Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280464 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 15 Mar 2012, 22:58 »
Tak link jest aktywny i te namioty sa w sprzedazy, ale poniewaz nie sa sprzedawane bezposrednio przez Amazon, moze byc problem z wyslaniem ich do PL. Najlepiej sprawdz na stronie lub napisz pytanie do sprzedawcy jaka bylaby cena przesyłki.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 16 Mar 2012, 07:53 »
I jak najłatwiej byłoby go ściągnąć do PL?

Najłatwiej? Mieć znajomego z adresem w UK, który
za tydzień leci do Polski.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 16 Mar 2012, 11:03 »
A ma ktoś ten namiot? Jak on się sprawdza? Da się go jakoś odchudzić? Bo 2,45 to szałowa waga nie jest.

Offline Kobieta Marta

« 16 Mar 2012, 11:06 »
Bo 2,45 to szałowa waga nie jest

Dokladnie i chyba dlatego go w swoim czasie nie kupilam ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 17 Mar 2012, 09:22 »
A ma ktoś ten namiot? Jak on się sprawdza? Da się go jakoś odchudzić? Bo 2,45 to szałowa waga nie jest.
To wypowiem się co do części pytań, na które mogę odpowiedzieć - dzięki Alphauch'owi mam ten namiot (dzięki jeszcze raz!).
Niestety nie miałem okazji jeszcze go wykorzystać na porządnie, jednak stojąć rozbity w ogródku trochę deszczów przetrwał. Pamiętać trzeba jedynie, aby go dobrze naciągnąć przy rozbijaniu, bo inaczej woda ma tendencję do zbierania się w pewnym miejscu (jednak pomimo stojącej wody nic nie przemokło).
Czy da się go odchudzić? Tutaj możliwości widzę dość ograniczone - na spokojnie można oszczędzić dwie szpilki (jednak tutaj zysk wagowy będzie dość niewielki...), oprócz tego można pozbyć się kawałka podłogi odczepianego na zamek (mam na myśli tutaj całą podłogę przedsionka) i ewentualnie można jeszcze mysleć o pozbyciu się na zakończeniach odciągów metalowych "płytek" (jednak nie wiem jak wtedy będzie wyglądała sytuacja wytrzymałości linek na przetarcia o szpilki) - w sumie chyba z 5 takich płytek jest.
Pozdrawiam  :)
PS Do zmniejszania wagi namiotu nie wliczam możliwości trwałej ingerencji w namiot, tj. wycinania kieszeni, skracania pasków napinających, czy pochodnych i podobnych...

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 17 Mar 2012, 11:39 »
Dzięki za informacje. Na Amazonie też tak pisali, że większość wagi jest jednak z materiału, a na szpilkach i stelażu zeszli do minimum. Mi w takim razie nie pasuje, mam bardzo duży i wygodny namiot 2 osobowy o wadze 3,6kg, jeśli mam mieć do tego mały i niewygodny to wolałbym, żeby zysk na wadze był większy niż 1kg ;)

Offline Mężczyzna stillonbike

• Miasto: Warszawa/Sokołów Podl.
  • Na forum od: 21.02.2012
« 18 Mar 2012, 20:15 »
Mnie się jednak podoba. Zwłaszcza wynik cena/jakość/waga. Gdyby ktoś też miał ochotę go upolować i ma pomysł na ściągnięcie go PL to chętnie się przyłączę do zamówienia;)
Some opportunities come only once, seize them.

Offline irish

• Miasto: Zielona Gora
  • Na forum od: 23.06.2011
« 20 Mar 2012, 09:38 »
Spędziłem ze 3 miesiące w sumie pod namiotem Fjord Nansen Andy III. Tani wybór, brak istotnych wad. Pręty szklano-żywiczne rzeczywiście pękają i nie ma na to rady. Doraźnie owija się je przezroczystą taśma klejącą. Ale jak komuś nie pasuje zawsze może w Decathlonie kupić pręty alu i dopasować. Zasadą jeśli chodzi o wielkość jest brać namiot o numer za duży :) Dla singla - dwójkę, dla dwóch - trójkę. Dla singla lepszy jest namiot "poprzeczny" (tzn. ułożenie ciała wzdłuż ściany z wejściem).Tydzień temu odrobiłem lekcję wybierając komuś namiot na wyprawę rowerową, żeby robota się nie zmarnowała podaję wybrane typy w kolejności od najlepszego (i najtańszego):
Iceberg Shelter 2 (ok. 170zł)
Camp Trails Woodland 200 (ok.180)
Antibes 2 Campus
Fjord Nansen Lima II (lub Sierra II)  (ok. 300 zł)
Hannah Creek 2 (ok.300zł)
Waga wszystkich od 3 do 3,5 kg i są to dwójki. Wszystkie to typowe igloo z dwoma prętami. Wadą ich jest brak przedsionka i tak mały okap że na deszczu nie sposób otworzyć klapy by nie napadało do środka. Wszelako Shelter ma okap uszyty dosyć dorzecznie a w wersji Plus ma okap poszerzony nieco dodatkowym, krótkim trzecim prętem lecz jest nieco droższy i cięższy.
Jacek

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 20 Mar 2012, 18:08 »
Andy II-odnosnie pretow czy tam stelaza u mnie rowniez jeden do wymiany. Konstrukcja przez wyraznie mniej stabilna. Poza tym jest okej jednak wada powazna...

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 28 Mar 2012, 14:07 »
za mną prawie 20 dniowy test  namiotu Eureka Mountain lite 2 w temperaturach od ok. -2 do +10, jeden 12h silny deszcz, jeden dzień z olbrzymim wiatrem.
Ogólnie jestem pod wrażeniem: namiot można rozstawić za pomocą dwóch śledzi z tropikiem. Tropik zawsze dobrze ułożony(jedyny problem może być z przedsionkami, jak te dwa śledzie się źle wbije itp), namiot stabilny i duży: mieszczą się dwie osoby i 8 sakw w środku namiotu. Jest długi więc wysocy nie muszą pchać nogami namiotu.
największą obawą była przewiewność, ale przy niskich temp jest ok. wiadomo, że gdyby namiot był z materiału to by było jeszcze cieplej.

Namiot jest bardzo "user friendly", ma kilka przydatnych gadżetów, brakuje tylko w niewiadomych przyczyn kieszonki pod sufitem, choć są przygotowane uchwyty na nią.

Jak chodzi o jakoś wykonania, łatwość rozstawiania/składania w porównaniu do hannaha, który również mam to jest po prostu przepaść

Offline Kobieta Marta

« 28 Mar 2012, 14:17 »
Fajny:) a jaka waga??

BogdanOl

• Gość
« 28 Mar 2012, 14:32 »
;););)
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:13 BogdanOl »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 28 Mar 2012, 14:35 »
ja kupiłem za 580zł waga ok 3kg.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 5 Kwi 2012, 18:38 »
Może ktoś pomoże?
Gdzie dostanę jeszcze namiot http://www.fjordnansen.com.pl/site/?mod=offers&kat=26&prod=499  w zimowej cenie 350zł ?
A może coś innego w zamian?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna rowerzysta03

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.02.2012
« 8 Kwi 2012, 12:24 »
Zimową cenę trudno już chyba znaleźć. Tutaj masz taniej niż 519zł:
http://www.szumgum.com/namiot-fjord-nansen-korsyka-iii.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: