Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280473 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 15 Kwi 2012, 22:29 »
Oba badziewne ;)

Spałem w takim w Stambule i nie miałem szczęścia do pogody bo była burza z bardzo intensywnymi i długimi opadami. Oczywiście mnie zalało i kompletnie przemoczyło :lol: Podobno jednak 1000 mm w większości przypadków wystarczy, więc może nie będziesz kompletnie mokry przy każdym deszczu.

Namioty do których podałeś linki są jednopowłokowe - nie ma osobnej sypialni co oznacza, że rano będzie skraplała się na ściankach woda, mocząca potem śpiwór i wszystko co masz w środku :) Pewnie nie zależy Ci tak bardzo na masie, więc zastanów się nad prawdziwym namiotem (tym z sypialnią).

Pakunek ma 58 cm długości, po położeniu na bagażniku będzie Ci sterczał (to tylko dla uświadomienia). Kolorowy namiot nie jest dobrym pomysłem jeśli chcesz nocować na dziko.

Jeśli nie chcesz wiele wydawać i nie planujesz bardzo długiego wyjazdu to od biedy starczą :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Endriunh

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.02.2012
« 17 Kwi 2012, 23:59 »
a jaki mi mozecie polecic tylko w przestepnej cenie do 200zl i w miare lekki :icon_surprised:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Kwi 2012, 00:02 »
do 200zł to cienko będzie. Ja swojego kupiłem za 150zł, coleman weekend 2, szczyt inżynierii to nie jest, ale nie przemaka.

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 18 Kwi 2012, 16:05 »
Jak Ci się nie spieszy to obserwuj allegro, ebay itp.
W zeszył roku kupiłem za 210 zł Fjord Nansen LIMA 3 w idealnym stanie.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
« 18 Kwi 2012, 16:50 »
Czy taki namiocik będzie dobry na Polskę?

http://archiwumallegro.pl/namiot_2osobowy_marabut_sumatra_sklep-114444627.html

ja + rower

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 18 Kwi 2012, 17:30 »
na saleup pe el rzucili sporo namiotów Eureka, nie wiem czy to dobre, tylko informacyjnie piszę

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 18 Kwi 2012, 17:42 »
Nie wiem czy dobry,ale podoba mi się Susten 2xp,ale już kupiłem inny :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 19 Kwi 2012, 09:50 »
Czy wedlug was jak zakupie oto ten namiot lekki dosc
http://allegro.pl/markowy-namiot-turystyczny-2-osobowy-2000-mm-i2250448115.html
Czy to bedzie dobry zakup?

Nie jest to taki straszny badziew jak niektórzy sugerują, cena jak to na allegro mocno zawyżona, dokładnie takie same namioty są w tesco po ok 35 pln, sam kupiłem taki rok temu właśnie za podaną cenę , waga rzeczywista to  1100g. Oberwania chmury w nim nie doświadczyłem ale w lekkim całonocnym deszczu się sprawdził. Ja kupiłem właśnie z uwagi na niską wagę.

Offline Kobieta Monday

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 23.02.2012
« 29 Cze 2012, 09:45 »
wtrącę słowo o namiocie - dla rowerowców polecają fjord nansen korsyka , przedsionek faktycznie spory, cena trochę niższa, a jakościowo ok

http://www.e-horyzont.pl/namiot-korsyka-iii_31045t

tylko nie wiem jak z montażem tego na bagażnik, trzeba poszukać opinii, bo kiedyś czytałam, że dwa rowery do przedsionka można upchnąć (tylko jak później wychodzić????)

przepraszam za wtrącanie się...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 29 Cze 2012, 20:12 »
Pchanie roweów do przedsionka nie ma większego sensu, sporo jest o tym na forum. Namiot fajny, tylko ciężki i duży po rozstawieniu, co w przypadku spania na dziko może być problematyczne (brak miejsca).
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 29 Cze 2012, 20:36 »
Namiot bardzo fajny i rzeczywiście duży i przy tej wielkości wcale nie za ciężki :)
Przy podróżach z dziećmi całkiem sensowny a to Monday chyba ma na myśli.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 29 Cze 2012, 20:59 »
Pchanie roweów do przedsionka nie ma większego sensu, sporo jest o tym na forum. Namiot fajny, tylko ciężki i duży po rozstawieniu, co w przypadku spania na dziko może być problematyczne (brak miejsca).
1. Dla mnie pakowanie rowerów do środka w pewnych warunkach właśnie ma sens - niech sobie na forum sporo piszą ;)
2. namiot fajny i duży co jest dużym plusem dla niektórych - sporo o tym na forum piszą ;)
3. Ciężki? Hmmm Na rurkach alu posiada 1.5kg więcej niż GA UL3 (~2kg) - nie uważam, aby to był duży problem. Fakt, że namiot 1.5kg więcej, śpiworki też nieco i tak się może uzbierać.

Mimo wszystko ja z namiotu jestem zadowolony.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Lip 2012, 09:14 »
Freud Nansen rządzi ;)

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 17 Lip 2012, 10:53 »
wtrącę słowo o namiocie - dla rowerowców polecają fjord nansen korsyka , przedsionek faktycznie spory, cena trochę niższa, a jakościowo ok

Ja też sobie chwalę takie namioty z dużym przedsionkiem.
Śmigam ze starą konstrukcją Marabuta, wymiary podobne, delikatnie mniejsze ale waga po wymianie szpilek i pałąków spadła mi do 3kg! 2 osoby śpią bardzo wygodnie a do przedsionka po zdemontowaniu kół przednich wchodzą spokojnie 2 rowery.

Ale i tak szukam sobie alternatywy na wycieczki solo, bo pojawiła się możliwość ściągnięcia jakiejś ultra ciekawej konstrukcji z USA :) Pamiętam , że w temacie było sporo propozycji - pytanie czy ktoś na dziś użytkuje jeszcze namioty w stylu Big Agnes itp i podzieliłby się opinią ?
Szukam "większej" jedynki ( z opcją awaryjnego noclegu w 2 osoby)  z małym przedsionkiem,  łatwej i szybkiej do rozkładania, małej po spakowaniu i lekkiej, max 1,5kg.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
« 13 Sie 2012, 21:50 »
Wiecie gdzie mogę dostać pałąki do namiotu ( pałąk x1 w zasadzie)? Nie wiem czy są uniwersalne,ale mowa o FN Andy II

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum