam innego (prócz jakiejś starej masakrycznie cięzkiej dwójki sto lat temu)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 5 Lut 2012, 23:17 »
Szybkie pytanie. Szukam, czytam, mętlik w głowie. Budżet do 400zł, z naciskiem na 300zł. Namiot dla 1os. śpiącej jak rozgwiazda ;) plus bagaże, raczej wygodny, parametry

Ja po dłuższym zastanawianiu się nad podobnym tematem nie tak dawno zdecydowałem się na:
http://www.e-horyzont.pl/namiot-gossamer-jack-wolfskin-komfortowy-nocleg-dla-indywidualisty-_741a.html

Cena raczej w górnym Twoim pułapie, ja zakładałem namiot też minimalistyczny, raczej pod piesze wyjazdy, tak żeby zmieścić się tylko w bagażu podręcznym. Cena wyższa, wynegocjowana odrobina upustu w Tuttu i świąteczene sodexhy pomogły mi podjąć tą decyzję :)

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 5 Lut 2012, 23:25 »
Miał ktoś może styczność z takim produktem?
http://www.coleman.eu/p-23590-bedrock8482-2.aspx
Prezentuje się ciekawie, ale zastanawia mnie jedynie dość niski parametr tropiku - 2000 h2o. Ile powinien mieć namiot, aby w miarę dobrze sprawować się na deszczu?

Offline Mężczyzna Oskar

« 5 Lut 2012, 23:31 »
Ja po dłuższym zastanawianiu się nad podobnym tematem nie tak dawno zdecydowałem się na:
http://www.e-horyzont.pl/namiot-gossamer-jack-wolfskin-komfortowy-nocleg-dla-indywidualisty-_741a.html

Cena raczej w górnym Twoim pułapie, ja zakładałem namiot też minimalistyczny, raczej pod piesze wyjazdy, tak żeby zmieścić się tylko w bagażu podręcznym. Cena wyższa, wynegocjowana odrobina upustu w Tuttu i świąteczene sodexhy pomogły mi podjąć tą decyzję :)

To nie dla mnie, to worek na zwłoki. ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 5 Lut 2012, 23:38 »
To nie dla mnie, to worek na zwłoki. ;)

też tak oceniam tego typu konstrukcje ;-) Trzeba jednak przyznać, że mają swoje plusy ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Lut 2012, 23:42 »
Prezentuje się ciekawie, ale zastanawia mnie jedynie dość niski parametr tropiku - 2000 h2o. Ile powinien mieć namiot, aby w miarę dobrze sprawować się na deszczu?
Mam colemana z 1500mm, daje radę spokojnie. Nawet jak coś przesiąka przez tropik to w moim przypadku obserwowałem spływanie po wewnętrznej stronie (to już fest ulewa).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Oskar

« 5 Lut 2012, 23:45 »
też tak oceniam tego typu konstrukcje ;-) Trzeba jednak przyznać, że mają swoje plusy ;-)

Pewnie! Po co marnować więcej ciężkiego zbędnego materiału na zwłoki.  :D

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Lut 2012, 23:46 »
Mam Limę III i jestem bardzo zadowolony
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 6 Lut 2012, 01:59 »
.

« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2012, 13:49 GregBar »

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 6 Lut 2012, 02:23 »
Ta lima jest niezła. Jak dla Ciebie samego - wystarczająca. Zmieścisz swoje pakunki w środku spokojnie :) Generalnie w namiotach tendencja jest taka, że jak jest dla 3 osób, to jest tak naprawdę dla dwóch + bagaż:D Jak jest dla dwóch, to jest, jak to piszesz, dla śpiącej rozgwiazdy :) Z tym, że, jak się rozgwieździć w śpiworze ???
Co do propozycji GregBara, nie twierdzę, że to słaba propozycja, tylko ewentualny zysk jest niewielki (wagowy), bo teoretycznie tylko 200g, no ale ma aluminiowy stelaż.. Z tym, że moim zdaniem idzie się z nimi dogadać i dopłacić za aluminiowy w zamian, za ten normalny, z włókna szklanego. Myślę, że poszliby na ofertę 300 zł za ten namiot+alu stelaż.
Co do nieprzemakalności... Nie wiem, ile ma ta Murcia, ja mam w swoim z fjorda chyba 3 metry słupa wody i nie przemaka.. Ale mam go na tyle krótko, że nie rozłożyłem go 100 razy, a z 25 razy, w tym, statystycznie, 1/5 deszcz. A ulew, to jedna, może dwie:) Założenie jest takie, ze płachta ma nie dotykać "namiotu właściwego" (sypialni), jak dobrze go rozbijesz, to tak jak wspominał globalbus, po prostu spłynie po wewnętrznej stronie omijając Twoje schronienie. Nie będziesz dotykał to nie będzie przemakać :D

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 6 Lut 2012, 03:16 »
.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2012, 13:49 GregBar »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Lut 2012, 09:30 »
Alternatywą dla Limy jest jest jeszcze Troll - ten sam projekt, lepsze materiały, m.in. stelaż alu.

Offline senes54

• Miasto: Nowy Żmigród
  • Na forum od: 31.01.2011
« 6 Lut 2012, 09:56 »
Z tym, że moim zdaniem idzie się z nimi dogadać i dopłacić za aluminiowy w zamian, za ten normalny, z włókna szklanego.
Rozmawiałem z nimi i trzeba sobie kupić oba stelaże- muszą mieć za dużo z włókna :o nie można do limy np.zamiast z włókna wybrać alu i dopłacić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum